Löneförhandling: så får du högre lön

Att förhandla lön kan kännas nervöst och svårt. De goda nyheterna är att alla kan öva upp den förmågan. Här är det ultimata guiden över löneförhandling: så får du högre lön!

Löneförhandling: så får du högre lön!

Hur mycket är det arbete du gör värt egentligen? Bild: Pixabay

Förbered förhandlingen

Gör din research

A och O inför alla typer av förhandlingar är att göra din research. Den första frågan som du måste ställa dig är: hur nöjd är jag med lönen jag har idag? Utgå från dig, din ekonomi och dina förutsättningar. Om du inte är nöjd, analysera vad det är som gör dig missnöjd. Samtidigt är inte pengar allt och det kan finnas andra värden som betyder mer än siffrorna på lönespecifikationen. Så tänka igenom ditt jobb överlag: trivs du på arbetsplatsen? Trivs du med arbetsuppgifterna och sätten ni jobbar på? Finns det andra saker som du värderar högre än extra kronor i lönekuvertet?

Nästa steg i förberedelserna är att göra research inom branschen och ditt företag. Är du medlem i facket har du tillgång till lönestatistik. Prata med dem för att få reda på hur andra med liknande positioner och uppdrag ligger till lönemässigt. Om du kan prata om löner med kollegor på ett sjyst sätt – gör det. Tyvärr så ligger vissa branschers löner högre än andra, så det gäller att du försöker ta reda på vad som gäller för andra. Men också för företaget som du jobbar för, hur ligger liknande funktioners löner i förhållande till den du har? Ta med så konkreta siffror och exempel som möjligt i ditt material inför förhandlingen.

Förbered din löneförhandling hela året

I ditt arbetskontrakt har du åtagit dig att göra vissa arbetsuppgifter för en viss månadslön. Det är utgångsläget. Så för att kunna motivera stora löneökningar gäller det att du presterar bra eller att du bidrar med mer än vad som är sagt när du anställdes. Nya eller förändrade arbetsuppgifter ska definitivt tas med i lönesamtalet och du bör under hela året skriva ner dina prestationer och situationer där du har levererat grymma resultat. Att säga “jag jobbar bra” står sig rätt slätt jämfört med “i december levererade jag “detta” värt X antal kronor”. Skriver du upp dina resultat löpande kan du vara mer konkret och riskerar inte att glömma bort något när det är dags att förhandla.

Tänk ut de olika utfallen innan

Innan förhandlingen, var noga med att du vet vad det är som du vill uppnå. Vad är okej baserat på din önskan och vad som verkar vara rimligt utifrån din research? Vad är det sämsta? Och vad är det absolut bästa? Skriv ner dem! Genom att tänka ut ditt bästa, ditt acceptabla och ditt värsta utfall är det lättare för dig att förhandla. Vi hittar på ett exempel:

Om det bästa läget är att få en ökning på 2000 SEK och möjlighet att jobba hemifrån två dagar i veckan. Då kanske ett acceptabelt resultat kan vara att antingen få 2000 kronor eller att jobba två dagar? Eller att få 1000 kronor och jobba hemifrån en dag? Medan det sämsta vore att inte få igenom något av dina bud.

Löneförhandling: så får du högre lön

Det vi som arbetstagare säljer är vår kompetens och vår tid. Vad betyder mest för dig, tid eller pengar? Bild: Pixabay

Dags för förhandling

Alright. Du har gjort din hemläxa, du vet vad du har åstadkommit under året och du vet hur du skulle vilja att förhandlingen avlöpte. Då är det dags att förhandla.

Skapa bra förhandlingsklimat

Steg ett är att skapa ett så positivt förhandlingsklimat som möjligt, ett ansvar som ligger på båda parter. Det är inte bara lättare (och trevligare) att förhandla om stämningen är god, det kommer också att ge dig mer handlingsutrymme i själva förhandlingen. Tänk själv om en kollega kommer och ber dig om hjälp med något: är hen sur, tvär och nästan beordrar dig att lösa problemet gör du det förmodligen inte lika gärna som om hen hade kommit och frågat snällt. Med det sagt ska du inte heller ha mössan i handen.

Din arbetskraft, din kompetens och det du åstadkommer är värdefullt för arbetsgivaren – glöm aldrig det! 

Vad vill motparten?

En förhandling kan ses som en problemlösningssession. Ni har två utgångspunkter och perspektiv på hur ett “problem” ska lösas på bästa sätt. Försök förstå din motparts situation och vilken makt hen besitter i förhandlingen. Inled därför gärna med frågor. Be din chef berätta om hur företagets löneprocess ser ut i år, vad hen hade tänkt att erbjuda dig och hur hen har upplevt dina resultat under det gångna året. Då får du dels veta hur stor koll chefen har på dig och dina prestationer men också vilka förutsättningar hen har.

