Så väljer du chef!

Jag pratar om det hela tiden och tidigare skrivit om hur du kan välja arbetsplatskultur men insåg nyligen att jag inte har skrivit en egen bloggartikel om hur du praktiskt kan gå till väga för att välja din chef, skandalöst! Och innan vi börjar vill jag tydliggöra tre olika saker.

  1. Precis som med rekrytering finns det ingen vattentät metod som alltid funkar eller ger dig all information om hur din chef är och beter sig i alla lägen på förhand. Däremot kan dessa olika moment ge dig hintar om hur chefen leder och hjälpa dig göra ett lite mer informerat beslut, kanske rent utav sätta igång tidiga varningsklockor som hjälper dig att undvika toxiska chefer och arbetsplatser

  2. Ibland måste man bara ha ett jobb oavsett hur bra eller dålig chefen verkar vara och då har man kanske inte råd att vara kräsen. Med det sagt, om du har råd att vara det - använd det privilegiet. Dåligt ledarskap är hälsovådligt och ska undvikas om man kan.

  3. Det finns ingen perfekt chef som alla älskar och som gör alla rätt hela tiden! Och den är viktig att ha med sig för precis som chefer inte kan eller ska leta efter en enhörningskandidat kan du inte heller göra detsamma. Okej?

Med det sagt, låt oss kolla: så väljer du chef!

Läs mer: Frågorna som du ska ställa på arbetsintervjun

Inför varje arbetsintervju: ta fram förstoringsglaset och detektivhatten! Det är dags att undersöka om detta är en arbetsplats som du vill jobba på och om detta är en chef som du vill ha! Bild: Unsplash

Så väljer du chef

Kom ihåg: chefen du vill ha är inte alltid detsamma som chefen du behöver. Därför är det bästa att fokusera på arbetsmiljön och arbetsplatskulturen som chefen bidrar till med sitt ledarskap snarare än vem du kommer bäst överens på arbetsintervjun och det är ur detta perspektiv som dessa tips är skrivna!

Intervjua chefen på arbetsintervjun

Arbetsintervjun är inte bara chefens tillfälle att få intervjua dig som potentiell arbetstagare - det är också en ypperlig chans för dig att intervjua chefen om hens ledarskap. Här kan du ställa frågor som exempelvis:

  • Hur skulle du beskriva dig själv som chef?

  • Vad har du för värderingar som ledare?

  • Vilka är dina styrkor?

  • Vad har du för svagheter?

  • Vilket utvecklingsområde arbetar du med i ditt ledarskap och hur?

  • Hur har ditt ledarskap utvecklats under din chefskarriär?

  • Vad förväntar du dig som chef av mig som medarbetare?

  • Vad kan jag som medarbetare förvänta mig av dig som chef?

  • Hur ser din work-life balance ut?

Eller vad du nu själv vill veta! Att ställa den här typen av frågor kan ge lite olika respons från chefens sida beroende på faktorer som exempelvis:

  • Hens sätt att leda och transparent och personlig hen är i sin ledarroll

  • Hur hen är som person, vissa tycker om sådana här frågor och andra uppskattar det inte

  • Hens retoriska skicklighet och förmåga

  • Hur van hen är vid att reflektera (vissa gör det naturligt, andra lär sig det och vissa gör det inte alls)

Alltså behöver chefens gensvar i sig inte inte betyda mer än att hen blir ställd eller förvånad och därför inte riktigt vet hur hen ska svara på dina frågor. Men, potentiella varningssignaler är om hen blir irriterad för att du undrar så mycket (en del chefer lever tyvärr kvar i maktobalansen att chefen leder intervju och att den är till för deras skull och vill inte att det ska förändras) eller om hen tycker du är jobbig för att du undrar så mycket. Det brukar inte tala till deras fördel som ledare.

Alla förtjänar att få ha en bra chef med ett sjyst ledarskap som bidrar till att du trivs, mår bra och känner dig trygg på jobbet. Svårare än så är det inte! Bild: Unsplash

Be om referenser

Detta är ett råd jag gett länge som jag kan uppfattas som kontroversiell men jag vidhåller att chefer bör vara beredda på att kunna ge referenser precis som arbetstagare bör göra det. Så ställ frågan: vem skulle jag kunna kontakta för att få en referens för hur du är som ledare? Om chefen har ett eller två namn hen kan förmedla är det bra, likaså om hen skramlar fram det så att du kan få göra det. Om hen däremot vägrar? Nja, då skulle jag rekommendera att dra dig ur processen eller istället…

Fråga informellt

Om inga referenser finns eller om du missar att be om dem, se om du känner någon som har jobbat med chefen innan och intervjua dem kort om hur de har upplevt chefen och hens ledarskap. Det kan ge dig ytterligare information om chefen och hens ledarskap.

Besök arbetsplatsen

Det är inte alla arbetsplatser du kan besöka hur som helst men försök att boka in ett besök hos din potentiellt blivande arbetsplats! Syftet med detta är att få en känsla för den informella organisationen men också hur arbetsplatskulturen och stämningen är.

  • Hur verkar de som jobbar må? Är stämningen avslappnat eller stressat? Och om det är det senare, ges den någon logiskt kontext till det?

  • Tittar folk upp när ni kommer förbi? Säger de hej?

  • Är de välkomnande? Kan de småprata någon minut?

  • Hur verkar chefens relation med medarbetarna vara?

  • Verkar chefen leva upp till sin egen beskrivning under arbetsintervjun?

Gör du dessa olika moment kommer du veta mer om chefen du eventuellt kommer att få framöver. Har du fått ett gott intryck? Verkar chefen leda som hen lär? Är svaren ja och arbetsuppgifterna passar dig och organisationen känns som en lovande arbetsgivare är det förhoppningsvis ett bra beslut att tacka ja till att börja jobba där! Men om varningssignalerna samlas på stora högar? Då kan det istället vara klokt att tacka nej om du har möjligheten till det. Ibland kan intrycket vara gott och så visar det sig vara något helt annat när du börjar jobba där och lite tid har förflutit - men då har du i alla fall gjort det du kan och kommer kunna ta med dig minst en, troligtvis flera, lärdomar att ha med dig in i nästa rekryteringsprocess.

Testa gärna detta tips och berätta vad du tycker om dem!

Next
Next

Tips till unga medarbetare