Jag tror inte det är någon överraskning för någon av er att jag och Jante inte är bästisar. Tvärtom snarare. Jag blir så jäkla provocerad på allt vad Jantelagen heter eftersom den inte innebär något gott alls. I stället för att uppmuntra, stötta och peppa trycker den ner och vet du vad… Det inte bara går att vara trygg i sig själv och göra ett bra jobb – det går att erkänna det också, högt, utan att för den sakens skull köra över eller förminska andra. Så, därför tog jag mig friheten att skriva den nya Jantelagen! En mer modern och framförallt medmänskligare version. Use it well och gör dig för sjuttsingen av med den gamla ouppdaterade upplagan. Den är inte värd din uppmärksamhet.

Läs mer: Brinn Jante, brinn

Välkomna den nya Jantelagen!

Den ursprungliga Jantelagen diktades upp på 1930-talet så det är med andra ord hög tid att det kommer en ny upplaga. Bild: Pixabay

Den nya Jantelagen

Du skall inte tro att du är något

Du är något alldeles unikt och fantastiskt även om du är människa precis som alla andra. Vi är alla människor och därför lika mycket värda. Ingen är bättre eller sämre än någon annan. Så länge du inte medvetet skadar människor, djur eller din omgivning, det påverkar ditt människovärde negativt.  

Du skall inte tro att du är lika god som vi

Du är precis lika god som alla andra, lika dålig med förmodligen. Ingen är bra på allt men alla är bra på något. 

Du skall inte tro att du är klokare än vi

Beroende på situation och sammanhang så kommer du att vara och bete dig  klokast, klokare, lika klokt eller rent utav oklokt då och då. That’s life.

Du skall inte inbilla dig att du är bättre än vi

Som sagt, ingen är bättre eller sämre än någon annan. Kanske presterar vi olika bra olika dagar och tillfällen. Men eftersom ingens människovärde avgörs av prestationer spelar det ingen roll.

Du skall inte tro att du vet mer än vi

Inom vissa ämnesområden så vet du nog bättre än andra, inom andra kommer du veta mindre och inom vissa vet du inget alls. Det kallas livets eviga lärande av en anledning. 

Du skall inte tro att du är förmer än vi…

Du skall inte tro att du är förmer än vi men det innebär inte att du inte får stå upp för dig själv eller försvara dina eller andra människors behov! 

Du skall inte tro att du duger till något

Vi kan allas utvecklas och bli bättre som människor men det innebär inte att du är dålig eller inte duger. Tvärtom så duger du fint!

Du skall inte skratta åt oss

Det är alltid trevligare att skratta med människor än åt dem. 

Du skall inte tro att någon bryr sig om dig

Jo, gemene man har personer i sin omgivning som bryr sig om dig. Låt de människorna komma nära ty tillsammans blir vi starkare. 

Du skall inte tro att du kan lära oss något

Klart du kan lära andra något precis som du kan lära av andra. Alla har vi något att bidra med!

Bubblare: Du får inte sticka ut

Joho, det får du visst. Precis så mycket eller lite som du känner för så länge som du gör det på ett sätt som skapar plats åt andra med. 

Så. Här är alltså Jantelagen 2.0. Vad tycker du om den? Har den blivit bättre eller är det något som saknas?


Tyckte du om detta inlägg?
Klicka på hjärtat och dela det gärna så att andra kan få läsa det med!