Alexandra Bylund: Tror på frihet och snabba beslut

I dagens #MötEnBoss träffar vi en kvinnlig ledare med en fantastisk entreprenörsanda och drivkraft. Hon är VD för det relativt nya företaget PR with an Egde men har en tung och spännande bakgrund som ledare, entreprenör och profil inom sociala medier. Möt: Alexandra Bylund!

Alexandra Bylund i Möt En Boss

Alexandra Bylund

Hej Alexandra, kan du berätta lite om dig själv för Bossbloggens läsare?

─ Hej! Jag heter Alexandra, jag har två barn, Mio (12 år) och Alvin (9 år) varav den ena är sjuk i tre olika diagnoser. Så utöver jobbet är det fullt upp med barn, min verksamhet som personlig tränare, vänner och min blogg. Jag är väldigt nyfiken på mycket och måste bärga mig för att inte hoppa in i allt för många projekt.

Berätta om din karriär!

─ Mitt första jobb var som reseledare på Ving. Som jag älskade det jobbet! Där hände nya saker varje dag och det var en roll som jag mognade snabbt utav. Efter par år blev jag platschef, gick interna ledarskapsutbildningar och avancerade vidare till butikschef. Det var en spännande resa att som tjugosjuåring gå från att leda ungdomar som precis flyttat hemifrån till att leda vuxna mammor. Rollen ställde högre krav på mig att motivera personalen till att skapa bra resultat. Så småningom blev jag regionchef, vilket innebar ansvar för flera butiker och större personalstyrka. Därefter tog jag klivet över till marknadsansvarig på Solresor. Efter min andra mammaledighet hade jag börjat blogga, vilket 2007 ledde till en tjänst med målet att göra få Solresor att växa i sociala medier.

─ En dag satt jag och en vän och spånade om hur folk skulle kunna tjäna pengar på sina mobilbilder. Affärsidén vi kom på ledde till att vi sa upp oss, startade FOAP och satsade stenhårt. Idén lyckades och vi blev intervjuade av bland annat Fast Company, New York Times och CNN. Men stämningen i företaget blev tillslut så dålig att jag gick därifrån på dagen. Jag började från scratch igen med att frilansa med PR samtidigt som jag startade NewsHubby, en automatiserad pressmeddelandetjänst. Parallellt med NewsHubby drev jag PR with an Edge, där min kollega Anni jobbade med det dagliga arbetet. Samtidigt som NewsHubby inte gick så bra fick vi in lite större kunder på PR with an Edge. Till slut bestämde jag mig för att ändra fokus till PR with an Edge i stället. Det var ett bra beslut! Vi har redan i år anställt ytterligare två personer, så nu är vi fyra. Utöver det är jag utbildad PT och jobbar som det en dag i veckan.

Vad för ledarroll har du idag och hur ser ditt dagliga arbete ut?

─ Idag försöker jag faktiskt vara så lite operativ som möjligt eftersom jag är ute och utbildar, föreläsar, poddar och gör PR för oss via min blogg. Alla i gänget har eget kundansvar och vad som än händer i veckan så startar vi den tillsammans med vårt måndagsmöte. Sedan är jag klart med på ett hörn och bidrar med tankar, idéer och korrar texter löpande.

─ Som ledare är jag mig själv. Jag har ingen roll som jag går in. I stället tror jag att det är viktigt att alla får space i sitt jobb. Vi har till exempel inte jättehöga löner men tillåter egna projekt och har flexibla arbetstider. Jag tillåter mycket frihet eftersom jag själv vill ha det så.

Jag ger gärna bort ansvar och låter medarbetarna testa på nya arbetsuppgifter själva först. Jag finns i bakgrunden som stöd. Sedan går vi igenom materialet tillsammans och jobbar vidare utifrån det. De flesta lär sig bäst när man testar själv och växer med uppgiften. Annars är det lätt att jag som chef tar över eller lägger mig i för mycket.

Alexandra Bylund

Alexandra Bylund i Bossbloggen

Alexandra Bylund

Varför vill du vara den som är boss?

─ Jag gillar att bestämma, haha! Nä, men jag har så många idéer och vill att det ska gå snabbt att verkställa saker. Min kreativitet blir strypt om jag blir inburad i en liten box. Sedan bestämmer inte jag allt själv – vi är fyra som känner ägarskap i företagets projekt. Dessutom gillar jag att skapa en sjyst arbetsmiljö.

Som ledare är det viktigt att veta varför jag jobbar i det här företaget. Jag vill ha frihet, snabba beslut och tror att det är likasinnade människor som dras till mig och att vi tillsammans skapar ett motiverat team. Ta reda på ditt varför och fråga dina kollegor om deras.

Alexandra Bylund

Vad har du för mål med ditt ledarskap?

─ Målet är att alla ska må bra av att vara på jobbet. Det ska vara en bra del av deras liv så att medarbetarna vill vara här, tycker att det är inspirerande och utvecklande. Utöver medarbetarsamtal har vi individuella samtal på en kvart varannan vecka för att stämma av läget och direkt fånga upp tankar och problem som kan finnas. Vi har en jättegod stämning och gör detta för att vi vill behålla den.

Vad är det viktigaste en ledare ska göra?

─ Lyssna! Alltså verkligen lyssna. Lägg undan telefonen och vara med på riktigt här och nu. Gör inte annat samtidigt, titta den du talar med i ögonen och bekräfta vad det är som sägs. Om du lyssnar och ger personen lugn och ro att prata utan att du flikar in med dina egna stories – då tror jag man blir omtyckt som ledare.

─ Sedan är det viktigt att ha respekt för människors tid och fritid. Jag är helt säker på att alla mina kollegor skulle ställa upp en helg om det behövdes men jag skulle inte ringa dem efter klockan fem en fredag. En dålig ledare låter sina medarbetare jobba tolv timmar per dag utan att få betalt för det.

Tre tips Alexandra Bylund

Föregående

Bryt vardagstristessen och bli smartare på köpet

Nästa

Att leva med prestationsångest

6 Kommentarer

 1. Profilbild

  Intressant intervju! Håller med om att frihet är viktigt. Jag mår skitdåligt om jag inte känner mig fri. Sen definieras ju det väldigt olika av olika människor men bara det att en chef värderar just frihet och har en förståelse för att en anställd behöver det är ju guld!

  • Clara Löfvenhamn

   Absolut! Kräver en stor dos självinsikt att se det behovet hos sig själv och ge andra samma möjligheter. Och frihet under ansvar mår nog de allra flesta bra av så länge riktlinjerna är tydliga.

 2. Profilbild

  Härlig intervju. Spännande bakgrund! Måste in och kolla hennes blogg senare.

  Kram Lena

 3. Profilbild

  Älskar att höra sådana här stories, om kvinnor som vågar satsa!

  • Clara Löfvenhamn

   Jag instämmer helt! Framförallt när de gör som Alexandra (och tidigare intervjuade bossar) och verkligen vågar bjuda på att det fasiken inte är så enkelt alltid. Så inspirerande!

Lämna ett svar

© Bossbloggen.se