Ser du glastaket?

Fotografiska har anmälts till DO eftersom de höjde priset för inträde för män med 17 kronor på internationella kvinnodagen. Enligt Fotografiskas Facebookuppdatering den 8 mars motsvarade skillnaden i biljettpriset de 13 procent som män tjänar mer än kvinnor och överskottet för biljetterna skänktes till Rättviseförmedlingen.Jag har inte sett anmälningarna till DO men i kommentarsfältet är det många som är upprörda och kränkta. Tycker att Flora slår huvudet på spiken med frågan om vem som är mest diskriminerad egentligen. Männen som betalar 17 kronor mer för ett museibesök en dag? Eller kvinnorna som i snitt tjänar närmare två miljoner mindre under sitt arbetsliv?Ser du glastaket?

Ser du glastaket?

Det som fascinerar mig är att kommentarer som "jag har aldrig upplevt någon löneskillnad" eller "jag har minsann aldrig varit med om ett glastak" fortfarande syns och hörs. I både kommentarsfält och arbetsliv och både från kvinnor och män. Till er som inte upplevt det: mina innerliga gratulationer. Det är toppen att ni inte har gjort det eller att ni får lika lön för lika arbete. Men genom att säga så förringar du de som idag får mindre betalt än en manligt kollega eller hålls tillbaka av ett glastak i size med en glaciär.Så, säg inte det. Det här är ett strukturellt problem som bottnar i att kvinnors insats, prestationer och resultat inte värderas lika högt som män eftersom män, av antik tradition, ansetts vara lite bättre.Ditt undantag är toppen men så länge det inte är norm för alla: ta på dig dina mest kritiska glasögon och dubbelkolla. Stämmer det verkligen att ni är jämlikt representerade? Får ni lika lön för lika arbete? Om ja och ja, bra! Skryt om att ni är just det: ett undantag. En företag i framtiden. Men säg inte att det inte finns något glastak eller någon lönediskriminering - det gör det enligt flera olika studier, rapporter och säkra källor.Ser du glastaket?

Glastak syns inte om du inte tittar

Glastak syns bara om du står riktigt nära eller om de är riktigt smutsiga. Det är därför det kallas glastak. Kvinnorna är i stället antingen för unga, för gamla, oerfarna eller olämpliga eller för bra på det jobb de redan har idag för att avancera vidare i organisationerna och få mer plats i löneutvecklingen.Om det inte hade funnits något glastak så hade vi haft lika många kvinnliga chefer som manliga på alla nivåer i landets organisationer.Om det inte hade funnits något glastak så hade vi redan haft jämställda bolagsstyrelser.Om det inte hade funnits något glastak så hade inte kvinnor behövt svara på frågor om hur deras barn kommer påverka deras arbetsförmåga samtidigt som deras män får cred för att de är föräldrar.Vi har kommit en bit på väg men feminismen har inte gått för långt. Senaste Allbrightrapporten gav både trevliga och tråkiga exempel på det. Vi har mycket kvar att göra och det gäller att både kvinnor och män tar sitt ansvar för att vi ska lyckas få ett jämställt samhälle där vi alla är lika värda.Vilka är dina erfarenheter? Har du sett eller upplevt glastakets kyla eller fått/sett olika löner för lika arbete?


Tyckte du om detta inlägg? Klicka i hjärtat och dela det gärna vidare!Du följer väl Bossbloggen på Facebook, Instagram, Bloglovin’ och Youtube?

Previous
Previous

Min kärlek till våren

Next
Next

Löneförhandling: så får du högre lön