Klassiska ledarskapsstilar

Idag så tänkte jag att vi ska kika tillbaka lite i backspegeln när det gäller ledarskapsstilar. När jag började läsa ledarskap och organisation för snart tio år sedan så pratade vi då om några klassiska ledarskapsstilar: auktoritärt ledarskap, demokratiskt ledarskap och låt-gå-ledarskap. De är grundläggande, kanske inte helt moderna, men bra att ha koll på om man arbetar som ledare.

Klassiska ledarskapstilar

Det auktoritära ledarskapet

En auktoritär ledare styr med tydlighet och rakhet, fattar besluten själv och fördelar sedan ut arbetsuppgifterna till medarbetarna som utför dem. Tilliten till andras förmåga är svag, kontrollbehovet ofta relativt stort och relationerna i en organisationer med auktoritärt ledarskap blir ofta väldigt hierarkiskt.

Det demokratiska ledarskapet

Det demokratiska ledarskapet pekas rätt ofta ut som ett klassiskt svenskt och modernt sådant. Makten är inte längre centrerad bara till chefen utan i stället viktigt att ledaren engagerar alla andra i beslut som ska fattas. Miljön är coachande, engagerande och inkluderande.

Låt-gå-ledarskap

Har du någon gång varit med om att en avdelning haft en chef som går till jobbet fast utan att göra sitt chefsjobb? Där personen, mer eller mindre omedvetet, undviker att fatta beslut och smiter ifrån alla uppgifter som ingår i hens ledaruppdrag? Då har du förmodligen stött på en låt-gå-ledare och den ledarstilen kännetecknas av just att ledaren har övergett sitt uppdrag och undviker allt ansvar som det är möjligt. Ett intressant fenomen som kan orsaka stora problem för både arbetsgrupperna och organisationen som drabbas.En skulle kunna tro att det auktoritära ledarskapet är den ledarstil som ogillas mest. Men det finns studier, exempelvis av Öster och Karttunen (2007), som visar att låt-gå-ledarskapet är det som är mest impopulärt och att de som deltagit i studien ändå föredrar att ha en ledare som är auktoritär än ingen ledare alls.

Bubblare: Det situationsanpassade ledarskapet

En ytterligare kandidat till stilarna ovan är det situationsanpassade ledarskapet som är en produkt av den auktoritära och demokratiska ledarstilen. De målas ofta upp som motpoler till varandra men ingen av dem är alltid gångbar i alla olika situationer.Tänk dig följande scenario: det börjar brinna och arbetsgruppen måste utrymma lokalerna. Vad blir mest effektivt? Att utrymningsledaren tar en auktoritär roll och börjar dela ut tydliga order om vad som behöver göras för att alla ska komma ut? Eller att gruppen börja diskutera vilken väg som är mest lämpad? Detsamma gäller ofta för nya grupper där ingen känner varandra sedan tidigare. Då blir behoven av tydliga riktlinjer större jämfört med om arbetsgruppen är mer mogen och kan jobba mer självständigt.Den situationsanpassade ledarstilen går alltså ut på att balansera sig på skalan mellan det auktoritära och demokratiska ledarskapet och anpassa sig efter personerna, gruppen och situationen som man står i för stunden.Vad säger du som läsare? Har du upplevt en eller flera chefer med någon av dessa ledarstilar och vilken av dem föredrar du?

Previous
Previous

Alla hjärtans dag

Next
Next

Darling, I am home!