Var konkret

Börja med att presentera de saker som du har gjort bra under året som gått. Var konkret och lyft fram vilka positiva effekter det har fått för företaget eller hur mycket pengar de har tjänat på det. Fråga vad det är värt! Om chefen säger ett bud som är långt under det du har tänkt, presentera det din research har gett dig om branschen och liknande positioner i företaget. Gör det sakligt och utan att skriva det på näsan på någon. Var ärlig med att du, baserat på det, hade tänkte dig något högre: sedan börjar dansen om att hitta en kompromiss som känns bra för båda parter. Det är inför dessa diskussioner som det är bra att du redan vet vad du önskar och inte. Men be också arbetsgivaren att komma med förslag som de kan erbjuda dig utöver själva lönen.

Löneförhandling: så får du högre lön

Det är lättare att fatta beslut om det är konkreta argument och siffor ni pratar om i förhandlingen. Därför kommer du tjäna på att göra din research innan du går in i mötesrummet. Bild: Pixabay

Generella tips i förhandlingar

Allmänna tips när det gäller förhandlingar är:

Våga vara tyst
När du har lagt ditt bud på bordet, när ni diskuterar, våga vara tyst. I förhandlingar är tystnad makt, använd den till din fördel.

Blanda inte in andra – men ignorera inte strukturer
Undvik att prata om kollegors resultat och löner. Din löneförhandling är till för att prata om just din lön. Men finns det strukturella ojämlikheter mellan avdelningar, kön eller andra aspekter är det viktigt att belysa dem och fråga varför de finns.

Be om konkret feedback
Om du och din arbetsgivare inte kommer överens: be om konkret feedback varför du inte kan få igenom ditt löneanspråk och vad som behöver förbättras för att du ska få det. Är det giltiga anledningar bakom: ta dem med dig. Om det däremot inte är det så kan du välja om du ska acceptera läget eller lyfta frågan högre upp i organisationen.

Använd inte tomma hot
Tomma hot är aldrig bra. Säg inte saker som du inte menar eller inte kan stå för. Är ni så oense eller arbetsgivaren så motsträvig att det känns som en bra idé att säga upp sig eller söka nytt jobb – säg bara det om du verkligen kan förverkliga det.

Öva, öva, öva
Att förhandla är precis som allt annat en fråga om övning. Våga öva på att förhandla om saker i vardagen så du är varm i kläderna tills dess att det är dags för löneförhandlingen.

Löneförhandling: så får du högre lön

Att förhandla är i slutändan att komma överens om en lösning på ett gemensamt problem. Glöm inte bort att din kompetens och dina insatser för arbetsgivaren är värdefulla! Bild: Pixabay

Till dig som är chef

Den här artikeln är i första hand riktad till dig som är arbetstagare. Men jag vill ändå skicka med några tankar till dig som också sitter i löneförhandlingar i egenskap av chef. Först och främst vill jag uppmana dig till att vara öppen och transparent när du håller lönesamtal.

Om du sitter i kläm mellan ledningens direktiv och medarbetarnas önskemål, var ärlig med det. Samtidigt gäller det att du inte gömmer dig bakom det. Våga vara tydlig och konkret om varför medarbetarens lön ser ut som den gör. Sist men inte minst, om lönerna skiljer sig mellan olika medarbetare, rannsaka dig själv och organisationen varför det ser ut så. Jag tror företagen som vill ha ojämställda eller rent utav diskriminerande löner är få – likväl tjänar kvinnor mindre än män enligt SCB. Gör vad du kan för att ni ska ha jämställda löner.

Vad säger du: känner du dig trygg när du löneförhandlar? Eller känns det mest läskigt och nervöst? Har du några andra tips än de jag har tagit upp här som du vill dela med dig av?


Tyckte du om detta inlägg? Klicka i hjärtat och dela det gärna vidare!
Du följer väl Bossbloggen på Facebook, Instagram, Bloglovin’ och Youtube?

Föregående

The Influencer Convention

Nästa

Ser du glastaket?

2 Kommentarer

 1. Profilbild

  Mia

  Superbra artikel! Tack!
  Jag har i princip aldrig “behövt” förmedla i och med att jag jobbat på ställen där man följer avtalen slaviskt. Men nu misstänker jag att jag ligger under avtal på mitt sommar/extrajobb så förutsatt att jag blir kvar där i sommar ska jag definitivt förhandla lite 🙂 Tack för bra tips!

  • Clara Löfvenhamn

   Var så god! Förhandlingar är inte alltid så enkelt men det blir ofta ack så mycket lättare om man skapar sig en plan. Du får berätta sen (om du blir kvar) hur det kändes att förhandla själv 😀

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© Bossbloggen.se