Bli mer effektiv med fika

På vissa arbetsplatser är den helig, på andra icke-existerande. Ibland hinns den inte med och ibland blir den alldeles för lång. Vissa chefer ser noll och ingen poäng med den medan andra till och med hänger med på den. Ja, självklart talar jag om fikan och hur dagens ämne handlar om hur du kan bli mer effektiv med fika.

Bäst resultat av fikan? Det får ni om ni lämnar skrivbordet en stund och låter mobiltelefonen ligga åt sidan lite. Vissa yrken kräver givetvis att man är tillgänglig hela arbetsdagen men för majoriteten av oss är det ingen som dör om vi inte är tillgängliga i fem till femton minuter. Bild: Pixabay

Bli mer effektiv med fika

För jo, den är viktig enligt teorin. Forskaren Alex Pentland lyfter exempelvis fram i en av sina studier att resultatet av att ha gemensamma fikapauser för medarbetarna på ett call center ökade trivseln så mycket att organisationens omsättning uppskattades öka med femton miljoner dollar per år på grund av den högre produktiviteten som välmåendet innebar. Så vad är det med fikan som får oss att må så mycket bättre? Här är tre anledningar:

Alla mår vi bra av en paus

Alla vet vi om att pauser är bra för oss och ändå så är det så. himla. lätt. att prioritera bort dem så fort vi får mycket att göra. Men att lämna din arbetsplats en liten stund för att göra något annat är viktigt. Det kan absolut kännas som att du tappar fart och det är det som är poängen med återhämtning. I gengäld kommer du att hålla hela dagen just för att du unnade dig den pausen.

Det är bra för gruppen

Vi människor är sociala varelser och mår i regel bra av att umgås med varandra och där kan fikan fylla en viktig funktion. Framförallt om olika avdelningar fikar tillsammans samtidigt. Dels kan det bli en informell, men viktig, plats för att utbyta erfarenheter och information om vad som sker i det dagliga arbetet men det kan också ha en kompetensutvecklande effekt. Och, inte minst, stärka gruppens sociala kapital om vi pratar om något annat än jobbet och lär känna varandra bättre.

Läs mer: Olika typer av makt

Haymarket

En annan fika som inte ska underskattas är ensamfikan! Även om den inte är social på samma sätt som om du skulle fika med kollegor så är den likväl viktig. Passa på att umgås med dig själv i några minuter och filosofera och reflektera lite i lugn och ro.

Vi blir effektivare

Sist men inte minst så kommer båda faktorerna ovan innebära att vi blir mer effektiva. Åh ja, det kan låta märkligt i en speedad arbetsmiljö att man jobbar bättre genom att pausa i stället för att jobba lite hårdare och lite mer, men så är det. Så jobba smartare i stället för hårdare. Passa på att pausa, lära känna människorna du har omkring dig och, om du inte vantrivs alldeles med dina kollegor, så kommer det att medföra att både din trivsel och din välbefinnande blir bättre och du kommer att hålla i längden.

En parentes: ska chefen vara med att fika?

En parentes i ämnet som jag tycker är rolig är diskussionen om huruvida chefen ska vara med på fikan eller inte. Vissa tycker att det är en självklarhet att hen ska vara det och jag håller absolut med om att det är bra. Är du som chef det minsta relationsorienterad så är det är bra om du fikar med kollegorna och medarbetarna. inte bara för att du du också behöver en paus utan för att desto mer tid du spenderar med medarbetarna desto bättre lär ni känna varandra vilket, förhoppningsvis, är bra för era relationer.

Men så finns det också de som tycker det är bra att chefen inte är med eftersom medarbetarna måste få utrymme till att umgås utan att chefen är med. En aspekt som det också kan finnas en poäng i även om jag personligen inte anser att ledarskapet ska vara så… Övervakande? Samtidigt, det finns inga rätt eller fel utan olika situationer och grupper kräver olika saker och bemötanden.

Undrar dock vad ni tycker! 1. Fikar du som du borde varje dag? och 2. Vad säger du om att chefen är med och fikar? Yay or Nay?

Föregående

Busy, busy little bee

Nästa

Symptom på stress

8 Kommentarer

 1. Profilbild

  Jag jobbar inom vården och våra fikapauser är otroligt viktiga. Det blir en paus där vi kan sitta ner tillsammans och samtala om det som hänt på morgonen om det varit något särskilt.

  • Clara Löfvenhamn

   Det låter som en både viktig och bra en naturligt mötes- och samtalsplats! Och kan verkligen förstå det. Ni kan ju knappast tala om vad som helst hur som helst framför patienterna 🙂

 2. Profilbild

  Fikan är viktig, men tar den inte varje dag nuförtiden. Tidigare i arbetslivet tyckte jag det var bra att chefen var med ibland, men inte varje gång 🙂

  • Clara Löfvenhamn

   Hoppas att du pausar i andra former i ställt i alla fall så det inte bara blir intensivt jobbande hela dagarna! 🙂 Tänker med att det kan bli rätt naturligt att chefen inte är med varje dag om man har möten etcetera? Men visst är det bra om man kan vara det. Blir kanske ett mer lättsamt forum än personalmötena 🙂

 3. Profilbild

  Otroligt mycket med fika! Gäller även vid högskolestudier 😉 Liksom gemensamma luncher också. Sen tycker jag att det är bra om chefen är med, och att det med tiden kan bli avdramatiserat. Den bästa chefen är den som är en del av arbetslaget tänker jag.

  • Clara Löfvenhamn

   Haha, fika is the shit! 😉 😀 Jag gillar med när chefen är en del av gemenskapen och tänker att det inte borde behöva vara en stor grej egentligen. Men då gillar jag också platta organisationer så det kan klart spela in i den åsikten 🙂

 4. Profilbild

  Ulrika J

  Jag tycker faktiskt att det är extra viktigt att chefen är med och fikar. Att visa att fikastunden. Det kan lätt bli så annars att om inte chefen prioriterar fikastunden så ger det en signal att medarbetarna inte heller “borde” hinna eller borde prioritera fika.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© Bossbloggen.se