I som i Informella ledare
Precis som att alla organisationer har en formell och en informell sida så är det en annan informell företeelse som i princip förekommer i alla företag: de informella ledarna. Den kan vara så enkelt att den närmaste chefen också har en stor informell makt men så är långt ifrån alltid. Eftersom de informella ledarna ofta har stor makt och påverkan över sina kollegor kan det därför vara väldigt viktigt att du som ledare har koll på vilka de informella ledarna är i din organisation.
Läs mer: Tips till informella ledare

I som i Informella ledare
Här är några kännetecken. Den informella ledaren är ofta en person som:
Utses av medarbetarna
Medan linjechefen ofta utses formellt genom en rekrytering eller befordran så sker den informella ledarens utnämning ofta omedvetet eller i det dolda. Ibland är det personen själv som tar sig rollen som informell ledare men oftast är det medarbetarna som utser personen själva.
Har koll på det mesta
Denna process baseras ofta på att den informella ofta har väldigt bra koll på arbetet och organisationen som ni jobbar i. Hen vet svaret på de flesta frågorna som kan komma och mycket erfarenhet. Det är därför inte ovanligt att personen har jobbat länge i företaget men det behöver absolut inte vara ett måste. Unga och relativt nyanställda kan snabbt avancera till informella ledare om det upplevs som att de är väldigt kunniga och…
Har mycket förtroende hos sina kollegor
Den informella ledaren har ofta ett mycket högt förtroende hos sina kollegor och får därmed ofta agera rådgivare, höra mycket av det informella prat som sägs i organisationen och ta del av andras förtroenden. Därför kan den informella ledarens ord kanske rent utav väga tyngre än många andras (inklusive chefens). Något som i sin tur är ett argument för att du som (blivande) ledare, om du inte redan har det, bör skaffa dig koll på vilka som är informella ledare i er organisation.
Vad säger du som läser? Har du koll på vilka informella ledare som finns i din organisation?
G som i Gemenskap
Känner du till begreppet KASAM? Det står för känslan av sammanhang på svenska och myntades utav sociologen Aaron Antonovsky i slutet på sjuttio-talet. I sina studier så undersökte han hur individer som, trots att de kanske var sjuka eller upplevde traumatiska livskriser, ändå upplevde god hälsa. Anledningen till detta beskrev han som KASAM: att vi människor måste uppleva att vår tillvaro och vårt liv är begripligt, hanterbart och meningsfullt för att vår hälsa ska vara god. Här kan vi också se varför gemenskap är viktigt. En av våra primära överlevnadsstrategier är ju att vi är flockdjur och därför blir också faktorer som gemenskap, delaktighet viktiga även i dagens arbetsmiljö.

G som i Gemenskap
Här är tre faktorer som stärker, eller kan splittra, en gemenskap:
Gemensamma spelregler
Hur många gånger har vi inte upplevt att projekt går fel eller blir kraftigt försenad för att vi inte har kommit överens om vilka spelregler vi ska ha innan vi sätter igång? Föreställ dig stämningen som skulle uppstå om vi spelade sällskapsspel utan att ha en regelbok till hands innan vi en börjar spela. Det finns givetvis alla möjligheter i världen att det kan bli en jätterolig spelomgång men om målet är att ni ska spela spelet som det är ämnat kommer ni spara mycket tid, energi och möda på att prata om vilka spelregler som gäller först. Detsamma gäller i arbetslivet och min erfarenhet är att det ofta är bättre att repetera spelreglerna en gång för mycket än en gång för lite.
Läs mer: Håll en workshop om teamets spelregler
Samtal
Att prata med varandra är väl ändå ett av de enklaste sätten att skapa gemenskap på? Ändå är det ofta det första vi slutar att göra när vi blir stressade. Intressant va? Om än inte så konstigt när hjärnan stänger av vår förmåga att känna empati vid stress. Men det är just därför som det är så viktigt att vi som ledare behöver undvika att ha konstant stresspåslag i kroppen och att prioritera tiden för både formella och informella samtal i vardagen.
Läs mer: Tips för att hantera stress
Tid
Sist men inte minst så är tid en faktor som är lätt att glömma bort när vi pratar om att skapa delaktighet i arbetsgrupper. Det innebär inte att vi behöver umgås (eller prata) med varandra 24/7 för att vi ska känna en gemenskap med varandra. Meningsfulla eller viktiga relationer kan givetvis skapas i både kortare och intensivare format än så men i regel blir gemenskaper starkare över tid allt eftersom relationerna i gruppen blir starkare. Genom att göra saker tillsammans och spendera tid ihop
Läs mer: Bygga starka relationer som chef
Berätta gärna, hur skulle du säga att er gemenskap är i teamet som du leder?
Stockholms första Bossbrudsträff
I mars 2020 så var planeringen för en första Bossbrudsträff spikad och klar när you-know-what slog till och allt behövde ställas in. Trist men nödvändigt. Men sedan dess har jag såklart längtat efter att få debutera med Bossbrudsträffarna i Stockholm och igår skedde äntligen premiären!

