Olika ledarskapsläxor från Star Wars

I tiderna när Star Wars-febern härjar tänkte jag att det skulle vara intressant att undersöka vad vi kan lära oss om ledarskap från de olika filmerna. Sagt och gjort! Här kommer en artikel med några ledarskapsläxor från Star Wars.

Och ja, den här artikeln innehåller glimtar från Episode VIII: The Last Jedi som om du skyr spoilers likt pesten: bokmärk den här artikeln och läs den efter att du har sett filmen.

Även olika ledarskapsstilar finns ju representerade i filmen och en gemensam nämnare för de onda ledarna är helt klart Management by Fear.  Bild: Pixabay

Ledarskapsläxor från Star Wars

Dela alltid med dig av din kunskap

När Yoda dör uppmanar han Luke Skywalker att alltid föra sina kunskaper vidare. Och även om det citatet ska uppmuntra Luke Skywalker att träna upp nya jedi’s så tycker jag också att det beskriver en grundvärdering när det kommer till ledarskap. Kunskap är makt och en bra ledare delar med sig av det så mycket det är möjligt med goda intentioner.

Läs mer: Olika typer av makt

Alltför dolda agendor kan skapa mycket merjobb

Det finns absolut en poäng med alla i en organisation inte vet allt. Men alltför dolda agendor kan också skapa ruskigt mycket merjobb om inte starka informella ledare vet vad ledningen planerar. Ett lysande är exempel på det är sidoberättelsen från den episod åtta där ett par personer försöker genomföra ett galet komplicerat sidouppdrag bara för att de upplevde att högsta ledningen ”inte gjorde något”. Ett sidouppdrag som dessutom omkullkastade ledningens egen plan och ledde till att mångt många fler dog än vad som hade behövts. Lösningen? Berätta för medarbetarna att ni jobbar på att lösa situationen och, om du kan, hur ni gör det.

Se helheten

Leia, min favoritledare jämte Yoda, säger skarpt åt piloten Poe att ta ut sitt huvud ur cockpiten när han blir för enkelspårig och bara kör sitt race i den senaste filmen. En viktig påminnelse, framförallt när ledarskap blir politiskt eller kritiskt. Som ledare för en större organisation måste du kunna zooma ut och inte bara se din egen eller din avdelnings agenda.

Läs mer: Informella ledare – vilka är de?

Att klona sin bästa medarbetare kan ibland kännas lockande men om man ser till forskning så är det trots allt mångfald som skapar den bästa bästa gruppdynamiken och bäst resultat i längden. Bild: Pixabay

Högsta ledarens värderingar spelar roll

Att ha organisationer som leds av en person endast kan absolut vara mer effektiva än de där en styrelse eller ett parlament får bestämma. Men det blir också uppenbart under episod ett till tre hur viktigt det är att den högsta ledarens värderingar är vettiga – framförallt om hen får eller har all makt. Tänk om Palpatine inte hade manipulerat sig till att bli envåldshärskare, eller om han faktiskt hade menat väl, då hade kanske inte imperiet uppstått från första början? Karismatiska ledare kan vara otroligt värdefulla, men det kan också gå väldigt fel.

Var obekväm när det krävs

Under ett rabalder i filmen så skedde en ordväxling som jag fann intressant. CPO säger ”Sir, I’m afraid to ask…” och får svaret ”Good instinct CPO, go with that!” av Poe. Eftersom Poe är den som står bakom rabaldret och därmed inte vill bli påkommen är det förståeligt men det är blir också tydligt att ledare som är rädda för att göra sig besvär än mindre får reda på vad som sker i kulisserna. Ledarrollen är inte alltid bekväm och vissa situationer kommer att kräva att du fattar jobbiga beslut, är obekväm och stör.

Misslyckande är den bästa läraren

Mitt favoritcitat från den senaste filmen är dock Yodas konstaterande: “Failure the best teacher is”. För även om framgångar glädjer och misslyckanden svider så är det ofta en mer effektiv läxa att inte göra samma misstag två gånger. Alla misslyckas och gör misstag, vare sig vi vill det eller ej, och ledare och chefer är inget undantag från detta.

Läs mer: Återhämta sig från misslyckande

Vad säger ni? Finns det någon ledarskapsläxa från de gamla filmerna som jag har missat (har bara sett dem en eller två gånger)? Dela gärna med dig!

Föregående

Måndagsmorgon med migränkänning

Nästa

Hur viktigt det är att träffas på riktigt

2 Kommentarer

  1. Profilbild

    Kanonbra reflektioner! 👍✨

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© Bossbloggen.se