Varför får en bitch saker gjorda?

Ni har säkert redan sett den men för en tid sedan så cirkulerade den här bilden runt ute i världens vida nät. I samma veva så stötte jag på tre tjejer från olika branscher med samma problem som illustreras i bilden och en av dem bad mig skriva om detta fenomen. Scenariot för de tre är att de är verksamma i mansdominerade branscher och har befunnit sig i arbetssituationer där ingenting blir riktigt gjort. Så de tar kommandot, börjar planera, ger instruktioner och ser till att planerna verkställs.  Vad som händer är inte bara att jobbet blir gjort – de får dessutom en stor (om än osynlig) bitch-stämpel i pannan. En stämpel som under arbetets gång som ofta generar suckar, diskret motstånd och osynlig motvilja.

Jag har själv stått i den situationen. Känt blickarna som säger ”vem tror hon att hon är?” och hört suckarna som tydligt talar om hur jobbigt det är att få ”bitchens” agenda genomförda. Är det någon annan som känner igen sig i det här?

Bitch

Har du upplevt att du blivit stämplad som bitch? Illustration: MAST Produktion

Varför en bitch-stämpel?

Detta väcker två olika frågor hos mig och vi kommer att behandla dem i två olika delar. Den första handlar är varför: varför får en bitch-stämpeln på sig när man ser till att saker blir gjorda? Och vad kan hända på en arbetsplats där det delas ut så kallade bitch-stämplar?

─ Det finns säkert lika många anledningar som det finns människor till att detta sker. Men när vi är i en grupp så lever vi inte i ett vakuum, alla påverkar varandra, säger Paulina Gunnardo, beteendevetare.

En anledning kan vara att gruppen känner sig hotad av att en person kommer in som ny eller tar mer plats än vad hon brukar i vanliga fall. Förändringar som inte är befästa med kollegorna blir långtifrån alltid populära och det är inte säkert att arbetsgruppen förstår varför saker och ting ska förändras. Det kan också ha att göra med en känsla av otillräcklighet, en brist på uppmärksamhet, det kan ha att göra med associationer som ligger djupt rotade från barndomen. Men också vara att man uppfattar förändringarna och effektiviteten som att rådande läge eller arbetsinsats inte duger.

─ Om en person tar mark, har driv och är öppen med sina ambitioner kan absolut motsättningar i gruppen uppstå och gruppen tolka personen och dess idéer som hotfulla eller besvärliga, säger Paulina Gunnardo.

Varför nytt är jobbigt

Varför upplevs det som besvärligt när någon gör något som är ovant för andra eller när vi inte förstår vad de gör eller varför de gör det?

När våra hjärnor ska ta del utav information så ska den processas i hjärnans nätverk, det vill säga tolkas, sättas in i sammanhang och lagras i vårt minne. Ny information kräver mer energi. Så är man som person inte särskilt förändringsbenägen blir det ännu mer ansträngande eftersom det här även gäller nya relationer och nya sociala sammanhang.

Det krävs helt enkelt en insats av oss att förstå det som är främmande.

Paulina Gunnardo

─ Att ge någon bitch-stämpeln kan vara ett sätt att få bort den hotbild som personen utgör. Då puttar man ifrån sig ansvaret och fokuset från sig själv och skapar en syndabock, säger Paulina Gunnardo.

Hon menar att läget blir än allvarligare om personen försöker få med sig andra arbetskamrater att hålla med. Eller rent utav agera likadant med högljudda suckar, himlande ögon eller att motarbeta kollegan som uppfattas som jobbig. Det kan nämligen få väldigt stora konsekvenser.

En studie om avhumanisering

Ett exempel på hur vi påverkas av vad andra säger kan illustreras med denna studie från USA. Där delades studenter in i tre olika grupper som alla skulle få spela ett spel mot en motståndare som de varken fick se eller höra. När motståndaren gjorde fel så skulle de skicka en liten elstöt som bestraffning. Vad man testade då var att låta de tre grupperna få höra olika information om deras motståndare. En försöksledare sa något om motståndaren så att gruppen ”råkade” få höra det. Den första gruppen råkade alltså höra försöksledaren prata om hur hemsk motståndaren var så att motståndaren avhumaniserades i gruppens ögon. Den andra gruppen fick höra positiva omdömen och den tredje gruppens information var neutral.

