Det finns bättre och sämre chefer. Sedan så finns det riktigt dåliga chefer. Chefer som medvetet och mer eller mindre metodiskt använder sig av härskartekniker och manipulationer för att få igenom sin egen vilja. De är ovanligare men vi är likväl många som har mött dem: den mörka triadens ledare.

Den mörka triadens chefer kan också kallas för krokodilchefer vilket Bossbloggen skriver om idag
Har du någon gång mött en ledare som är glad och trevlig tills det inte passar längre och slukar allt och alla på sin väg mot att uppfylla sina egna mål? Då kanske du har mött en av den mörka triadens ledare. De är inte många men kan orsaka stor skada i arbetsgrupper. Bild: Pixabay

Narcissism, machiavellism och psykopati

Den mörka triaden är ett samlingsbegrepp för de tre olika personlighetsstörningarna: narcissism, machiavellism och psykopati. Det finns inga direkta siffror i forskningen men ungefär en procent i Sverige uppskattas kan lida av psykopati. Så det är knappast så att var och varannan chef lider av någon av dessa personlighetsstörningar. Men de som har det kan skapa oerhörda problem och skador på en arbetsplats. Jeanett Paludan, VD för Management Partner, har specialiserat sig på den mörka triadens ledare och kallar dem till vardags för krokodilchefer.

Jeanett Paludan Foto: Privat

− En krokodilchef är en ledare som i princip bara har en egen agenda, är manipulativ och använder sig av härskartekniker för att söndra och härska. Drivkraften för personen är inte att göra bra saker eller att dela med sig utan det är en egoistisk drivkraft som bottnar i någon av dessa personlighetsstörningar, säger Jeanett Paludan.

Den mörka triadens ledare

Den mörka triadens ledare är ganska olika till sin karaktär men den psykopatiska saknar helt empati menar Jeanett Paludan. Jaget går före laget och till skillnad från de andra två så har psykopaten ofta självinsikt om sitt beteende. Machiavellisten är en cynisk och manipulativ periodare och mest oförutsägbar. Så länge hen får vara med och bestämma kan hen vara trevlig att arbeta med, men om personen inte får göra det kan personen i stället bli en riktig krokodil. Machiavellisten är också noga med sitt ansikte utåt och att upprätthålla sin yttre fasad till skillnad från narcissisten vars problematik ofta visas i noll självinsikt, överdriven självkänsla och glorifierad självbild. 

− En narcissist är flera vis som ett barn eftersom de är omogna, självupptagna och saknar ett vuxet förhållningssätt till utmaningar och motstånd även om de är ofta väldigt snabbtänkta som blir spjutspetsduktiga och kompetenta på en sak, säger Jeanett Paludan.

Den mörka triadens chefer kan också påminna om krokodiler just för att de är så himla svåra att upptäcka. Ofta är de både vänliga och charmiga till en början. Bild: Pixabay

Vad kan de åstadkomma?

Gemensamt för mörka triadens ledare är att varje steg de tar är genomtänkt och planerat. De har hård kontroll, tycker inte om motstånd och du kan räkna med att de håller information för sig själv och använder information i sitt maktspel.

− De är ofta protektionistiska och planerar väldigt nog om vad de ska informera om. Det finns ingen transparens eller öppenhet och alltid ett bakomliggande syfte till informationen som ges ut.

Med en sådan chef kan det splittra medarbetare i olika läger men också binda samman personerna eftersom gemenskapen blir stärkt. En krokodil tycker inte om motstånd. Man kan räkna med att de håller information för sig själv. Protektionistiska, de planerar väldigt noga vad de ska informera om.

Hur undviker man dem?

Så hur undviker man att få krokodiler i sina organisationer? Och vad gör man om ens chef är krokodil? En del av problematiken som omger krokodilchefer är att de ofta är manipulativa i det dolda och det kan därför ta lång tid innan det börjar knaka och spricka i omgivningen. Men några av symptomen är hög personalomsättning, hög sjukfrånvaro eller sjuknärvaro, osäker och otrygg arbetsmiljö med mycket konflikter och problem.

− Du kan inte ändra krokodilen utan bara miljön som den verkar i. Så antingen går du med i motståndsrörelsen och använder arbetsrätten för att dokumentera och agera mot chefen. Alternativt så försöker du acceptera läget eller, om du har möjlighet, sök dig därifrån, säger Jeanett Paludan.

Hennes råd är att försöka låta bli att rekrytera och befordra krokodilchefer i första hand, men det är inte alltid så enkelt.

− Det är jättesvårt att känna igen en krokodil. De går inte att se i en personlighetsanalys eftersom de ofta är väldigt manipulativa. Referenser är alltid viktigt att ta från olika håll. Och det borde du som medarbetare också göra om du vill undvika att få en krokodilchef. Ta referenser på chefen så att du säkerställer att får en bra ledare som ser till att du utvecklas och mår bra, säger Jeanett Paludan.

Vad säger du som läser? Har du någon gång mött en ledare eller kollega som passar in på beskrivningen krokodilchef? Och om ja, vad hände då?


Tyckte du om detta inlägg? Klicka i hjärtat och dela det gärna vidare!
Du följer väl Bossbloggen på FacebookInstagram och Youtube?