Affärsliv Clara, Bossbloggen Affärsliv Clara, Bossbloggen

Vad är Lean?

Lean är en effektiviseringsmetod som antingen prisas eller fruktas. Det senare tyvärr på grund av den har använts felaktigt eller missförståtts på vägen. Den kommer ursprungligen fram Japan (närmare bestämt Toyota) och den grundläggande tanken är att rätt personer, ska göra rätt saker, i rätt tid. På så vis blir allt arbete som görs så värdefullt som möjligt till organisationens kunder. Vad innebär det då i praktiken? Varför är den så hyllad och vad är det som gör att den kan misstolkas? Idag ska vi ska kika lite närmare på vad Lean är och innebär.

Vad är Lean?

Lean är i grunden en filosofi som du kan applicera på alla organisationer i alla branscher. Stommen i tankesättet är att ständigt arbeta med att förbättra det ni gör, att sätta upp och nå långsiktiga mål, att skapa tillväxt i organisationen och mervärde till dess kunder. Ett fungerande Lean-arbete involverar medarbetarna och engagerar dem i företagets utveckling.− Syftet med Lean är inte att slimma alla processer så att kan du säga upp folk. Det är att skala bort arbetsmoment som inte tillför något värde för varken kunden, medarbetaren eller organisationen, säger Martin Ekman, processutvecklare i Lean, och fortsätter:− Lean som modell innehåller många olika delar, verktyg och statistiska beräkningar men om vi ska titta på processen i ett lite större perspektiv så finns det enligt Martin Ekman fyra olika steg.Läs mer: Har du mycket eller lite tid?

Kartläggning av organisationen

Kartläggningen, och förstudien som görs när man bedömer organisationens nuläge, är grunden i allt Lean-arbete. Här kartlägger men alla olika arbetsmoment som görs i organisationen och det kan gälla alltifrån hur man förflyttar gods ute på lagret till hur ekonomiavdelningens arbete med fakturor ser ut. Det är alltså en djupdykning där ni tittar på alla olika detaljer, mäter hur lång tid olika arbetsmoment tar och ser över ert arbetsflöde för att hitta eventuella flaskhalsar.− Kartläggningen omfattar ända ner på individnivå och det är jätteviktigt att de som gör jobbet ska vara med i arbetsgruppen som driver projektet, säger Martin Ekman och fortsätter:− Ni som jobbar måste prata med varandra om vad det är som ni gör. Men också hur ni gör det, vad ni behöver för resurser och vilka moment som kanske inte behövs. Det gäller att alla i organisationen letar efter möjligheter att förbättra ert arbete och att alla har samma målbild. Annars är risken för förändringsmotstånd och konflikter stor, säger Martin Ekman.I kartläggningen kommer ni att hitta X antal olika problem. Till exempel varför blir det många felkoder för den här produkten? Varför blir det så mycket extraarbete med den här kundens fakturor? Varför sparar vi dessa papper? Nästa steg, handlar om att hitta lösningar på de problemen.

Implementera rätt förbättringar

Att implementera förändringar tar tid och kan kräva både tid och resurser om nu ska ändra saker till det bättre på lång sikt. Målet är att skapa förbättringar med de resurser som finns tillgängliga men ibland kan det rent utav kosta pengar om du behöver göra layoutförändringar, möblera om kontorslandskapet eller anställa fler medarbetare. Och alla förändringar ska helst göra det bättre för kunden.− Allting går ju att förbättra men du kan inte förbättra allting samtidigt. Samla ihop alla förslag som ni har och analysera vilka effekter de kan få. Helst hela vägen internt från golvet upp till ledningsgruppen, annars är risken för att ni prioriterar fel, säger Martin Ekman.

Kompetensutveckling

När man hittat de olika förbättringarna som man vill göra så brukar det behövas att man också gör en analys av vilka kompetenser som saknas och behövs.− Om ni ska jobba annorlunda måste medarbetarna få kunskap och kompetensen till att göra det också, säger Martin Ekman.Läs mer: Jobba effektivt hemifrån

Uppföljning

Uppföljningen sker rätt så långt efter att Lean-projektet har gjorts och det planeras in redan innan när du gör kartläggningen. Det är för att man vill uppnå så beständiga förändringar som möjligt och ofta mäter man resultatet både i pengar och tid.− Det är den mest spännande delen av dem alla egentligen. Då får du ju veta hur bra det har gått på riktigt, säger Martin Ekman.Han menar att de vanliga fällorna med Lean är desamma som framgångsfaktorerna. Dels är risken att man fokuserar så mycket på att göra de olika implementeringarna att man missar att hålla koll på vad resultatet blir. Men också att jagandet efter effektivitet kan bli så intensivt att man glömmer bort att det finns en kund i den andra änden. Sist men inte minst är det ofta ledarskapet som avgör om organisationens Lean-arbete lyckas eller ej:- Att arbeta med Lean måste komma uppifrån från högsta ledningen i företaget men lika viktigt är det att den högsta ledningen och alla chefer engagerar medarbetarna så att förändringarna når hela vägen i organisationen. Kommer man med förslag som blir tagna på allvar och leder återkoppling och förbättringar så kommer också engagemanget. Det är mycket ledarskap med i bilden, säger Martin Ekman.Vad säger ni läsare om Lean? Vad är era erfarenheter, goda som sämre, av detta sätt att jobba på?


