När jobbet går emot ens värderingar

En frågeställning jag möter då och då i mitt uppdrag är vad man ska göra när ens arbetsgivares verksamhet, ambitioner eller det man behöver göra i chefsuppdraget går emot ens värderingar. Hur kan man hantera det? Ja, det är både en stor och svår fråga på samma gång men jag ska försöka resonera och ge ett generellt svar kring detta.

Först och främst är det många saker som inverkar på en situation som denna. Det beror exempelvis på:

  • Vem du är

  • Din livssituation och socioekonomiska status i stort

  • Vad arbetet och din arbetsroll betyder för dig

  • Dina möjligheter att byta arbetsgivare eller yrkesroll

  • Din omgivning på jobbet med team och kollegor

  • Din omgivande miljö privat

Hur dessa olika faktorer påverkar dig beror såklart på dig och livet du lever och kan vara svårt att uttala sig om generellt mer än det troligtvis kommer att bli lättare att fatta beslutet att lämna arbetsgivaren om du har lätt för att hitta nytt jobb eller har ett starkt socialt och/eller ekonomiskt skyddsnät.

Ett arbete som går emot ens värderingar kan få stora påfrestningar för individen och kan medföra problem för både hälsa och välmående över tid. Bild: Spencer Backman on Unsplash

När jobbet går emot ens värderingar

Arbetet är en stor del av vår vardag och att vantrivas här får stora, negativa konsekvenser för oss. Än mer om företagets ambitioner strider mot våra värderingar – något som kan skapa starka dåliga känslor av att behöva gå dit, ta beslut och hantera olika situationer chef riskerar att understryka de negativa känslorna än mer. Det är vanligt att det leder till stresspåslag eftersom vi i ett sådant här läge faktiskt tummar på gränserna för vår personliga integritet mer och mer över tid. Finns såklart mycket att prata om kring detta men i grund och botten behöver du identifiera:

  1. Var din gräns går för vad du är villig att göra i arbetets tjänst

  2. Vad det är som skaver i ditt rådande läge? Vilka situationer är det och vad innebär dem?

  3. När och hur mycket det är okej att överskrida din gräns men också…

  4. Vad din maxgräns är och hur nära du befinner dig den?

Hur allvarlig och brådskande situationen är skulle jag säga beror på hur du mår utav den. Känns det lite skavigt men till största del okej? Ja, då går det kanske bra att fortsätta som du gör. Har du sömnproblem, mår dåligt eller känner att du är på väg in i väggen? Ja, då är det en trolig risk att en utmattning blir resultatet om du fortsätter ditt nuvarande beteende.

När du vet svaren på frågorna ovan kan det också vara bra att reflektera kring ett beslut. Ska du stanna kvar och försöka hitta sätt att stå ut med detta? Eller ska du göra något annat som bättre passar med dina värderingar och i så fall vad?

En sak är säker och det är att om du riskerar en utmattning för att du kämpar mot dina egna värderingar är det ingen som kommer att tacka dig för att du jobbar dig sjuk. En fullträff in i väggen kommer att slå hårdast mot dig själv och din framtida hälsa. Så undvik detta så mycket du bara kan och försök ändra din situation antingen genom att hitta vägar för att acceptera och hantera den, prata med din chef och arbetsgivare för att försöka få stånd till en förändring eller söka dig vidare.

Vad säger du som läser? Har du någon gång befunnit i den här situationen och om ja, vad hände då?

Previous
Previous

Tornrummets nya look

Next
Next

Nya oktoberdagar