Något som är lurigt med att ha stora drömmar är att man kommer att stöta på hinder, motgångar och misslyckanden. Alla har vi upplevt dem och alla kommer vi att fortsätta göra det mellan varven. Inspirerat av Career Girl Daily tänkte jag att vi ska snacka om hur du kan komma tillbaka från misslyckanden. För det går ju att återhämta sig från misslyckande – både en och flera gånger.

I bland är misslyckandet helt enkelt bara ett faktum. Som tur var går det ofta att hantera även misslyckanden. Bild: Pixabay

Erkänn misslyckandet

Det kan sitta så himla hårt inne att erkänna för sig själv och omgivningen att man har misslyckats med något som man verkligen-verkligen-verkligen drömt om att genomföra. Alternativt att det var något som man trodde att man kunde eller gjorde riktigt bra och som i stället blev en mosig pannkaka. Oavsett vad det är som skitit sig så gäller det att du erkänner det för dig själv så att du undviker att upprepa samma misstag flera gånger.

Analysera misslyckandet

För att kunna undvika en favorit i repris gäller det att du analyserar vad det var som hände egentligen. Vad gick fel och varför? Berodde det på något du gjorde eller sa? Eller var det något som du inte gjorde? Vad kunde du ha gjort annorlunda och vilka omständigheter spelade in och roll för misslyckandet?

En annan sak som jag tycker är viktig med är varför du ser detta som ett misslyckande. Vad är dina drivkrafter i det du gör och varför vill du att det ska lyckas? En del mål och drömmar som vi har är inte realistiska eller hälsosamma. Våga utmana dig och fundera över om dina är det. Fråga runt om du behöver feedback eller mer kunskaper.

Gör om och gör rätt – eller nytt

Använd dina lärdomar i praktiken. Gör om det och gör det utifrån vad du har lärt dig eller bygg något helt nytt. Livet är gott om både andra, tredje och fjärde försök. Titta på alla framgångsrika entreprenörer som ramlat och rest sig upp otaliga gånger för att till slut lyckas uppnå sina drömmar. De har antingen fortsatt att kämpa i ur och skur – eller så har de lagt ner och gjort något annat som blivit mycket bättre tack vare de lärdomar de tagit med sig från sina misslyckanden.

Hur kan man återhämta sig från misslyckande?

På Näringslivsfrukosten i Helsingborg fick vi med oss små muggar med solrosfrön som ska symbolisera vårt företagande. Tyckte det var en fin tanke ändå och hoppas verkligen att allt blod, all svett och alla tårar man spiller på denna resa kan resultera i något fint. Som solrosor!

Bubblare #1: Våga sörja och fortsätt ändå

En bubblare som jag vill lägga till är att det är helt okej att sörja när det skiter sig. Att bli arg, besviken och ledsen. Sådana känslor är aldrig bra att bra ignorera. Men det är också viktigt att inte fastna i dem utan fortsätta framåt. Försök omvandla den ilskan till ett jävlar anamma och drivkraft som ger dig ork att fortsätta framåt även när det blåser motvind.

Det är i alla fall ett sätt som har fungerat för mig som ofta tar misslyckanden väldigt hårt och personligt. Då får jag vara ledsen och arg en stund men sedan är det dags att göra något produktivt av det.

Bubblare #2: Var snäll mot dig själv

Det är inte alltid så enkelt att vara det. Men försök ändå. Skit händer, saker blir fel, saker går fel och det är en del av livet. Det gäller på jobbet, det gäller privat. Skulle du slå på en kompis som var nere på grund av ett misslyckande? Förmodligen inte. Gör då inte det mot dig själv.

Vad säger du: hur är du när det gäller misslyckanden? Är du som jag och tar det hårt eller det spelar inte så stor roll?


Tyckte du om detta inlägg? Klicka i hjärtat och dela det gärna vidare!
Du följer väl Bossbloggen på Facebook, Instagram, Bloglovin’ och Youtube?