Tyckte du om detta inlägg? Klicka i hjärtat och dela det gärna vidare!Du följer väl Bossbloggen på FacebookInstagramBloglovin’ och Youtube?

Read More
Affärsliv Clara, Bossbloggen Affärsliv Clara, Bossbloggen

Att vara digital nomad

Hej, hej! Hur är läget? Här är läget strålande. Kärleken min fyller trettio idag (hurra, hurra!) så jag varvar födelsedagsfirande och jobb idag. Bra upplägg!Sitter och skriver dessa rader på väg in till Malmö och funderar lite på det här med att vara digital nomad och hur mycket jag älskar den här livsstilen. Jag är så himla rastlös och blir snabbt mättad om jag inte varierar mina arbetsuppgifter och miljön som jag sitter i. Blev varse om de när jag jobbade på Chef. Det var ett riktigt drömjobb men ändå blev jag rastlös av att sitta vid samma skrivbord nio till fem varje dag.Att vara digital nomad innebär verkligen att kunna jobba var som helstDet är nervkittlande att bara behöva min hjärna, dator och WiFi för att kunna jobba. Sedan spelar det ingen roll vilken kvadratmeter i världen jag är på. Just nu är vi på sätt och vis bundna till Sverige och Skåne men så kommer det inte att vara för all framtid. Jag hyser i dagsläget inget sug efter att flytta-flytta utomlands men däremot att resa iväg i perioder känns otroligt lockande.Läs mer: Jag har sagt upp mig

Platser jag vill jobba från i framtiden

I en röd liten stuga långt ute i skogen. Med skogens tystnad som enda jobbsällskap. Kanske plaskande från en sjö precis bredvid också. Naturromantik deluxe.Från en solstol på någon av Balis stränder. Har inte varit där men har alltid längtat dit och tänker mig att havet är en magisk kuliss.På ett fik på Piata Sfatfului i Brasov, i Rumänien. Var alldeles för länge sedan som jag var där nu.I en slottssal. Spelar nog ärligt talat ingen roll vart slottet är någonstans, bara det är ett slott och jag är där och jobbar där en stund.Från en roadtrip i Storbrittanien. Hur fint hade det inte varit att få beta av de viktigaste jobbmejlen i bilen med höglandet som utsikt?En skyskrapa i New York. Hur coolt hade det inte varit att få leva ut Suits-drömmen för en vecka eller två?På en terrass vid Medelhavet. Helst i solnedgången med ett glas vin nära till hands efter en dag i solen. Baha, börjar fånle vid blotta tanken...Läs mer: 50 saker som talar för att du är en entreprenörAlltså, som det regnar här idag. Är allt annat än svårt att dagdrömma om sommarvärme!Okej, insåg precis att den här listan kan bli exakt hur lång som helst så lika så bäst att bromsa nu. Annars kommer jag dagdrömma mig så långt bort att jag missar att hoppa av tåget och landar i Köpenhamn i stället. Vilket i och för sig hade varit trevligt men sådär lyckat eftersom jag har möten som väntar idag.Är du som jag och drömmer om att jobba var som helst ifrån eller du funkar bäst med att ha en fast arbetsplats? Tänker att det finns för- och nackdelar med alla lösningar och att det fina ligger i att kunna jobba olika.

Read More
Affärsliv Clara, Bossbloggen Affärsliv Clara, Bossbloggen

Om att vara med i facket och Influencers of Sweden

En fördom som jag möter ibland är att jag borde vara emot att vara med i facket eftersom jag gillar ledarskap och organisation. Men ack så fel det kan vara. I själva verket är jag ett stort fan av att engagera sig fackligt. Vi hade inte haft fem veckors semester eller dagens fina arbetsvillkor om det inte varit för fackrörelsen. Visst finns det fackförbund eller fackliga representanter som får en att vilja göra dubbla face palms. Det förnekar jag verkligen inte. Men jag tycker att idén om fackförbundet som en kompletterande funktion till arbetsgivarna är viktig. Så idag kommer jag att uppmana er att överväga att gå med i facket eller, om du är influencer, Influencers of Sweden.Notera att detta inte är ett samarbete melln mig och något fackförbund eller branschorganisationen Influencers of Sweden. Det är endast mina personliga åsikter. För den som vill veta mer om hur jag förhåller mig till samarbeten och PR rekommenderar jag att spana in min PR Policy.Mina anledningar till att vara med i facket och Influencers of Sweden

