Sexism kan skada mäns hälsa

Att det är demoraliserande, skadligt och fruktansvärt att utsättas för sexism eller sexistiska beteenden råder det inget tvivel om. Hur hälsosamt det att utöva det? Inte alls enligt en ny studie. På den internationella mansdagen pratade vi om mansrollen och varför det är viktigt att vi jobbar för att förändra den. I förra veckan släpptes en forskningsstudie som bekräftar kopplingen mellan synen på manlighet och psykisk ohälsa.

Sexism kan skada mäns psykiska hälsa

Vilka argument återstår för att behålla synen på vad som är klassiskt manligt? Bild: Pixabay

Meta-studie om manlighet

Studien om manlighet är en meta-studie där forskare från Indiana University Bloomington och Nanyang Technological University i Singapore har granskat 78 olika studier med drygt 19 000 deltagare.

De “traditionellt manliga” normer som studien klassar som särskilt manliga sammanfattas av Popular Science. Stark vinnarinstinkt, ett behov av att kontrollera sina känslor, våld, riskbeteende, dominans, självtillit, promiskuöst leverne, att jobbet är viktigt, makt över kvinnor, homofobi och jakt på status.

Sexism kan skada mäns hälsa

Meta-studiens resultat är att män som identifierar sig med dessa “traditionellt manliga” normer i högre utsträckning drabbas av psykisk ohälsa. De tre normerna som gav störst negativa effekter på deras mentala hälsa var: självtilliten, promiskuiteten och makten över kvinnor. De två senare har en stark koppling till sexism och sexistiskt beteende och enligt studien är männen som aktivt följer dessa normer mindre benägna att söka hjälp för sitt dåliga mående.

Är det någon som är förvånad?

Föregående

Så hanterar du sociala monster

Nästa

Dagens tacksamhetslista

2 Kommentarer

  1. Profilbild

    Kanske inte har med ditt inlägg att göra men jag blev påmind om det när jag såg din rubrik. På ett av mina gamla jobb blev jag hela tiden kommenterad för mitt utseende (i positiva ordalag) av framför allt män. Det gjorde mig jätte ledsen och ofta svårt för medarbetare och chefer att förstå på allvar. Men när man läst på högskola och vill vara kompetent och duktig men bara får höra att man är vacker blir man tillslut väldigt besviken. Fick även presenter från män på mitt rum och både en och två stycken som berättade att de kunde tänka sig att vara otrogna mot sina fruar. Sextrakasserier på jobbet tycker jag att vi pratar för lite om, ofta skrattar någon och säger blev du inte glad för att andra tycker att du är fin? Kanske ett viktig ämne för dig att ta upp, skulle vara intressant och se vad andra chefer säger om det. Jag mötte inte så stor förståelse. Kram

    • Clara Löfvenhamn

      Tycker detta känns jätteaktuellt! Och shit vilka ruttna beteenden du råkat ut för. Har ett par egna (liknande) upplevelser i bagaget inklusive det obekväma skrattet och tystnaden när man försöker lyfta upp det. Sådär kul. Tack för att du delade med dig Jessica – detta är definitivt ett ämne vi ska prata mer om framöver! Kram

Lämna ett svar

© Bossbloggen.se