Olika typer av diskriminering

Att diskriminering inte är tillåtet, eller etiskt eller moraliskt försvarbart, tror jag knappast är en nyhet för någon i detta forum. Men vilka är egentligen de olika diskrimineringsgrunderna som ingår i diskrimineringslagens förbud? Vad finns det för olika typer av diskriminering? Och vad ska man göra om man upplever att en arbetsgivare har brutit mot någon av dem?

Notera att denna guide inte är en del av något samarbete. Det är jag som på eget bevåg har skrivit denna guide baserat på Diskrimineringsombudsmannens hemsida eftersom jag tycker det är superviktigt ämne att sprida kunskap inom. Alla former av diskriminering bör bemötas och bekämpas.

Ja, vad är okej och inte? Förhoppningen med dagens artikel är att bli än klokare om vad diskriminering är och innebär och hur du kan anmäla det om utifall att du skulle uppleva eller se det på din arbetsplats. Bild: Pixabay

De sju olika diskrimineringsgrunderna

I vårt arbetsliv är det förbjudet att diskriminera en människa utifrån faktorer som:

• Kön
• Könsöverskridande identitet eller uttryck
• Etnisk tillhörighet
• Religion eller annan trosuppfattning
• Funktionsnedsättning
• Sexuell läggning
• Ålder

Avsikten med lagen är att försvara allas lika rättigheter och den gäller bara för individer och hur individer behandlas i och av organisationer och institutioner i samhället.

Olika typer av diskriminering

Det finns sex olika typer av diskriminering enligt lagen. Dels har vi direkt eller indirekt diskriminering. Dels bristande tillgänglighet och trakasserier respektive sexuella trakasserier. Men även instruktioner för diskriminering, när medarbetare blir instruerade om att utföra diskriminering.

Notera att det finns undantag där det är tillåtet med särbehandling. Exempelvis vid positiv särbehandling om organisationen har ett systematiskt jämställdhetsarbete, två kandidater har liknande meriter, erfarenheter och lämplighet och personen av den könstillhörighet som är i minoritet väljs framför den andra. Mer om det, och andra exempel på var, när och hur det kan ske kan du läsa mer om här.

Trakasserier som grundar sig i någon av diskrimineringsgrunderna eller sexuella trakasserier är ett praktexempel på diskriminering. Bild: Pixabay

Vad gör man om man misstänker eller upplever diskriminering?

Om du upplever eller misstänker diskriminering mot någon av de grundläggande diskrimineringsområdena ska du göra en anmälan om detta till DO, diskrimineringsombudsmannen, så snart som möjligt. Det finns flera olika sätt att göra detta på och du kan läsa mer om dem här.

Det viktigaste? Det är att ta sig tiden att faktiskt göra en anmälan om diskriminering sker. Risken är annars att arbetsgivaren och personen som utfört handlingen fortsätter vara, mer eller mindre, omedveten om hur fel man agerar. Och det kommer inte att hjälpa någon i framtiden.

Vad säger du som läser? Har du upplevt eller sett diskriminering på jobbet någon gång? Anmäldes det? Själv blev jag, under tiden som jag skrev denna text medveten om att jag absolut har sett (och upplevt?) några fall av diskriminering tidigare. Dock har frågan om att anmäla det aldrig dykt upp. Förmodligen på grund av okunskap och omedvetenhet. Så fel och jag hoppas att detta är något som kommer att tas på större allvar framöver i vårt arbetsliv.


Tyckte du om detta inlägg?
Klicka på hjärtat och dela det gärna så att andra kan få läsa det med! 

Föregående

Intensiv start på dagen

Nästa

Utbilda sig till coach

2 Kommentarer

  1. Profilbild

    Jag har absolut sett diskriminering men har inte tänkt på det som just diskriminering. Det tror jag är lite problemet, att man inte uppfattar det som just diskrimering. Men jag ser ju nu när jag läser din text att det visst händer i min närhet.

    • Clara Löfvenhamn

      Åh, vad tråkigt att höra – var det jag med insåg att jag har gjort tidigare. Hoppas att artikeln har kunnat ge dig tillräckligt med kunskap för att kunna reagera och lyfta det om det behövs i framtiden <3 Heja dig!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© Bossbloggen.se