Hur hanterar man en destruktiv chef

Läsarfrågan:

“Hej! För drygt ett år sedan fick jag en ny chef och jag står snart inte ut mer. Har arbetat här länge och det var inte perfekt innan men den här nya chefen domderar och kör över allt och alla för att få sin vilja igenom. Inget är bra nog, inget är tillräckligt och allt ska göras på det sättet som chefen vill. Vill inte sluta eftersom jag trivs i övrigt men vad ska jag göra? Börjar tvivla och ifrågasätta mig själv och min egen kompetens på ett sätt jag inte gjort förut.

Vänlig hälsning,

/Tacksam för råd”

Svar:

Hej! Jag beklagar verkligen att du behöver skriva dessa rader och önskar verkligen att du, och alla som befinner sig i en liknande sits, inte skulle behöva uppleva detta. Utifrån det du beskriver och det jag skrev i artikeln Varningstecken på ett destruktivt ledarskap häromdagen skulle jag ge följande råd.

Att arbeta för en ledare med ett destruktivt ledarskap är dränerande och kan bli hälsovådligt i längden så se till att ta hand om dig och försöka distansera emotionellt från arbetet så mycket det går för att skydda dig. Men också undvika att den frustration som du (såklart) känner här har ska rinna över för mycket i ditt övriga liv. Bild: Christopher Ott on Unsplash

Hur hanterar man en destruktiv chef

Steg 1: Prata med chefen

Först och främst behöver du prata med chefen eftersom hen troligtvis inte är medveten om vad hens ledarskap innebär i praktiken för dig som medarbetare. Det kan låta bakvänt att du som medarbetare ska behöva göra det men kom ihåg att ingen är tankeläsare - inte heller din chef. Nu vet jag inget om hen som person eller hens tidigare chefserfarenhet men däruti kan det såklart finnas förklaringar till det ledarskap som du ser idag.

Förbered dig inför samtalet med chefen och här finns lästips om vad som kan vara bra att tänka på när man ger kritik.

Förhoppningsvis kan din feedback vara en väckarklocka för chefen och om inte - då har du i alla fall försökt. Om det inte fungerar kan det vara läge att lyfta detta vidare.

Steg 2/3 Prata med chefens chef

De kommande två rubrikerna har jag döpt till steg 2/3 och det beror på vilket ordning du själv föredrar samt hur relationerna ser ut i organisationen. Men om du vill ge chefen ytterligare en chans till bot och bättring samt värna om organisationen (som också lider av att din chefs ledarskap brister) så bör och behöver chefens chef vilja veta vad som pågår.

Var tydlig med gentemot chefens chef att du lyfter detta av välvilja och omsorg mot organisationen och kom ihåg att det är chefens chefs ansvar att hantera situationen.

Steg 2/3: Prata med facket och/eller HR

Ibland kan det också vara bra att vända sig till facket och/eller HR för att få råd och stöd i situationen. Kanske (troligtvis) är det fler som upplever detsamma som du? Oavsett vilket ligger det i båda dessa aktörers intresse och skyldighet att värna om dig som medarbetare och din arbetsmiljö och den är uppenbarligen inte bra.

Steg 4: Sök dig vidare

Om du gjort detta och ingen förändring händer eller om det rent utav skulle bli värre: sök dig vidare! Jag har sagt det förr och kommer att säga det igen – det är inte värt att offra din mentala och/eller fysiska hälsa för en arbetsgivare som inte respekterar dig som medarbetare och tillhandahåller en bra arbetsmiljö. Jag vet att alla inte har privilegiet att kunna byta jobb hur som helst men försök rädda dig själv och hitta en väg ut ur organisationen. Har du gjort alla ovanstående steg utan respons eller med än sämre arbetsmiljö som resultat? Då finns risken tyvärr att organisationen inte kommer att förändras.

Ingen förtjänar att må dåligt på jobbet och det ska inte du heller göra. Så ta hand om dig och innerligt lycka till!

Är det någon av er som läser som har ytterligare tankar och input? Dela gärna med dig i en kommentar!

Previous
Previous

3, 2, 1… Helg!

Next
Next

Odla sin trädgård