Mina anledningar till att vara med i facket och Influencers of Sweden är:
De är en fartkamera för arbetsgivarna

Min uppfattning är att fackförbund och Influencers of Sweden är viktiga eftersom de blir en kontrollfunktion gentemot arbets- och uppdragsgivare. Att man betalar ut löner och arvoden som är marknadsmässiga, jobbar för en bra arbetsmiljö etcetera. Om vi inte pratar om till exempel lön på individ- och gruppnivå: hur ska vi kunna komma tillrätta med lönediskriminering eller att undvika prisdumpningar av arvoden?

De är en kvalitetsstämpel

Sedan är inte facket eller Influencers of Sweden bara en fartkamera. De kan vara en grym samarbetspartners för arbetsgivare och företag som vill kvalitetssäkra sin verksamhet. Som arbetstagare ser jag en god relation mellan fack och arbetsgivare som en kvalitetsstämpel. Att företaget inte bara bryr sig om att följa lagar och regler utan också bryr sig om sina medarbetare.Som influencer ser jag mitt medlemskap i Influencers of Sweden som en stämpel på att jag är seriös i mitt arbete. Att jag är påläst om vilka lagar och regler som gäller i mitt arbete med content.

Stödet

Att få rådgivning och stöd i alla olika typer av frågor som man kan hamna i både som medarbetare och egenföretagare är så himla skönt. Det är lätt att tro att man är ensam när man sitter på sin kammare. Men det är du inte och att vara medlem i nätverk likt dessa kan även ge en känsla av samhörighet.

Kompetensutvecklingen

De flesta fackförbund erbjuder bra möjligheter till kompetensutveckling - dels om man engagerar sig men även som vanlig medlem. Att ha arbetat fackligt har varit en otroligt nyttig erfarenhet som jag inte hade velat vara utan när jag idag sitter i förhandling eller ställs inför en arbetsrättslig fråga.Att vara med i InoS har gett mig de flesta av de verktygen som jag har byggt Bossbloggen med och Facebook-gruppen som vi har där man kan ställa frågor är guld värd.

Solidariteten

Att vara fackligt ansluten eller medlem in Influencers of Sweden när man är influncer är inget du gör bara för din egen skull. Utan även för dina branschkollegors. Ju fler vi är som är med: desto mer inflytande får vi. Vilket innebär att vi inte bara kan arbeta för att förbättra våra arbetsvillkor, vi kan också bygga en stadigare grund för framtida influencers.

Förmåner

Andra förmåner som inkomstförsäkringar, försäkringar eller utbildningar kan i sig vara såpass fördelaktiga att ett medlemskap lönar sig. Influencers of Sweden har till exempel en sommarkampanj där du får en kurs (värd mer än årsavgiften) om du blir medlem. Och det tycker jag att du ska göra om du är influencer eller har sociala kanaler som du vill kunna tjäna några kronor på i framtiden. Både för din egen skull men också för branschens.Är du anställd i dag och inte medlem i facket? Undersök vad det är du får i ditt medlemskap. Då vet du också vad du tackar nej till.Jag vet samtidigt att vara med i facket kan vara en riktig vattendelare. Vad tycker du? Är det en hiss eller diss att vara facklig ansluten? 

Read More
Affärsliv Clara, Bossbloggen Affärsliv Clara, Bossbloggen

Så får du tiden att gå snabbare när du sommarjobbar

Sommar är synonymt med semestertider för de flesta och många branscher stannar upp alldeles under industrisemestern. Men, det måste ju alltid finnas någon som jobbar även om det är tyst så det ekar i kontorets korridorer. Råkar denna någon vara du? Har du svårt att få arbetsuppgifterna att räcka till hela dagen och det känns som att klockan står still? Här är ett gäng goda tips och råd på hur du kan få tiden att gå snabbare!

Så får du tiden att gå snabbare när du sommarjobbar

Lyssna på musik, ljudböcker eller podcast

Det mest populära tipset som jag har fått i in research var överlägset att lyssna på musik, ljudböcker eller podcasts.

Lunchträna

Passa på att träna på lunchen så slipper du tänka på det sedan när arbetsdagen väl är slut.

Städa

Gah, dör nästan tristessdöden bara av att skriva den här punkten men även om det är supertråkigt så är det sjukt skönt att få städa undan i datorn och på din plats om du inte har något annat att göra. Eller ta tag i de där surdegarna till arbetsuppgifter eller ärenden som du har skjutit på hur länge som helst. Det kommer att kännas toppen när du väl är klar med dem.

Skriv!

