Klassiska ledarskapsstilar

Idag så tänkte jag att vi ska kika tillbaka lite i backspegeln när det gäller ledarskapsstilar. När jag började läsa ledarskap och organisation för snart tio år sedan så pratade vi då om några klassiska ledarskapsstilar: auktoritärt ledarskap, demokratiskt ledarskap och låt-gå-ledarskap. De är grundläggande, kanske inte helt moderna, men bra att ha koll på om man arbetar som ledare.

Katter är väl ändå den perfekta illustrationen för att utöva ett auktoritärt ledarskap? Mvh Hunsad kattägare. Bild: Pixabay

Klassiska ledarskapstilar

Det auktoritära ledarskapet

En auktoritär ledare styr med tydlighet och rakhet, fattar besluten själv och fördelar sedan ut arbetsuppgifterna till medarbetarna som utför dem. Tilliten till andras förmåga är svag, kontrollbehovet ofta relativt stort och relationerna i en organisationer med auktoritärt ledarskap blir ofta väldigt hierarkiskt.

Det demokratiska ledarskapet

Det demokratiska ledarskapet pekas rätt ofta ut som ett klassiskt svenskt och modernt sådant. Makten är inte längre centrerad bara till chefen utan i stället viktigt att ledaren engagerar alla andra i beslut som ska fattas. Miljön är coachande, engagerande och inkluderande.

Låt-gå-ledarskap

Har du någon gång varit med om att en avdelning haft en chef som går till jobbet fast utan att göra sitt chefsjobb? Där personen, mer eller mindre omedvetet, undviker att fatta beslut och smiter ifrån alla uppgifter som ingår i hens ledaruppdrag? Då har du förmodligen stött på en låt-gå-ledare och den ledarstilen kännetecknas av just att ledaren har övergett sitt uppdrag och undviker allt ansvar som det är möjligt. Ett intressant fenomen som kan orsaka stora problem för både arbetsgrupperna och organisationen som drabbas.

En skulle kunna tro att det auktoritära ledarskapet är den ledarstil som ogillas mest. Men det finns studier, exempelvis av Öster och Karttunen (2007), som visar att låt-gå-ledarskapet är det som är mest impopulärt och att de som deltagit i studien ändå föredrar att ha en ledare som är auktoritär än ingen ledare alls.

Fast det är klart, de kan ju anpassa sig lite efter situationen ibland. Eller i alla fall få oss mänskliga tjänare att göra det åt dem. Bild: Pixabay

Bubblare: Det situationsanpassade ledarskapet

En ytterligare kandidat till stilarna ovan är det situationsanpassade ledarskapet som är en produkt av den auktoritära och demokratiska ledarstilen. De målas ofta upp som motpoler till varandra men ingen av dem är alltid gångbar i alla olika situationer.

Tänk dig följande scenario: det börjar brinna och arbetsgruppen måste utrymma lokalerna. Vad blir mest effektivt? Att utrymningsledaren tar en auktoritär roll och börjar dela ut tydliga order om vad som behöver göras för att alla ska komma ut? Eller att gruppen börja diskutera vilken väg som är mest lämpad? Detsamma gäller ofta för nya grupper där ingen känner varandra sedan tidigare. Då blir behoven av tydliga riktlinjer större jämfört med om arbetsgruppen är mer mogen och kan jobba mer självständigt.

Den situationsanpassade ledarstilen går alltså ut på att balansera sig på skalan mellan det auktoritära och demokratiska ledarskapet och anpassa sig efter personerna, gruppen och situationen som man står i för stunden.

Vad säger du som läsare? Har du upplevt en eller flera chefer med någon av dessa ledarstilar och vilken av dem föredrar du?

Föregående

Darling, I am home!

Nästa

Alla hjärtans dag

4 Kommentarer

 1. Profilbild

  Ja tänkt vad många chefer man stött på i sitt arbetsliv. Alla har ju inte varit bra om man ska uttrycka sig diplomatisk. Jag kan absolut hålla med om att en ledare som inte fattar beslut är grymt jobbigt att ha i närheten. En auktoritär kan vara trist också men de bestämmer ju lite i alla fall.
  Situationsanpassat, fick nästan fnissanfall där! Ett sådant modeord alla slänger sig med nu för tiden. Men det betyder inte att det inte är bra. Att vara ledare är att vara en människokännare, om man är intresserad av sitt arbete. Det handlar inte bara om att bestämma utan att vara lyhörd, våga ta beslut och göra det som krävs för att få gruppen/avdelningen/företaget framåt. Utan att tappa bort människan. Känn på den du, inte dagens lättaste uppgift

  • Clara Löfvenhamn

   Mmm, kan med känna igen mig i att föredra en autoritär ledare istället för en låt-gå-chef just för att det i alla fall händer någonting alls då. Men bäst är det trots allt att anpassa sig efter vilket ledarskap som behövs och prick som du säger är det verkligen allt annat än enkelt alla gånger!

 2. Profilbild

  Personligen tycker jag inte om de demokratiska ledarna, men det är ju säkerligen för att jag knappt jobbat i Sverige på 10 år. Det finns inget värre än när allt diskuteras i cirklar och alla individers känslor ska tas hänsyn till. Den tycker inte jag funkar på en arbetsplats. Då är det bättre att besluta och att det är högt i tak så att de som verkligen inte håller med har rätt att säga det. Själv har jag mest stött på de autoritära ledarna. Hade även en chef en gång som var den där typisk “låt-gå”-ledaren vilket tyvärr gjorde det väldigt oklart för de övriga. Däremot var hon otroligt empatisk, snäll och uppmuntrande. Det var bara så svårt att få tydliga direktiv och vi fick typ aldrig svar på mail. För att inte tala om min chef jag hade i Sydafrika som var så himla otydlig, kunde försvinna en hel dag och krävde att jag skulle vara någon supermänniska (“Vi ska göra en video!”, “Vad för video?”, “Det får du komma på!”, “Okej fast jag kan inte sådant”, “Nej men du kan prova”, “…”).

  Intressant inlägg 🙂

  • Clara Löfvenhamn

   Så himla intressant att höra! Det är därför jag gillar det här situationsanpassade ledarskapet så att inte alla frågor alltid måste trumlas runt med alla utan att man diskuteras det som behövs diskuteras och att de beslut som inte bör förhalas kan fattas. Blir alltid så glad när du delar med dig av dina erfarenheter utomlands ifrån. Alla vill ha olika bemötande och beteenden från sin chef och undrar hur mycket vanan av ett visst ledarskap också påverkar oss? Tror du att du hade gillat autoritära ledare bäst oavsett eller att det beror på just att det är vad du är van vid?

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© Bossbloggen.se