Favoriserande chefer: när relationen blir lite för bra

En bra relation mellan chef och medarbetare är viktig och det är trevligt att komma bra överens. Vissa personer kommer man till och med så bra överens med att man känns mer som vänner än arbetsgivare och anställd. Ni har mycket gemensamt, bollar problem och lösningar, skrattar och skämtar på samma nivå och kan vara interna och personliga med varandra. När relationen blir lite för bra mellan en chef och en anställd ligger ni nämligen i riskzonen för favorisering. Och vi kommer prata om favoriserande chefer ur två olika perspektiv: medarbetarnas och chefens.

Favoriserande chefer

Som chef är det viktigt att ha bra relationer med dina anställda. Men ibland kan relationen bli lite för privat. Bild: Pixabay

För dig som har en favoriserande chef tipsar Fast Company om hur du kan röra dig framåt i karriären även om det inte är du som står i chefens gunst.

Gör en reality check

Är det en favorisering som pågår eller kan det ligga andra faktorer bakom chefens agerande? Har kollegan kunskaper som behövs mer än dina i det pågående projektet? Försök göra en så objektiv bedömning som möjligt av situationen och om du behöver ett bollplank, tala i förtroende med någon utomstående och be dem om ärlig feedback.

Fundera också över din egen roll i situationen. Hur enkel är du att samarbeta med och hur ser dina relationer ut med chefen och kollegorna i arbetsgruppen? Kan du se några utvecklingsmöjligheter hos dig själv?

Håll tand för tunga och ta tyglarna

Det kan kännas lockande att prata med de andra kollegorna om läget i gruppen men gör inte det. Att klaga kommer inte att hjälpa dig hur frustrerande chefens agerande än är. Ta i stället kommandot. Det bästa sättet du kan göra det på innebär att prata med din chef. Men, prata inte om hens agerande – låt samtalet handla om dig, arbetet du gör och dina färdigheter.

Fråga vad du kan göra för att förbättra din prestation, var ärlig med att du vill ha mer ansvar och sätt mål för hur du ska lyckas med det. Håll sedan din chef uppdaterad om dina prestationer och framgångar så att hen vet hur det går för dig.

Skulle det inte fungera eller om du inte får någon respons från chefen bör du överväga att söka dig vidare.

 För dig som är chef

Du som jobbar som måste chef rannsaka dig själv med jämna mellanrum: har du någon favorit? Är det någon medarbetare som du helst äter lunch med? Är det någon som du alltid föredrar att be om hjälp eller åsikter ifrån? Umgås du med någon ur arbetsgruppen på fritiden? Åker ni på semesterresor ihop? Är svaret ja på någon av dessa frågor så jo, då har du en favorit i arbetsgruppen.

https://pixabay.com/sv/groda-spegel-spegelbild-spegling-1498908/

Självrannsakan kan var en tuff process och det är inte alltid så kul att granska sin spegelbild. Men det är ett nödvändigt ont för den som vill växa och utvecklas som ledare. Bild: Pixabay

Man kan inte gilla alla människor lika mycket och detta gäller även medarbetare. Dessutom dras vi dras ofta till likasinnade eftersom det är roligare och enklare att umgås med personer som vi gillar. Men som chef måste du kunna sätta dig över det. Ditt interagerande med medarbetarna får konsekvenser och därför måste du ha koll på hur du beter dig.

Det kan kännas som en bagatell att gilla någon lite mer än de andra. Men konsekvenserna av det är flera: det kan påverka både arbetsmiljön, motivationen och effektiviteten väldigt negativt eftersom de andra medarbetarna känner sig bortprioriterade eller förbisedda. Det skapar otrygghet i gruppen och kan gå så långt att dina medarbetare tappar förtroendet för dig som chef. Du riskerar även att du omger dig med ja-sägare vilket kan innebära att ert förbättringsarbete stagnerar eftersom ni resonerar likadant. Inte nog med. Det kan det komma en dag då du som chef måste fatta eller genomföra jobbiga beslut som äventyrar er vänskapsrelation.