Utöver att snacka järnet fick vi också lära oss att scanna varandras LinkedIn-koder av mingelproffset Maryem.
Stockholms första Bossbrudsträff
På grund av en mängd olika förhinder så blev vi en liten men vansinnigt trevlig grupp som sågs och pratade om allt möjligt som hör ledarskap till. Det blev som vanligt övningar av olika slag, Aysha gjorde ett fantastiskt gästande och berättade mer om sitt entreprenörskap och hur hon är som chef men också fina samtal och nätverkande.
Dessutom bjöd Underverket på en otroligt kreativ och härlig miljö, stort tack för att vi fick hänga hos er och tack till alla er som kom!
Är så tydligt varje gång vi ses såhär hur mycket man behöver få träffa och prata med andra som leder. Det behöver inte vara samma chefsroll, samma bransch eller ens en liknande organisation – det finns alltid minsta gemensamma nämnare och erfarenheter att utbyta.
Därför känns det extra kul att det bara kommer att bli fler av dessa och anmälningslänkar för de Bossbrudsträffar som sker i november – de hittar du här!
Anmälan till Malmö den 17 november
Anmälan till Stockholm den 10 november
Härligt att ha något att se fram emot i november måste jag säga! Och jag kan varmt rekommendera dig att du anmäler dig så snart som möjligt för att säkra din plats. Visst ses vi?!
F som i Förväntningar
Har du någon gång gått hem besviken från en biofilm för att den inte motsvarade det du förväntade dig? Känner du dig någon gång otillräcklig som ledare trots at du gör allt du kan för att lyckas med allt? Förväntningar är ett ämne som vi sällan snackar så mycket om trots de ofta är väldigt närvarande i vardagen. Saker går inte som tänkt oss, andras beteenden som överträffar eller inte lever upp till det vi trodde. Som chef behöver du inte heller bara tänka vilka förväntningar som du har på dig själv, du måste också motsvara och leva upp till det andra förväntar sig av dig. Både inom professionen och som medmänniska. Här är tre konkreta tips som du kan använda för att inte dina egna eller andras förväntningar ska bli för pressande och stressande.
Läs mer: Höga förväntningar som ledare

