Bygg motståndskraftiga team

Kriser må vara jättejobbigt men fördelen med dem är att vi kan bli kloka på var våra brister finns och få en indikation på hur väl vi har byggt motståndskraftiga team. Hur väl kan ni hantera förändringar och oväntade saker som händer? Hur kan man bygga upp motståndskraften i teamet och vad ska du undvika att göra? Det reder vi ut idag med input från Caroline Rödén, grundare och VD på Bluecall.

− Har du motståndskraft så kan du hoppa in i olika situationer somär nya för dig och ändå ha ett gott självförtroende i det. De personer och teamsom klarar sig bäst i kris har förmågan att återhämta sig från svårasituationer och anpassa sig till de förutsättningar som råder, säger CarolineRödén.

Don't! Undvik inte jobbiga samtal eller svåra situationer. Sannolikheten att de löser sig av sig själva är inte jättestor och det kommer inte att bidra till att bygga upp motståndskraftiga team. Foto: Christer Andreasson från Pixabay

Don't! Undvik inte jobbiga samtal eller svåra situationer. Sannolikheten att de löser sig av sig själva är inte jättestor och det kommer inte att bidra till att bygga upp motståndskraftiga team. Foto: Christer Andreasson från Pixabay

Don’t

Stoppa i huvudet i sanden

En av de tråkiga sanningarna med att vara chef är att det inte går att stoppa huvudet i sanden och tro att saker löser sig av sig självt. Istället är det genom att lösa konflikter, ha svåra samtal och hjälpa teamet att kommunicera direkt med varandra kommer du inte bara att göra dig umbärligare utan du kommer också hjälpa teamet att klara av svåra situationer tillsammans. 

Caroline Rödén Foto: Privat

Caroline Rödén Foto: Privat

− Det är aldrig en bra idé att bara stoppa huvudet i sanden ochlåta saker falla mellan stolarna för det skapar bara oro och otrygghet igruppen, säger Caroline Rödén.

Tänk att du som chef ska göra allt

Vi har pratat om vikten att delegera och göra sig umbärlig mångagånger förut här men det är värt att upprepa igen efter ensam inte är starkast.Tvärtom blir organisationen och ni som team mycket mer sårbara om det bara ären person som kan vissa saker eller har viss information. Var transparent iditt ledarskap och engagera teamet i vad som händer och sker i organisationen.

− Uppstår det en kris kan det vara en otrolig styrka att förbereda olika scenarier tillsammans och hur ni ska förhålla er i olika situationer eftersom det ger känslan av kontroll, säger Caroline Rödén.

Glöm bort att feedbacka varandra

Feedback är inte bara viktigt för oss millennials. Alla mår bra avdet eftersom det skapar tydlighet, både i era roller, ert team och arbetet somni gör och det i sin tur kommer att stärka era relationer vilket bidrar tillatt göra era mer sammansvetsade och trygga.

− Att ta in input från varandra är så värdefullt i vardagen om detså bara gäller att ställa frågan ”Jag tänkte gå vidare på det här sättet, vadtänker du om det?”, säger Caroline Rödén.

Läs mer: Så skapar du en bra feedback-kultur

Do! Kom ihåg att det är tillsammans som vi blir starkare så gör utvärderingarna av det som händer tillsammans. Foto: aseemiya från Pixabay

Do! Kom ihåg att det är tillsammans som vi blir starkare så gör utvärderingarna av det som händer tillsammans. Foto: aseemiya från Pixabay

Do

Kartlägg teamets motståndskraft

Ett viktigt inledande steg är att du som ledare börjar med attkartlägga hur motståndskraftiga du kan se att ni är. Hur reagerar teamet ochdess medlemmar när oväntade saker händer? Vad händer och på vilka sätt agerarni? Genom att vara uppmärksam på det kan bli klokare på vilka delar ni behöverstärka upp framöver.

− Ett viktigt verktyg i detta är att utvärdera de olika projektsom ni gör. Vad har gått bra och vad har inte gjort det? Vad tar vi med oss somlärdom till nästa gång? Säger Caroline Rödén.

Var närvarande och frågande

En annan viktig aspekt i att bygga motståndskraftiga team är attlära känna och prata mycket med varandra. Både i goda som dåliga tider. Hur mårvi? Hur har vi det? Genom att ställa frågor visar vi att vi bryr oss omvarandra och i dessa tider när många arbetar hemifrån och inte ses blir detännu viktigare.

− Fråga var och en: hur är det att jobba hemifrån? Hur planerar dudina dagar? Hur funkar privatlivet? Hur kan jag stötta dig? Så du får koll påom du som chef lägger energi på rätt saker och utmaningar. Vissa tycker kanskedet är kanon att jobba hemifrån medan vissa tycker det är jättetufft säger CarolineRödén.  

Vänd misslyckanden till möjligheter

Ett annat sätt att bygga upp motståndskraften är att fokusera påvad ni har lärt er under utmaningarna som ni möter. Men också att användamisslyckanden till möjligheter: vad lärde vi oss av det som gick tokigt här?Vad visade det oss?

− Gå laget runt och dela med er till varandra, hur har vi löst problemen som vi har mött idag? Vad är viktigast? Hur kan vi använda detta i framtiden? Då fångar ni upp lärdomarna som ni gör snabbare, säger Caroline Rödén.

Vad säger du som läser? Har du arbetat aktiv med att bygga upp motståndskraftiga team och i så fall hur?

Tyckte du om detta inlägg?

Klicka gärna i hjärtat eller dela det så att andra kan få läsa det! 

Previous
Previous

Mitt nya arbetsliv

Next
Next

Från skör till stark