Olika ledarskapsstilar i Game of Thrones

GOT703_092916_HS__DSC5942.jpg

HBO's serie Game of Thrones fångar ungefär miljontals människors uppmärksamhet varje måndag och jag och min sambo är inget undantag. Min ovana trogen kan jag inte låta bli att analysera seriens karaktärer ur ett ledarskapsperspektiv. Vad sägs, ska vi fylla en del av utrymmet i denna ledarskapsblogg med kika närmare på vem som leder hur egentligen?

Notera att texten kan innehålla spoilers om du inte har sett säsong 7.

Olika ledarstilar i Game of Thrones

Ledarskapsbloggen Bossbloggen skriver om olika ledarskapsstilar i Game of Thrones

Daenerys Targeryen: Det auktoritära ledarskapet

Inte nog med att hon har tre drakar som flankerar hennes strävan mot makten, hennes ledarstil är allt annat än gullig. Hon prioriterar sina värderingar och hon lyssnar till goda råd. Men i slutändan är hon stenhård och auktoritär som ledare och kuvar de flesta i sin väg mot tronen i Westeros.Ledarskapsbloggen Bossbloggen skriver om olika ledarskapsstilar i Game of Thrones 

Jeor Mormont: Det framtidsinriktade ledarskapet

Jeor är måhända inte med längre (och är därför inte med på bilden ovan) men frukten av hans arbete syns fortfarande i ledarskapet hos Jon Snow. Ingen, utom Sam Tarwell, fattade ett smack när han valde ut Jon till att bli tjänare i stället för ranger men ett av de bästa sätten att fostra en påläggskalv på är trots allt allt ta in dem bakom kulisserna och lära dem verksamheten inifrån och ut.HBO Nordic, ©HBO, Inc.

Petyr Bealish: Det manipulativa ledarskapet

Ledaren som dväljs i skuggorna och leder med hjälp av viskningar, hemligheter och väl valda ord? Det är Petyr "Little-Finger" Bealish. Hans strid för makt sker verkligen i det dolda och är ett ypperligt exempel på riktigt manipulerande ledarskap.Ledarskapsbloggen Bossbloggen skriver om olika ledarskapsstilar i Game of Thrones

Cersei Lannister: Det tyranniska ledarskapet

Drottningen av King's Landing skulle även kunna tillskrivas titeln Drottningen af Management by Fear. En grymmare tyrann till ledare är svårare att hitta även om hon också är oerhört listig, strategisk och målinriktad.

Tyrion Lannister: Det diplomatiska ledarskapet

Hans femton minuter i rampljuset för att styra King's Landing varade förvisso inte länge men jag tycker ändå att Tyrion är ett gott exempel på det diplomatiska ledarskapet. Han är beläst och politisk kalkylerande omvärldsbevakare (de stunder han inte kikar för djupt i vinglaset) som alltid föredrar och föreslår förhandlingar och diplomatiska lösningar framför väpnad konflikt.

Jon Snow: Det situationsanpassade ledarskapet

Jon, den potentiellt hyggligaste ledarfiguren av dem alla, förkroppsligar verkligen det situationsanpassade ledarskapet. Han är den ofrivilliga ledaren som fattar beslut, delegerar, ber om råd och styrs av sina värderingar. De skillnad från övriga makttörstande ledarna är hans visions att överleva kriget. Han tycks dessutom bry sig om personerna som han leder, ett ovanligt drag i denna serie.

The High Sparrow: Det genomtänkta ledarskapet

Den ledare som sticker ut från mängden med att målmedvetet, långsiktigt och strategiskt tillskansa sig makt på alla olika samhällsnivåer, från fattigkvarteren till den manipulerade, numera avlidne, konungens öra är The High Sparrow. Om religionen är ett tacksamt verktyg eller medel lämnar jag osagt men hans strategiska förmågor är vida. Han tycks alltid ha ett svar på tal om det så handlar om mjuka ord och vänlighet eller hårda ord och hot.

Sansa Stark: Det oväntade ledarskapet

Under i princip hela serien så har Sansa varit en av de minst populära karaktärerna som också blivit mest sparkad på. Men under säsong sju måste jag säga att hon har vuxit enormt i mina ögon och visat grymma ledarskapsskills. Blev så lycklig att hon trots allt inte föll för Little-Fingers manipulerande och att hon än så länge inte har drabbats av den manliga chefssjukan. En trevlig ledarskapsöverraskning som är ett ypperligt bevis för hur många mognar som ledare när de får chefsansvar!Tittar du på Game of Thrones? Och om ja, vilken karaktär är din favorit?


Tyckte du om detta inlägg? Klicka i hjärtat och dela det gärna vidare!Du följer väl Bossbloggen på FacebookInstagramBloglovin’ och Youtube?

Previous
Previous

Så hanterar du en dålig lyssnare

Next
Next

Veckans matiga planer