Tips till unga medarbetare

Läsarfrågan:

“Hej! Ville höra av mig och säga att du är helt grym och en väldigt inspirerande person. Hade ett önskemål om du kan dela med dig av vad vi ungdomar ska tänka på och allmänt tips för de yngre och vad som gjort oss till lockande medarbetare och förhoppningsvis nästa generation chefer!”

/Fatma @Mellanröster

Svar:

Fantastiska Fatma, tack och detsamma! Du gör ett viktigt och starkt jobb i hur du använder din makt och ditt inflytande för att ge fler en röst och dessutom öppnar upp och ger chanser till andra att få växa och kliva in i nya rum. Och klart jag har det, ganska så många rent utav - så pass många att det har tagit mig lite tid att sortera upp dem på ett relevant sätt. Men här kommer de!

Beroende på organisationens variation i ålder är det ibland utstickande att vara ung, något som absolut kan användas till din fördel om du är intresserad av att göra karriär internt. Bild: Unsplash

Tre myter värda att strunta i

Först vill jag faktiskt börja med att punktera och begrava tre myter som unga ofta får höra och/eller tror på om det är bekvämt för resten av världen om de bara köper dem rakt av alternativt om det är bekvämt att tro på dem för egen del.

“Jobb är alltid viktigast”

Nej, det är det inte och väldigt få mår bra att att tänka eller tro det. Inte ens jag, som älskar mitt jobb, är karriärist och tycker att mitt jobb är superviktigt tycker det. Här har flera, inte minst från generation Z, ett fördel i att ha detta som ståndpunkt tidigt - har du det är det bra och då håller du i den även allteftersom åren går och jobbet kanske känns viktigare och viktigare.

“Jag har så roligt (och därför är det okej att jobba ohållbart)”

Denna sägelse med underförstådd mening har jag hört från personer i alla åldrar och jag vill påminna om att det inte spelar någon roll hur mycket du skrattar om du jobbar ohållbart samtidigt. Tyvärr. Såklart är vissa stresståligare än andra men ingen håller hur länge som helst hur skojigt man än har det.

“Det räcker med att dyka upp”

Ett förhållningssätt som jag fått höra att fler yngre har numera är att det räcker med att dyka upp och befinna sig på jobbet för att det ska anses att man har gjort vad man ska. Detta förekommer bland äldre med (jag vill vara tydlig med det) och oavsett generation kommer det inte att vara tillräckligt för särskilt många arbetsgivare. Alla arbetsroller förekommer i en verksamhet med olika förutsättningar och behov och inget jobb görs av sig självt för att en organisation ska fungera: det som händer då är att jobbet antingen är överflödigt eller att någon annan gör det i stället. Du är anställd för att utföra en rad olika arbetsuppgifter och det är utförandet du får betalt för, inte närvaron.

Med det sagt, låt oss kika på några av mina tips till unga medarbetare!

Tips till unga medarbetare

Minns att du är lika viktig som alla andra

Mitt första tips är faktiskt att försöka strunta i att du är ung just för att du och det du gör på jobbet är precis lika viktigt och lika mycket värt som alla andra. Sedan kommer det säkerligen komma stunder där du känner hur ung du är jämfört med andra - eller att andra påpekar eller rent utav provoceras av det. Det får stå för dem. Ålder är bara en siffra och den behöver inte säga någonting om en persons mognadsgrad.

Nätverka mycket och gör det med personer som är dig olika

Ett annat råd som jag vill ge alla, men än mer till alla yngre, är att börja nätverka så tidigt som möjligt. Lär känna andra människor och - lär känna personer som är dig olika. Det är lätt hänt att man bara umgås med de som liknar en, gillar samma saker, har samma ambitioner, jobbar i samma bransch etcetera men ditt nätverk kommer att bli bättre och du kommer att utvecklas mer som ledare genom att tänka på att lära känna personer som inte är som du.

Framförallt unga kvinnor tenderar att känna extra press av att behöva jobba järnet och leverera dubbelt så bra som sina manliga kollegor, vilket tyvärr bottnar i ett strukturellt problem där kvinnors arbetsinsatser anses vara mindre värda. Just därför är det viktigt att vi både försöker förändra strukturen och månar om vår hälsa. Bild: algoleague on Unsplash

Leverera på en lagom ansträngningsnivå

Det är viktigt att kunna tala för sig och nätverka - men det är lika viktigt att leverera och att göra det på ett sätt som motsvarar arbetsgivarens och chefens krav och önskemål utan att du bränner ut dig. Denna nivå av lagom ansträngning för att skapa bra resultat är olika för alla och den varierar över tiden i livet. Lär dig identifiera vad din nivå är och vilka gränser du har i detta så kommer du att bli mer vaccinerad mot att bränna ut dig. Du behöver inte vara rädd för att överarbeta dig om det är vad som krävs, men det är skillnad på att göra det och jobba destruktivt hela tiden.

