Vesna Rosell: Vill ge andra chansen att lyckas

Ärlighet, tydlighet och respekt är tre viktiga ord oavsett om en arbetar som chef eller inte. Hur arbetar Vesna Rosell, marknads- och CSR-ansvarig för fotbollsföreningen LB07 med det? Och hur har hennes ledarskapsresa sett ut? Det och mycket mer får du läsa här i dagens avsnitt av Möt en Boss.

Hej Vesna, kan du berätta lite om dig själv för Bossbloggens läsare?

− Hej! Jag är en person som är driven och engagerad i allt jag gör, inget lämnas därhän utan jag går alltid all-in. Bor i Limhamn i Malmö med min familj.

Berätta om din karriär!

− När jag var yngre ville jag först bli psykolog och forska inom autism, men så började jag läsa marknadsföring och fastnade. Efter studenten anställdes jag som webbdesigner men rätt snart var jag ute och träffade kunder och drev egna projekt. Jag blev mamma och började därefter arbeta på ett dotterbolag till Erik Olsson fastighetsförmedling som ansvarig för deras förmånsklubb. Sedan startade vi ett eget varumärke som heter Bättre Bolån där jag var marknadschef, kontorschef och ansvarig för ett av deras affärsområden.− Efter det var jag marknads-och rekryteringsansvarig på ett mindre bolag där jag jobbade från tidig morgon till sent på nätterna. Jag älskade arbetsuppgifterna och hade stor frihet men fick mig en rejäl tankeställare när min man till slut sa ”du är inte gift med mig längre, du är gift med ditt jobb”. När jag jobbade hemifrån var jag ju inte tillgänglig för familjen även om jag var hemma. Först tänkte jag att ”jag ska bara göra klart detta”, ”bara den här deadlinen”, ”nästa månad blir lugnare” men när jag gjorde en sak på to-do-listan kom fem nya. Och när det blir för mycket måste man till slut göra något annorlunda. Så jag efterlyste en chans att gå ner till heltid samtidigt som fotbollsföreningen LB07 sökte någon som kunde driva deras sociala samhällsprojekt.− Jag har aldrig jobbat inom föreningsliv förut och inte heller med sociala projekt, så det kändes som en spännande utmaning. Under tiden som jag har jobbat i LB07 har jag bland annat startat upp Nattfotboll och Tjejfotboll i socioekonomiskt svaga områden i Malmö. Det är så fint hur stor tacksamhet som finns hos ungdomarna.

Vad för ledarroll har du idag och hur ser ditt dagliga arbete ut?

− Jag är marknads- och CSR-ansvarig på LB07 och jobbar med att bygga upp våra samhällsprojekt så de ska bli hållbara över tid. Jag tar fram projektplaner, analyserar områdenas problematik, rekryterar och utbildar ledare och coachar dem i deras arbete. Det är inte bara fotboll, det är så mycket mer. Vi vill nå ungdomarna på djupet, skapa positiv sammanhållning hos ungdomarna, ge dem bättre självförtroende och ett sammanhang. För att lyckas med detta måste vi utveckla bra ledare. De är a och o för att ungdomarna ska vara med och känna sig trygga. På sikt vill vi få ut ungdomar som riskerar att hamna i utanförskap i arbete eller fortsatta studier.− I min roll ingår även marknadsföring och kommunikation. Jag håller till exempel på att ta fram en kommunikationsstrategi för nu när vårt damlag har gått upp i Allsvenskan. Det krävs mycket planering inför alla hemmamatcher med nätverksträffar och olika arrangemang. Sedan kommunicerar vi löpande med alla föräldrar och medlemmar. Idag har vi 1400 aktiva barn och ungdomar och fler än 60 olika lag. Dessutom behöver våra strukturer och riktlinjer internt utvecklas i takt med att vi växer.I dagens Möt en boss träffar vi Vesna Rosell

Varför vill du vara den som är boss?

− Inom alla jobb som jag haft, oavsett position, har sagt vad jag tänker och tycker. Jag står för mina åsikter och står i framkant vilket ofta innebär en ledarroll. När jag var yngre tänkte jag inte på det, det bara blev så.

Idag ser jag mig som en ledare som får andra att fatta egna beslut. Då blir de starka i sig själv och vågar saker. Jag vågar allt men det finns så många andra som kan lyftas fram. Under mina yrkesverksamma har jag lyckats lyfta fram andra som suttit i det dolda som idag är ledare själva.

Vesna Rosell

Vad har du för mål med ditt ledarskap?

− Det är att utveckla mina medarbetare. Det är det ledarskap går ut på – att få andra att lyckas. Jag jobbar mycket med positiv coachning och försöker vara en entusiasmerande ledare. Så som du är som chef blir dina medarbetare. När du kommer in i ett rum, gör det med ett hej och leende. Och jag tycker det är så viktigt att prata med sina medarbetare. Alla kan inte vara med i alla beslut men det är viktigt att berätta om förändringar och ställa frågor vad de tycker och hur de upplever. Säger de något negativt så kan du bemöta det direkt.

När jag jobbade som mest på mitt förra jobb kom min man hem från ett föräldramöte på fotbollen och berättade att han hade anmält mig som assisterande tränare. Jag sa "är du inte klok? Jag kan ingenting om fotboll. Jag hinner inte med det!" och han svarade bara "det är därför du ska gå dit". Efter första gången var jag helt fast. Och jag insåg att jag inte behöver kunna särskilt mycket om fotboll. Jag ska få dem att våga att spela och ta för sig, de behöver inte veta att jag inte kan detta. För varje ledaruppdrag som man tar blir man en bättre ledare.

Vesna Rosell

− Som ledare är jag är extremt tydlig med mina förväntningar och vad som gäller. Till exempel vid rekryteringar: i stället för att berätta om jobbet som guld och gröna skogar är jag ärlig med tjänstens för- och nackdelar. Om personen då säger att hen ser de negativa sidorna som en utmaning - då är det rätt person för jobbet.

Vad är det viktigaste en ledare ska göra?

− Respektera och prata med alla oavsett position eller bakgrund. Det är alltför många ledare som kan prata illa eller tycka negativa saker om medarbetare i sin organisation. Men utan medarbetarna hade det inte funnits någon verksamhet. Även om du som medarbetare är i en lägre position så ska du våga prata med dina chefer.− Sedan måste du vara rak och ärlig som ledare. Far du med osanningar så kommer medarbetarna tappa förtroendet för dig. Är det något du inte kan berätta för att det hemligstämplat är det bättre att säga att du inte får prata om det. Och det oavsett hur nära du står dina medarbetare.Tre Tips Vesna Rosell

Previous
Previous

Gästföreläsning om bloggar och bloggande

Next
Next

Innan du startar företag