Hjälp, jag har fått sparken!

En av er läsare har bett mig att skriva om det här med att få sparken. Går det att komma över det? Hur? Och man väl gör det: hur gör man då när man ska söka nytt jobb? Och eftersom er önskan är min lag och det är två otroligt viktiga ämnen så är det självklart att vi pratar om dem med. Dock har jag behövt dela upp dem i två delar för annars hade detta blivit en halv roman. Så här kommer den första delen som handlar om efter det har hänt och när en befinner sig i "hjälp, jag har fått sparken!"-fasen.

När du har fått sparken

Den formella termen har fått sparken är ju att man har blivit avskedad, något som man sällan blir på stående fot här i Sverige. Men det händer och ibland är det fullt berättigat, andra gånger är det inte det, och oavsett vilket så är det ofta väldigt skamfyllt. Framförallt för den som blir avskedad men också den som genomför avskedandet och företaget.

Känn efter och bearbeta

Om du kan och inte har pressen på dig att du måste söka ett nytt jobb i morgon: ta dig tiden för att bearbeta vad som hände. På många sätt så påminner relationen till vårt arbete om personliga sådana och det kan göra riktigt jävla ont om de brister eller om de inte blev som tänkte oss dem. Och det är helt okej! Man får vara arg, frustrerad, skamsen, skyldig och inte minst sorgsen och det tar tid att gå igenom de olika känslostadierna som en kris ofta innebär. Ju hetare känslorna är desto svårare är det att kunna tänka i lite mer objektiva banor. Men så snart de börjar svalna (för jo, även om det tar minuter eller månader så kommer de att göra det till slut) är det en god idé att gå in fasen av bearbetning.

Vad hände egentligen?

Ju närmare i tiden vi är en händelse desto svårare är det ofta att se den objektivt. Och inte ens med lite distans är det alltid så lätt att granska saker som hänt en kritiskt. Men en viktig del är att försöka förstå vad det var som hände egentligen. Stöd och support är det vi oftast behöver och vill ha men ta också hjälp från andra som kanske har sett ditt arbete ur en annan synvinkel. Har du någon mer avlägsen kollega som stått lite utanför? Fråga hur hen har uppfattat situationen?Försök sedan lägga ett pussel. Hur beskriver andra situationen respektive hur ser du på den? Ligger de upplevelserna nära varandra eller finns där avgrundsdjupa skillnader? Går det att se någon eller några förklaringar till hur det blev som det blev?

Vilket ansvar ligger hos dig?

Givetvis finns det händelser i livet där individer bara drabbas, exempelvis när olyckor sker eller andras agendor eller politiska spel offrar oskyldiga. Men granska dig själv ändå. Vilket ansvar bär du för händelserna som ledde till att du blev avskedad? Fattade du felaktiga beslut? Hurdan var ditt ledarskap? Även om handlingar görs med välmening kan de ändå resultera i dåliga effekter: så passa på medan du har de objektiva glasögonen på och var lite självkritisk. Om det här hade varit en film, vad hade du velat säga åt huvudkaraktären att göra annorlunda?

Vad kunde du gjort bättre och annorlunda

För det är så oändligt mycket lättare att vara efterklok. Så passa på när du har en händelse relativt nära i bakspegeln och var det. Vad kunde du ha hanterat bättre? Vad borde du ha gjort annorlunda?Att vara snäll mot sig själv innebär nämligen inte alltid att klappa sig själv (eller andra) medhårs. Var sjyst mot dig själv på genom att ta på dig de här kritiska glasögonen så att du kan göra bättre i framtiden. Sedan handlar det inte om att du ska späka dig med dina misstag eller älta dem i den oändliga. Ingen av oss är perfekt. Ingen gör alla rätt. Inte heller du. Frågan är om du är snäll nog mot dig så att du kan lära dig av dina misstag?

Ett jobb är bara ett jobb

En del av oss förknippar hela sin identitet med sitt arbete. Vilket är en del av strukturen som upprätthåller vår arbetsmarknad: för vilka är vi om vi inte jobbar? Rätt fantastiska människor ändå skulle jag vilja påstå - men då har jag också gjort en resa där en av mina viktiga insikter var att livet inte går ut på att jobba. För till syvende och sist vill jag ändå skicka med dig det: ett jobb är bara ett jobb. Vad du jobbar med kanske säger något om dig som person men det behöver inte vara den du är.Nästa steg är att börja blicka framåt och börja leta efter ett nytt jobb och bloggartikeln om prick det kommer att publiceras i morgon förmiddag!Tills dess, har du någon gång blivit avskedad av arbetsbrist eller någon annan anledning? Hur var det? Jobbigt eller lätt? Jag har själv inte varit med om det så hade varit intressant att få ta del av era erfarenheter! 


Tyckte du om detta inlägg? Klicka i hjärtat och dela det gärna vidare!Du följer väl Bossbloggen på FacebookInstagramBloglovin’ och Youtube?

Previous
Previous

Så fixar du nytt jobb efter att du fått sparken

Next
Next

Så bygger du ditt personliga varumärke