Var uppmärksam på omvärlden

Få saker är så tilltalande som personer som är uppmärksamma på andra i sin omvärld, som ställer frågor och bryr sig och som dessutom tänker lite i förväg. I jobbsammanhang kan du exempelvis sticka ut positivt genom att ställa mycket frågor och vara nyfiken. Lär känna den informella organisationen. Du kan också visa framfötterna genom att tänka ett steg längre: vad kan chefen tänkas att behöva och hur kan jag fixa det?

Ta för vana att tänka igenom och presentera lösningar i stället för frågor

Ett annat sätt att visa vad du går för är att, istället för att gå till en kollega eller chefen när du har en fråga, tänka igenom situationen och se vilka lösningar du kan se - sedan går du till chefen och presenterar dilemmat, dina lösningar, vad du skulle vilja göra och stäm av: vad tror du om det? På det här sättet både tränar du upp dina förmågor och visar prov på dem (utan att uppenbart skryta om dem), du underlättar också chefens arbete och det brukar alltid uppfattas som positivt.

Välj arbetsplats och chef med omsorg

Ytterligare en sak som är viktig att göra är, när du kan, att välja både arbetsplats och din chef med omsorg. Varför? Jo, för ingen mår bra i en dålig arbetsmiljö och ingen kan leverera bra resultat över tid med dålig ledarskap. Det är alltså både en investering i din egen hälsa och ett sätt att visa att du vet ditt värde och vad du förtjänar som kommer att få dig att stå ut på ett positivt sätt!

Förhandla på en rimlig nivå!

En trend som rått i tio-isch år nu, som är fantastisk, är att fler yngre förhandlar mer när de ska ut i arbetslivet. Dock har jag under de senaste åren börjat märka ett nytt mönster när unga kliver ut i arbetslivet och det är att man antingen inte förhandlar alls för att man saknar kunskaperna om att det går att göra eller så har man orimligt höga förväntningar på lönen.

Såhär, arbetsgivare som inte har marknadsmässiga löner får skylla sig själva om de inte lyckas locka kompetent personal, det är alltid deras ansvar att inte lönediskriminera. Plus! Du ska alltid förhandla dig till en så bra deal som möjligt för dig själv och att vara ung är inte ett rimligt argument för att hålla nere löner. Med det sagt behöver du också ha ett hum om vad en marknadsmässig lön är för jag har stött på fler och fler exempel där en nyutexaminerad person förväntar sig 50 000 spänn i månadslön på sitt första jobb oavsett vad det är man ska syssla med. Är det rimligt? Tveksamt och för de flesta, troligtvis inte.

Och att ha en rimliga förväntan om lön är viktigt av flera anledningar, inte minst kommer det bli lättare att hitta nya uppdrag som betalar skäligt för att du vet vad skäligt innebär. Men framförallt är det så, att om du har förväntningar som är grundade i andra faktorer (exempelvis vad andra tjänar eller vad andra branscher erbjuder eller om det är en ren glädjekalkyl), då kommer du att bli missnöjd oavsett vad för erbjudande du än får: hur bra det än är. Och det är ju vansinnigt onödigt om du kan slippa det.

Det är en svår konst ibland att ha en storartad vision om ens kapacitet och förmågor och samtidigt ha, i alla fall, en fot på jorden i vad som är rimligt här och nu men jag vill ändå uppmuntra dig att försöka. Förhandla alltid och förhandla högt men ha koll på rimlighetens nivåer och gränser så att du har ett hum om vad du kan få i den enskilda förhandlingen du gör.

Om du inte redan har en, skaffa en mentor

Om du inte redan har det, skaffa dig en mentor som du litar på kan be om hjälp och rådfråga om stort som smått! Här kan du läsa mer om varför alla borde ha en mentor och hur du kan hitta rätt mentor.

Kom i håg att det finns olika sätt att göra karriär på

Sist men inte minst, kom ihåg att det finns olika sätt att göra karriär på och att alla erfarenheter är bra sådana om du har förmågan att lära dig av dem. Man måste inte veta vart man ska eller vad man vill göra för att ha ett arbetsliv som är roligt, stimulerande och meningsfullt och det finns inte en karriärsväg som är den enda rätta. Gör det du gillar och tycker är intressant så löser sig resten tids nog!

Och här får vi nog sätta punkt för annars kommer denna artikel att bli alldeles för lång. Men jag hoppas att den kan komma till nytta! Vill du som läser lägga till något på listan? Gör det gärna bland kommentarerna!

Previous
Previous

Så väljer du chef!

Next
Next

Mars månad 2025