Så minskar du din stress med din andning

Kalendern är proppfull men du parerar möte efter möte, släcker bränder allteftersom och lyckas hålla både dig själv och att-göra-listan över vattenytan. Eller så lever du en lugnare vardag men känner dig stressad ändå över alla måsten och borden som skulle behöva din uppmärksamhet. Oavsett situation så är en vanlig effekt att vi andras sämre vilket gör oss tröttare och kan leda till, just det, än mer stress.

Stress är en del av allas vår vardag om än i varierande grad - hur hanterar du dina stressnivåer?
Bild: Pixabay

En stressad kropp får ofta svårare att ta upp näringsämnen eftersom kroppen prioriterar bort matsmältningen (vem behöver den när man ska fly från sabeltandade tigrar?). Men det innebär också att överandas vilket inte är hälsosamt i längden. Hur kan vi göra för att undvika det? Går det rent utav att kanske mildra sin stress genom att andas bättre?

− När vi blir stressade så är det lätt hänt att vi överandas. Vi andas helt enkelt för mycket och ytligt. När syftet är att fly är det inte konstigt att andetagen stannar i övre delen av lungorna för att syresätta musklerna snabbare. Men i lägen där vi inte behöver göra det blir i stället effekten att vi försätter vår kropp i ett onödigt stressläge, säger Malin Nilsson, näringsterapeut.

Läs mer: Skillnaden mellan att vara överarbetad och utbränd

Så minskar du din stress med din andning

Malin Nilsson Bild: Privat

Stress innebär även att du får ett adrenalin och kortisolpåslag i kroppen, vilket också är helt naturligt. Men om du stressar för länge så kan det inte bara trötta ut binjurarna som är ansvariga för att tillverka kortisolet. Risken är också att kroppen hamnar i en obalans så att det inte kan känna av om den ska vara stressad eller inte. Vilket kan innebära att den fastnar i ett stressat läge där den hela tiden har stresspåslag. Första symptomet är ofta sömnsvårigheter och ja, fortsätter man sedan att ignorera kroppens varningssignaler är risken att en kan bli utmattad.

− Hur ofta ser du en uppstressad människa som djupandas? Testa själv att försöka gå riktigt snabbt och andas jättelugnt och långsamt samtidigt – eller tvärtom. Det går inte ihop, säger Malin Nilsson.

Så nu, prick nu alltså, innan du läser vidare i artikeln. Oavsett om du står, sitter eller ligger – ta ett djupt andetag genom näsan. Andas så att hela överkroppen fylls av luft och andas ut lugnt och långsamt tills du töms på luft. Gör det två gånger till. Hur kändes det? En djupare andning genom näsan stimulerar nämligen den parasympatiska aktiviteten som kan liknas vid kroppens egen bromspedal som minskar kroppens stresshormon. Här är tre råd till dig som du kan använda dig av när känner dig stressad:

Identifiera stressen

Är den verkligen nödvändig eller gör du som så många andra och stressar i onödan? Granska din stress i sömmarna. Vad är det värsta som kan hända? Är dina förväntningar alls rimliga?

− Det mesta blir rätt oviktigt och ointressant om man tar ett steg bakåt och ifrågasätter om man verkligen behöver göra allt det där som man tror att man måste eller borde göra, säger Malin Nilsson.

Rörelse kan också verka stresslindrande och behöver inte innebära ett stenhårt träningspass. Tvärtom, ställ dig upp, skaka loss lite i kroppen och sträck lite på dig. Det lilla kan bidra!
Bild: Pixabay

Rör på dig

Vi har pratat om det förr: all träning är inte alltid bra träning. Men rörelse och vardagsmotion efter din förmåga och på dina villkor kan verkligen hjälpa att lindra stress.

− All rörelse är bättre än ingen alls och det gör gott både fysiskt och psykiskt, säger Malin Nilsson.

Kom ihåg att andas

Malin Nilsson delar med sig av en övning som kan hjälpa dig att återerövra din andning i vardagen:

Sätt eller lägg dig bekvämt. Ställ timern på mobilen på 1 minut och under den minuten andas du som vanligt och räknar dina andetag. Ställ på 1 minut igen men den här gången andas du djupt in genom näsan. Fyll dig själv med luft och när du känner att du vill andas ut, gör det sakta genom näsan. När hjärnan ber dig ta luft ny luft, ta nästa andetag lika sakta och kontrollerat som det förra. Räkna andetagen.

− När minuten är klar så vet du hur många sådana andetag som stimulerar ditt parasympatiska nervsystem och den här övningen kan du använda när som i vardagen. Ta en extra minut när du är på toaletten, i bilen, på lunchen eller när som du kan känna att du behöver stressa ner. Att andas på ett bra sätt kommer att gynna din hälsa, säger Malin Nilsson.

Vad säger du som läsare om det här med andning och stress? Har du märkt att det finns en koppling mellan din stressnivå och din andning? Själv märker jag en väldigt skillnad när jag tar små andningspauser under arbetsdagen så ska därför ta och göra det prick nu.

Previous
Previous

Yrke: Influencer

Next
Next

En solig måndag