─ Det intressanta var då att den första gruppens motståndare fick flest och mest intensiva stötar. De neutrala låg i mitten medan motståndaren till gruppen som fått höra hur snäll motståndaren var fick allra lägst intensitet och antal stötar. Det innebär att alltså att studenternas värderingar och handlingar gentemot motståndaren påverkades bara av att höra någon annan säga något om deras motpart, säger Paulina Gunnardo.

Negativ spiral

En enskild händelse kan upplevas som obetydlig. Men flera negativa händelser kan snabbt dra i gång en negativ spiral som kan skada både individer och arbetsplatsen. Bild: Pixabay

Avhumaniserande stämplar

Om vi kan påverkas så starkt av det vi hör andra säga om andra personer. Tänk vilka konsekvenser det kan få på en arbetsplats. Och det är inte bara negativt för den som blir utsatt för snacket det påverkar ju också arbetsgruppen. Detta kan dessutom bli en väldig negativ spiral där bitch-stämpeln blir en slags avhumanisering. Det sätter i gång ett associationsnätverk i hjärnan och om beteendet upprepas kan till slut associationer bli en sanning. En sanning som kanske inte ens finns där. Inte bara för gruppen utan också för individen.

─ Även den person som kan uppfattas som jobbig för att hon hörs och syns, planerar, agerar och ställer krav har har tankar, känslor och ett okränkbart värde som person. Att ta bort det från en människa är bland det värsta man kan göra, säger Paulina Gunnardo.

Som chef har du här ett stort ansvar! Det gäller att du har koll på vad som sker i verksamheten. Men också att du vågar säga ifrån vid små saker såsom suckar och himlande ögon. Det kanske inte känns som en stor grej men konsekvenserna kan bli så mycket större.

– Chefen måste ta sitt ansvar på en gång och inte underskatta dom små signalerna av något som kan utvecklas till ett väldigt negativt arbetsklimat. Även om det är något vi har gemensamt ansvar för har du som chef en nyckelroll och ett särskilt ansvar, säger Paulina Gunnardo.

Föregående

En helg med sol, sovande och socialt häng

Nästa

Tre steg för att tvätta bort en bitch-stämpel

5 Kommentarer

 1. Profilbild

  Eleonora

  Wow! Intressant och viktigt!

 2. Profilbild

  Haha, den där serie-strippen du länkade till hade jag missat. Så jäkla bra. Jag tror att, om man själv blir stämplad som bitch, är att liksom ta över begreppet. Kanske skämta lite om det och “äga” ordet. Då blir det liksom inte lika kul och intressant att snacka skit. Mig veterligen har jag själv inte blivit drabbad trots att jag ofta är den som styr upp saker och situationer och “make things happen”. Eller så är jag bara lyckligt ovetanden 🙂

  Kram Lena

  • Clara Löfvenhamn

   Hehe, tycker med att den är rolig 🙂 Skönt att du inte har upplevt det! Är ju inte säkert alls att man behöver ha gjort det. Beror ju både på vilken omgivning man befinner sig i och hur man driver igenom saker. Tycker du har så rätt i att humor är ofta väldigt effektivt sätt att använda för att avdramatisera saker (så länge man det inte blir på sin egen eller någon annans bekostnad förstås). Mest spännande är ju det här med lyckligt ovetande och måste erkänna att tankarna spinner i väg lite nu. Hamnar en sak i ens blind spot kan ju vi människor (uppenbarligen) ignorera hur många som helst av omvärldens signaler: vad kan hända då? Och hur viktig aspekt är det för en ledare att ha koll på? Vad tror du som jobbar som chef om det? Hade det varit ett ämne för en bloggartikel kanske? Blev allt lite sugen på att undersöka detta närmare 😉 Tack för din kommentar Lena och tack för att du väcker en massa roliga frågor! Kramar

   • Profilbild

    Haha, oj då, väldans massa frågor du kom på! Jo, men det är ju rätt viktigt att ha koll på sånt. Såna signaler tyder ju ofta på nåt annat egentligen. Om medarbetarna känner sig sedda och bekräftade så finns det nog “utrymme” för en chef (eller kollega) att agera lite obekvämt ibland. Om man liksom samlar pluspoäng på ena hållet så finns det att ta av och omvänt om man är den chefen som folk retar sig på för många saker så blir minsta lilla grej så stor. Så, om det kommer en liten pik på nåt oväsentligt så kan det bottna i nåt större eller en massa småsaker som kan vara värda att ta till sig av. Sånt där tar så oerhört mycket energi från organisationen! Kram

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© Bossbloggen.se