Favorisering  gynnar alltså varken arbetsgruppen eller verksamheten så låt bli att göra det. Var rättvis. Var konsekvent och lägg relationerna med dina anställda på samma personliga men professionella nivå. Alla människor behöver bli sedda och lyssnade på och en riktigt bra chef behandlar alla medarbetare i teamet som om de är favoriter.

Har du upplevt favorisering på en arbetsplats? Var du den som var favoriserad, favoriserande eller utanför? Dela gärna med er!

 

Föregående

Sjukstuga och länktips

Nästa

När en medarbetare är för stressad

11 Kommentarer

 1. Profilbild

  Maria

  Helt klart har du rätt, men jag kan med några års erfarenhet som chef i nacken säga att detta är nästintill omöjligt. Självklart kommer man bättre överrens med vissa ur personalen, därför att man till syvende och sist är människa. Naturligtvis måste man försöka hålla relationen till alla på en god nivå, men jag tror inte att man ska va allt för hård mot sig själv heller.

  • Clara Löfvenhamn

   Det har du givetvis rätt i! Men det gäller att vara medveten om hur man beter sig så att man undviker att folk känner sig utanför eller förbisedda ändå. Det är alltid bäst att rannsaka sig själv med snälla ögon. Ingen är perfekt och det gäller även chefer!

  • Profilbild

   Josef

   Hej Maria!

   Ja, man är ingenting annat än en människa, men det beror på inom vilka sammanhang man kan uttrycka sig på det sättet. Vissa lär sig av sina misstag och vissa inte. Alla vi gör val i livet. Det är inte okej att ständigt blint repetera samma beteende. Då blir det ett val. I slutändan handlar det om att kunna fatta rationella och rättvisa beslut! Annars bådar det inte gott!

 2. Profilbild

  Älskar det här inlägget! Tycker att det är så obehagligt att bli den som är favoriserad och när en manlig chef sa “tack gumman”, kramade och pussade mig på kinden fick det vara nog!

  • Clara Löfvenhamn

   Men fy! Vilket fruktansvärt beteende. Får jag fråga hur du satte stopp för det? Och om det inte känns OK behöver du givetvis inte svara på det. Oavsett så stort tack för din kommentar! Den värmer.

 3. Profilbild

  Intressant! Jag har nog tack och lov inte drabbats av favorisering. Jag tror inte heller att jag i mitt chefskap favoriserar. Jag hoppas verkligen inte det. Det faller sig lite naturligt också eftersom mina tjejer gör tre helt olika saker. De har också helt olika personligheter och ingen är lik mig. Så vi är en bra mix tycker jag.

  Kram Lena

  • Clara Löfvenhamn

   Det låter som ett bra upplägg med olika personligheter och olika arbetsområden, kan tänka mig att det gör att allas kompetens behövs lika mycket i teamet! Och skönt att du inte varit med om det, det känns hoppfullt tycker jag 😀 Kram

 4. Profilbild

  Lena

  Hej! Min man är chef och en anställd visar tydliga tecken på att hon har känslor för honom. Hur hanterar han / vi detta på nästa sätt? Han är egenföretagare.

  • Clara Löfvenhamn

   Hej Lena! Det var inte en enkel situation du beskriver. Jag hoppas att det är OK att jag lyfter upp den som ett blogginlägg i stället för att svara här. Är lite för ont om plats för att kunna göra det bra i kommentarsfältet. Tänker att svaret kommer att publiceras på tisdag om inget oförutsett händer!

 5. Profilbild

  Anonym

  Hej! Hur blir det när en chef anställer en favoriserad person till tillsvidareanställning ?

  • Clara Löfvenhamn

   Hej! Bra fråga. Jag tänker att det kan bli lite hur som helst beroende på situationen och relationerna i gruppen. Antingen att det blir bra ändå, helt misslyckat eller någonting däremellan. Hade dock behövt veta lite mer om situationen för att vara mer konkret. Frågan är också om du undrar vad den typen av beslut kan ge för konsekvenser eller vad du som medarbetare kan göra i det här läget?

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© Bossbloggen.se