Maria Björkman: ledaren som hellre går bakom än framför

Det var ett par veckor sen sist men äntligen är det dags att kicka igång Möt en Boss  igen! Dagens ledare är kanske lite bekant för er som har följt bloggen ett tag – hon brukar nämligen vara aktiv med sina tankar och perspektiv på olika ledarskapsfrågor här i Bossbloggens kommentarsfält. Efter att ha pratat lite mer med henne under de senaste månaderna så är jag glad över att få introducera henne närmare för er: möt Maria Björkman!

Maria Björkman i Bossbloggen

Maria Björkman. Foto: Tommy Söderlund

Hej Maria, kan du berätta lite om dig själv för Bossbloggens läsare?

─ Hej! Jag kommer från Roslagen men bytte liv för sexton år sen när jag flyttade till Gotland. Jag är gift med utflugna barn och bloggare sedan åtta tillbaka. Har alltid skrivit och tycker att min blogg är en skön förlängning av dagboksskrivande. Yoga och släktforskning är två andra av mina passioner.

Berätta om din karriär!

─ När jag tittar tillbaka så ser jag att jag har haft någon form av ledarroll hela mitt yrkesliv. Har jag sett att det saknats en ledarroll så har jag tagit den både på jobbet och i andra sammanhang. Jag började som telefonist i Norrtälje kommuns växel för 36 år sedan och redan där jag började jag att styra upp saker och ting. Sedan fick jag ett chefsjobb när kabeltv-nätet skulle byggas ut i slutet på 80-talet. Det innebar att jag började pendla till Stockholm och sedan arbetade jag bland annat för IF metall och Regeringskansliet. Men till slut tröttnade jag på de vassa armbågarna och att vara “hungrig” jämt. Så fick jag jobbet som studiechef för ABF på Gotland och vi bestämde oss för att prova att flytta. Då tänkte jag att jag skulle ge detta tio år som mest, men så trivdes jag så bra på ön och med jobbet att vi blev kvar. Hela min karriär har varit slumpmässig. Jag har aldrig sökt jobb utan de har dykt upp efterhand.

Vad för ledarroll har du idag och hur ser ditt dagliga arbete ut?

─ Jag har flera olika ledarroller idag. Dels är jag chef för studieförbundet ABF som, formellt sett, är en ideell organisation. Vi har tre medarbetare anställda och flera objektanställda konsulter. Det är en vältrimmad organisation med självständiga medarbetare så min ledarroll handlar främst om att ha ansvar för kommunikationsfrågor och det yttersta ansvaret för personalfrågor och ekonomi. Jag hjälper även många av de föreningar som är medlemmar hos oss med deras organisationsutveckling. Arbetet är oerhört fritt vilket jag värdesätter otroligt högt.

─ Jag är även politiskt aktiv och är ordförande i Socialnämnden i region Gotland. Det är ett förtroendeuppdrag att leda Nämndarbetet och innebär ett helt annorlunda ledarskap där min roll är att lotsa de olika grupperna genom olika politiska frågor. Där kan du verkligen inte gå in och peka med hela handen utan det krävs smartare ledarskap för att få arbetet att fungera så väl som möjligt. Det är mycket ideologi och strategi i politik vilket du måste ta hänsyn till men ändå åstadkomma resultat.

Bredden som mina olika ledarroller ger mig gör att jag har en flexibel arbetssituation och det är både en frihet och ett fängelse. Det är inte alltid lätt att snabbt byta fokus mellan de olika arbetena. Men friheten och variationen de ger mig har blivit en livsnödvändighet.

Maria Björkman

 

Maria Björkman i Möt En Boss

Maria Björkman. Foto: Tommy Söderlund

Varför vill du vara den som är boss?

─ Det är inget medvetet val som jag har gjort. Jag drömde inte om att bli det som liten. Men om jag har sett att den har saknats en ledare så har jag tagit ledarrollen. Att göra saker bättre är min drivkraft och jag är bra på att se förbättringspotential. Vilket nog är vad som har drivit mig framåt i mina chefsroller.

Jag fascineras av gäss som flyger norr eller söderut i sin V-formation där ledaren är först. När ledargåsen blir trött så backar hen och en annan gås tar över ledarskapet. Det är så klokt! Ingen kan prestera på topp alltid. Och som chef kan vara bra att backa de stunder som man blir trött.

Maria Björkman

Vad har du för mål med ditt ledarskap?

─ Mitt priomål med mitt ledarskap är att göra mig umbärlig. Det har jag lyckats med och det är jag stolt över. Att sätta ihop smarta team och se dem utföra saker som medlemmarna inte trodde de skulle klara individuellt är fantastiskt. Jag ser teamet som ett väloljat maskineri och min funktion ska bara droppa lite olja på det då och då så att den fortsätter fungera väl.

Vad är det viktigaste en ledare ska göra?

─ Jag tycker att en ledare ska stå bakom medarbetarna. För mig handlar inte att leda om att framför teamet och visa vägen utan snarare finnas bakom dem och putta på. Ibland behöver jag kanske ropa ut riktningen men jag vill inte skymma horisonten för de som gör jobbet och driver organisationen framåt. Min roll är att stötta och ta emot om de ramlar. Jag upplever att jag får en bättre överblick på det sättet. Sedan gäller det att föregå med gott exempel som ledare. Att gå hem i tid. Inte sitta kvar och säga åt medarbetarna att gå hem i tid. Eller mejla utanför arbetstid. Så höll jag på för några år sedan tills jag kom på att man kan tidsinställa mejlen. Det är små saker som gör det.

─ För mig har makt en positiv betydelse. Som ledare och chef har du makt, allt annat är en lögn. Det är poängen med ledarskapet och då gäller det att ha en positiv syn på vad det är. Jag är jättelyckligt lottad att ha tillgång till resurser och tiden att låta andra människor växa och göra skillnad.

─ Du måste komma ihåg dina medmänniskor. Du gör intryck och avtryck både som medmänniska och ledare hela tiden. Du kanske inte tror att en sak har betydelse men det kan förändra livet för någon annan människa. Om man kommer ihåg det som boss så tror jag du kan bli riktigt bra som ledare. Du har en särskild ställning, förringa inte dig själv och det du gör för betyder saker för andra!

Tre-Tips-Maria-Björkman

Föregående

Hug me or I shall destroy you

Nästa

Alla måste vi vara säljare

6 Kommentarer

 1. Profilbild

  Så roligt att läsa om Maria även här! En bra ledare!

  • Profilbild

   Ja du Annika, du slipper inte undan mig någonstans, haha! Men tack för vänliga ord! Och att få förmånen att bli uppmärksammad på ett sånt här proffsigt sätt som i Claras Bossbloggen, det är fantastiskt.

  • Clara Löfvenhamn

   Vad kul att du tyckte det Annika! Håller helt med dig, älskar hennes iakttagelse om gässen och hur naturligt det borde vara att ha ett rörligt ledarskap 😀

 2. Profilbild

  Vilket trevlig inslag att få läsa om Maria

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© Bossbloggen.se