Det var länge sedan vi hade ett nyhetssvep här i bloggen och det beror helt sonika på att de tar rätt mycket tid att sätta samman. Men nu har jag samlat ihop några nyheter och läsvärda artiklar som är viktiga eftersom de så tydligt visar hur rasism och diskriminering i Sverige ser ut idag 2020.

De vittnar om rasismen i Sverige

Det är hög tid för förändring nu! Bild: Alexas_Fotos från Pixabay 

I början av augusti publicerade DN en otroligt viktig artikel där sex afrosvenskar berättar om sina upplevelser om rasism. Läs den! Den innehåller upplevelser som ingen människa borde behöva erfara och som så tydligt visar vilket privilegium det är att kunna utbilda sig i dessa frågor i stället för att uppleva det själv.

Kvinnor anses vara inbillningssjuka medan män får vård

Journalisten Agnes Arpi har granskat den svenska sjukvården och ja, resultatet är skrämmande. Bild: Parentingupstream från Pixabay

Även denna artikel från Svenska Dagbladet är ett måste att läsa. Här visas det hur den svenska sjukvården strukturellt över tid inte tar kvinnors sjukdomar och hälsa på allvar och hur kvinnors behov av vård negligeras. När männen söker vård får de behandling snabbare medan kvinnor med samma symptom inte bara får vänta längre utan också nedvärderas och kan ses som inbillningssjuka. Fruktansvärt!

De svenska fotbollslandslagens ojämlika löner

Är onekligen hög tid att fler länder korrigerar lönerna för sina fotbollsspelare. Bild: S. Hermann & F. Richter från Pixabay 

Förra veckan friades Svenska fotbollsförbundets lönemodell som anmälts som diskriminerande av DO. Dock hävdar DO att “det inte finns något som hindrar förbundet från att själva välja en mer jämställd lönemodell för dam- och herrlandslaget än den som nu används” enligt Aftonbladet. Kosovare Asllani, som spelar i Real Madrid delar i sin kritik med sig av uppgifter som borde få Svenska fotbollsförbundet att skämmas. Exempelvis berättar hon att:

“Lite faktaunderlag: 2018/19 fick vi 24% av vad herrarna fick. När vi vann brons förra året fick vi 10% av vad herrarna fick när dom gick till kvartsfinal.”

Personligen är jag varken kunnig eller intresserad av fotboll – men att landslagen borde ha jämlika löner borde väl ändå vara en självklarhet? Brasilien tycks äntligen ha fattat det i alla fall eftersom de, enligt Aftonbladet, nu har infört detta.

Fler ifrågasätter sina arbeten och maskar på arbetstid

Att vi inte har kunnat arbeta på kontoret har fått sina effekter enligt en studie gjord under våren. Bild: MagicDesk från Pixabay

En webbstudie som Rasmussen Analys har gjort tillsammans med Swedish Education Group bland 1656 personer visar att:

En av tre har ifrågasatt sitt arbete sedan Coronapandemin bröt ut och allt fler började arbete hemma. Anledningarna bakom detta beskrivs bland annat vara att avsaknaden av feedback och chefen bidrar till en större känsla av meningslöshet.

Dessutom så uppger hela 55 procent att de maskar mer eftersom gränsen mellan privatliv och arbetsliv flyter samman.

Eftersom dessa lästips är rätt maffiga – och viktiga att ta del av – tänker jag att vi nöjer oss här för idag. Och så ser vi när det blir dags för nästa nyhetssvep! Har du läst något intressant på sistone som du vill dela med dig av?