Fråga efter vad andra förväntar sig av dig
Det kan låta konstigt men det absolut kvickaste sättet är att fråga dina medarbetare, dina kollegor och din chef vad de förväntar sig av dig. Både som person och ledare. Följer du dessutom upp detta med följdfrågor kan du kartlägga om du kanske redan lever upp till andras förväntningar, om du överträffar dem eller, i deras ögon, underpresterar. Jag kan säga att jag märkte ett tydligt kliv framåt i min egen kommunikation när jag började fråga detta i kombination med om det är något som personen ifråga behöver från mig. Det har gjort stor skillnad i samspelet med andra men också visat tydligt hur tydlighet i princip bara är av godo.
Var tydlig med vad du kan göra och inte
Nästa steg är att analysera och kommunicera. Om någon anser att du de facto underlevererar: vad är det som saknas? Är det verkligen ditt arbete att göra det personen efterfrågar? Du har möjligheten att påverka vilka förväntningar andra har på dig genom att tala tydligt om vad du kan göra och inte och det behöver inte vara svårare än att säga “Tyvärr, det är inget jag kan bidra med just nu eftersom [infoga valfri motivering]…” eller “Jag kanske kan göra det om utifall att..” för att tydligt kommunicera vad som behöver ändras för att du ska kunna göra det.
Keep it real
Sist men inte minst, både gentemot dig och andra, keep it real. Vad är rimligt att du ska hinna med om dagarna med den arbetsbelastning som du har? Är det tajt om luft och marginalerna är pyttesmå: tryck inte in mer saker i schemat. Förvänta dig inte att du ska hinna med ett projekt som borde ta fyra veckor på tre dagar. Ifrågasätt dig själv lika mycket som andra: är detta rimligt och realistiskt? Det och att börja agera utifrån det kommer högst troligen att bidra till en lägre puls framöver.
Vad säger du som läser? Har du några knep när det gäller att kommunicera kring förväntningar som du vill dela med dig av?
Höstens första Bossbrudsträff i Malmö
Igår var det äntligen dags för höstens första Bossbrudsträff i Malmö och jag vet egentligen inte vad jag ska säga om det mer än: “Wow!” och “Kul!” och “Det här gör vi om!”
Den här gången fick vi hänga hos Helio K6 i Malmö - ett nytt och snyggt kontorshotell med awesome service från min tidigare kollega Jenny och hennes team. Jag trillade in redan före tre eftersom jag skulle intervjuas till en tidning och sedan passade jag på att få det sista på plats innan de första Bossbrudarna trillade in. Tog tyvärr asdåligt med bilder hela eftermiddagen och kvällen igenom pga var så fokuserad på eventet och glömde dessutom att be någon annan att fota. Men några bilder blev det!

Kvällen började som alltid med det viktigaste: mat! Vi fick en vegetarisk ceasar avocado sallad från Helios café som jag fortfarande är sugen på. Den var så matig med grym smak. Känns lite drygt att åka till Malmö bara för att köpa en sallad men tanken har redan hunnit slå mig både en och två gånger, haha.
Efter det och mingel så begav vi oss in i ett mötesrum där det blev en salig blandning av mer nätverkande, att snacka om ledarskapsrollen och vad den kan innebära. Jag intervjuade fina Nathalie om hennes ledarskapsfilosofi som präglas starkt av både intuition och värme och det är så lärorikt att få höra hur andra leder i praktiken. Det blev också ett par olika övningar för deltagarna eftersom jag inte kan låta bli att väva in sådant i allt jag gör.

Det blev också bestämt att vi utöver att ses igen den 17 november och igen i december. Så det ska jag roa mig under de kommande veckorna med att styra upp. Nästa vecka ses vi i Stockholm med och vill du anmäla dig dit gör du det här: Bossbrudsträff Stockholm
Stort tack till er som kom igår - jag är så glad och tacksam för det och för allt intressant som ni bidrog med och jag ser så mycket fram emot november och att få träffas igen!
Mer att läsa
Bossbloggen genom tiderna
- May 2025
- April 2025
- March 2025
- February 2025
- January 2025
- December 2024
- November 2024
- October 2024
- September 2024
- August 2024
- June 2024
- May 2024
- April 2024
- March 2024
- February 2024
- January 2024
- December 2023
- November 2023
- October 2023
- September 2023
- July 2023
- May 2023
- March 2023
- February 2023
- January 2023
- December 2022
- November 2022
- October 2022
- September 2022
- August 2022
- July 2022
- June 2022
- May 2022
- April 2022
- March 2022
- February 2022
- January 2022
- December 2021
- November 2021
- October 2021
- September 2021
- August 2021
- July 2021
- June 2021
- March 2021
- February 2021
- January 2021
- December 2020
- November 2020
- October 2020
- September 2020
- August 2020
- July 2020
- June 2020
- May 2020
- April 2020
- March 2020
- February 2020
- January 2020
- December 2019
- November 2019
- October 2019
- September 2019
- August 2019
- July 2019
- June 2019
- May 2019
- April 2019
- March 2019
- February 2019
- January 2019
- December 2018
- November 2018
- October 2018
- September 2018
- August 2018
- July 2018
- June 2018
- May 2018
- April 2018
- March 2018
- February 2018
- January 2018
- December 2017
- November 2017
- October 2017
- September 2017
- August 2017
- July 2017
- June 2017
- May 2017
- April 2017
- March 2017
- February 2017
- January 2017
- December 2016
- November 2016
- October 2016
- September 2016
- August 2016
- July 2016
- June 2016
- April 2016