Sara Schelin: enhetschef som ser chefsrollen som hantverk

Äntligen är det återigen dags för #MötEnBoss. Idag träffar vi Sara Schelin. En ung men erfaren enhetschef som arbetar inom äldreomsorgen vid Sölvesborgs Kommun.

Sara Schelin

Sara Schelin

Hej Sara, kan du berätta lite om dig själv för Bossbloggens läsare?

─ Hej! Jag är socionom, småbarnsförälder och chef.  Jag kommer från Karlshamn, har bott i Göteborg i tio år men bor nu med familjen i Hällevik utanför Sölvesborg.

Berätta om din karriär!

─ Jag läste till socionom vid Göteborgs Universitet och gjorde jag ett halvårs praktik som enhetschef. Jag hade haft lite ströjobb innan tidigare men fick efter praktiken jobbet som enhetschef och gjorde det  parallellt med den sista terminen i skolan. Så jag har jobbat som chef i åtta år nu och har under den tiden varit enhetschef inom äldreomsorgen i tre olika kommuner.

Vad för ledarroll har du idag och hur ser ditt dagliga arbete ut?

─ Idag arbetar jag i Sölvesborgs kommun och ansvarar för den dagliga driften och 50 anställda. Här ingår allt från personalansvar, rekrytering, schemaläggning och arbetsmiljöansvar. Sedan tillkommer budgetarbete och kvalitetsansvar för verksamheten. Målet med jobbet är att ha medarbetare som trivs och utför jobbet så att verksamheten når målen. Det finns flera sätt att göra det på men jag tycker det är viktigt att möta medarbetarna i vardagen lika mycket som på personalmötena och medarbetarsamtalen. Jag hjälper och stöttar personalen i vardagen och hjälper dem att kunna göra sitt arbete så bra som möjligt. Till exempel är det mitt ansvar att det finns en prioriteringslista så att de alltid vet vad de kan prioritera bort och inte om de har ont om tid en dag.

Varför vill du vara den som är boss?

─ Jag gillar att planera och strukturera upp saker så att de fungerar på bästa sätt, jag gillar att se människor utvecklas och att påverka så jag trivs i chefsrollen. Vår verksamhet ska vara bra för brukarna som är vår målgrupp. Den ska vara en bra arbetsplats för de anställd. Och det ska kombineras så att vi når våra mål. Det är ett hantverksjobb i sig att vara chef. Att få utforma vägen att nå målen genom min personliga ledarstil samtidigt som alla handlingar får konsekvenser och de måste hanteras på vägen.

Sara Schelin

Sara Schelin

Vad har du för mål med ditt ledarskap?

─ Verksamheten ska nå sina uppsatta mål och vi ska göra det så att intressenterna mår så bra som möjligt av det. Jag har en coachande ledarstil och tycker om att se människor växa och ta sig ut ur sin komfortzon. Medarbetarna har en handlingsplan för hur de ska utvecklas personligen och i sin yrkesroll. Det kan till exempel vara att någon får ett eget projekt att ansvara för. Man kan inte ha för bråttom när det gäller personlig utveckling men det är så kul att se hur folk lyckas.

─ Gruppdynamik är också en spännande av jobbet: vad behöver jag för kompetenser och personligheter i arbetsgrupperna för att det ska fungera? Det är lite som ett recept fast du inte vet vilka mängder du behöver av vilken ingrediens för att uppnå målen.

Vad är det viktigaste en ledare ska göra?

─ Vara mänsklig. Jag tror att när ledarskapet blir svårt är det lätt att stänga av och sätta upp en sköld.  Men jag tycker det är gott ledarskap att vara mänsklig och ärlig med att ”såhär ser mitt ledarskap ut”. Att våga sätta ord till gruppen på sina egna brister och utvecklingsområden.  Sedan behöver man inte berätta om hela sitt privatliv men jag tycker det är viktigt att vara öppen om man inte presterar helt hundra.

─ Ingen kan relatera till en person eller chef som inte har någon negativ sida eller ett dåligt karaktärsdrag. Om man själv inte sätter ord på det så blir man en övermänniska och visar man då inte heller några känslor heller kan man inte bygga  några relationer. Ta stöd från dina medarbetare, chefer och kollegor. Och fråga i i vardagen: vad tyckte ni om dagens möte? Kunde vi har gjort något annorlunda? När man har haft ett svårt samtal – fråga efteråt: Hur känner du? Kunde jag har frågat något på ett annat sätt? Om vi ska ha det här samtalet om ett halvår igen, vad kan jag göra bättre då? Om du som chef jobbar med utveckling gäller det även dig och ditt ledarskap.

Du måste ha jobbat med dig själv. Jag tror det är helt omöjligt att leda andra om man själv inte vet vart man står eller vem man är. Då blir all kritik personlig, alla mål som inte nås tas personligt. Det blir för mycket försvar och då kan man inte utvecklas i sin ledarroll. Det finns olika vägar att gå, terapi eller kurser i personligt ledarskap kan ge mycket.

Sara Schelin

─ Som chef måste du också ha tillräcklig insyn i verksamheten. Man kan inte jobba med gruppdynamik om man inte är där. Du måste kunna fånga upp problem och prata om saker innan det brinner. En sak kan kan ta timmar i bland men så är det. Det tar ännu längre tid om konflikter eller problem inte tas tag i direkt.

Sara Schelin 3 tips

Föregående

Den utbrändes rehab-team

Nästa

Åtta bra tips till din kvällsrutin

6 Kommentarer

 1. Profilbild

  Sån himla grym intervju-serie!

 2. Profilbild

  Åh, bra intervju! Tycker det är spännande och viktigt med personer som vågar erkänna sina misstag (eller se andras och bemöta dem), och diskutera då hur man går vidare från det.

  • Clara Löfvenhamn

   Vad kul att du tycker det! Håller med dig. Upplever att det är betydligt trevligare att läsa ärliga och öppenhjärtliga intervjuer än sådana där ledarskapsklyschorna travas på hög 😀

 3. Profilbild

  Kul att ta del av. Har sparat det här inlägget för jag ville vara säker på att jag hann läsa ordentligt 🙂 Hon var väldigt lik mig och mitt ledarskap så det var lite extra kul att läsa 😉

  Kram Lena

  • Clara Löfvenhamn

   Vad härligt att du tyckte det! Förvånar mig inte jättemycket att du känner igen dig, ni verkar båda vara väldigt vettiga chefer. Ha en härlig dag! Kram

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© Bossbloggen.se