Vanliga missar nya chefer gör

Alla gör när man kliver in i chefsrollen för första gången - det är inte fråga om det händer utan snarare när och vad som händer då. Därför tänkte jag att vi kan kika närmare på tre vanliga missar som nya chefer gör och hur en kan undvika de fällorna, alternativt tråckla sig ur dem.

Läs mer: När du är ny som chef

Att vara ny som chef kan vara en skräckblandad förtjusning men kom ihåg att du har fått jobbet för att de tror att du kommer att klara av det. Bild: The Jopwell Collection on Unsplash

Vanliga missar nya chefer gör

Har för bråttom

Majoriteten av oss vill göra bra ifrån sig på jobbet och när en är ny som chef kan det behovet kännas lite extra starkt. Det är således en vanlig fälla att hamna i som ny chef att en har för bråttom med att dra igång grejer, börja förändra det som man ser direkt inte funkar eller börja “styra upp” saker. Ibland går det såklart hur bra som helst och kan rent utav vara det som behövs - men generellt är risken stor att du i stället får formen av en ångvält som kör över allt och alla på vägen. Dessutom är risken överhängande att

En strategi att använda i stället: Ta den första tiden som chef till att lära känna verksamheten, medarbetarna och arbetsguppgifterna i det här nya perspektivet som du nu har. Något som är ännu viktigare om du bli internt rekryterad till chefsposten.

“Men!” är en vanlig tanke då: “ska jag verkligen inte göra någonting alls?!”

Att lära känna organisationen, verksamheten och teamet är ett jobb i sig. Både att förstå den formella organisationen men mest av allt, den informella. Ta reda på vilka arbetsprocesser som finns, hur gruppen arbetar tillsammans, vilka utvecklingsområden som finns och efter en tids inlyssnande och lära kännande: börja formulera en strategi för hur du ska leda gruppen framöver. Genom att ge dig själv den tiden kommer du att kunna göra ett bättre och mer produktivt jobb eftersom du har en klarare och tydligare bild av vad du har att jobba med.

Känner att du behöver bevisa dig

Framförallt förstagångsledare (och än oftare om den nyblivna ledaren är yngre) brukar man också känna ett behov av att bevisa sig själv eller att få respekt av sina medarbetare. Ibland behövs det för att det finns medarbetare som inte accepterar dig som ny chef på grund av någon anledning och då kan det utgöra en situation som behöver hanteras men vanligtvis är det inte så brådis med detta som du som ny chef upplever det. Det du vill är inte heller att få deras respekt, du vill få deras förtroende och det är något som byggs över tid.

En strategi att använda i stället: Kom ihåg att den formella chefsrollen har ett maktkapital i sig vilket innebär att du inte behöver bevisa någonting alls till en början eftersom du har fått jobbet. Väl inne i jobbet kommer du såklart behöva du visa att du tar uppdraget på allvar och vara ledare och chef med allt vad det innebär - det är vad som kommer att vara det som får medarbetarna att respektera dig. Vissa nya chefer behöver tyvärr värja sig för olika maktspel men den situationen får nästan utgöra en egen bloggartikel i framtiden.

Tror att du måste kunna - eller klara - allting själv

Ofta när vi vill visa vad vi går för så är det lätt hänt att samtidigt falla i fällan att tänka att du måste klara allting själv för att prestationen ska räknas. Men ledarskap varken är eller behöver vara en one-person-show hur ofta det än framställs som det.

En strategi att använda i stället: Ställ frågor. Be om hjälp. Förhandla dig till en mentor och relevant ledarskapsutbildning. Som chef ska du inte vara den som gör allt men som tur var är den fullt görbar att ta sig ur om det skulle hända. Bäst är såklart att försöka låta bli att hamna i den situationen från början om du kan undvika det men skulle det hända går det alltid att börja göra annorlunda!

Vad säger du som läser? Kan du känna igen någon av dessa vanliga tankefällor eller har du sett någon annan göra denna miss?

Previous
Previous

20 råd innan 20

Next
Next

Det berömda livspusslet