Drömmer du författardrömmar eller har du alltid funderat över hur det skulle vara att börja blogga? Passa på att skriva när telefonerna är tysta och mejlkorgen står tom. Antingen kan du googla fram olika skrivutmaningar eller göra en Sandra Beijer och starta en blogg!

Läs bloggar

Om du känner att skriva blogg inte är din kopp te kan du fördriva mängder med tid genom att läsa bloggar. Bara här på Bossbloggen finns ett rejält arkiv med artiklar inom ledarskap och jag vågar knappt tänka på hur mycket material som finns hos de bloggare som har hållit på långt mycket längre än vad jag har. Och apropå en kopp te så kan du även roa dig lite med en...

Teprovning

Har företaget olika typer av tesorter? Grattis, att prova sig igenom dem alla för att lära sig vilka du föredrar och inte kan faktiskt ta en stund. Vem vet, du kanske hittar en ny favorit?Lunchin

Kompetensutveckla dig

Passa på att gå en onlinekurs eller utbildning som du inte hade haft tid till att göra annars! Extra bra om det är inom ett ämne som du kan ha nytta utav i ditt arbete eller för din framtida karriär.

Lär dig något nytt varje dag

Är ni några som jobbar så kan ni köra en utmaning i att lära er något nytt varje dag. Ge varandra olika ämnen, gör research när tillfälle ges under dagen och passa på att dela med er av det ni lärt er till varandra under fikapausen.

Ät lunchen ute

Att äta lunchen ute kan vara en lyxig grej att unna sig när dagarna känns långa. Och även om du har med dig matlåda - gå ut i solen och ät den! Då får du ändå lite sommarkänsla, frisk luft och D-vitamin.

Läs en bok

På vissa arbetsplatser är det okej att läsa en bok om man sköter det snyggt, kan du göra det - passa på!

Lös korsord

Hjärngympa när den är som bäst och diskret sysselsättning som får dig att se intellektuell ut om du blir påkommen. Bra grej!Boka in roliga saker direkt efter jobbetSist men inte minst: boka in roliga saker efter jobbet. Var ute så mycket som möjligt och utnyttja vardagskvällarna till så somriga saker som möjligt. Ta med badkläderna till jobbet så du kan åka inom stranden på vägen hem, ät glass direkt när du slutat eller göra en picknick med middagsmaten.Har du fler tips för de som jobbar och känner att dagarna går långsammare än långsammast? Dela med dig!


Tyckte du om detta inlägg? Klicka i hjärtat och dela det gärna vidare!Du följer väl Bossbloggen på FacebookInstagramBloglovin’ och Youtube?

Read More
Affärsliv Clara, Bossbloggen Affärsliv Clara, Bossbloggen

Varför behålla personal som gör mer skada än nytta?

Det finns ofta minst en person på varje större företag som är lite jobbig, inte smälter in i teamet eller inte presterar så bra som man skulle önska. De orsakar kanske rentutav en ojämn arbetsbelastning, merjobb eller bara en smygande huvudvärk för den som är chef. De riktiga skräckexemplen är medarbetare som bara skapar problem eller inte gör någonting alls utöver att lyfta sin lön, skapa flaskhalsar, dålig stämning och ändå får behålla jobbet.När jag frågar varför man som ledare behåller personal som gör mer skada än nytta brukar det första argumentet vara lagen om anställningstrygghet. Att det ”inte går att göra sig av med personal” och att luckra upp LAS hade löst alla såna problem. Det är bullshit.

LAS som svepskäl

Klart det hade blivit lättare att sparka personal om inte LAS hade funnits. Men den i sig är inget hinder som berättigar att man hellre behåller personal som inte fungerar i verksamheten. Tvärtom tvingar LAS arbetsgivaren att ta ansvar för sina medarbetare. Först och främst genom att backa tillbaka och fråga sig varför medarbetaren ”inte passar in/inte bidrar/infoga valfri problematik”. Är det kompetens som saknas? Är det erfarenhet, fallenhet eller personlig lämplighet? Alla dessa är områden som går att försöka stärka och utveckla som ledare. Framförallt om man ger det konstruktiv uppmärksamhet och tid.Sedan finns det klart undantag. Vissa personer och beteenden som inte går att ändra eller utveckla hur mycket man än försöker. Men även då finns det lösningar som med fördel kan användas: antingen så uppmuntrar man personen att söka nytt arbete (gärna på arbetstid) eller så köper man ut hen.Jag vet, det kan låta dramatiskt men det behöver inte vara det. Fundera på vad kostnaden att köpa ut en person som inte fungerar motsvarar om hen får stanna kvar i organisationen och kosta pengar i X antal år. Kan det vara värt att erbjuda medarbetaren hjälp och stöd att söka nytt arbete eller att köpa ut personen och i stället frigöra plats för en medarbetare som presterar och levererar i stället? Framförallt om ni faktiskt har gjort ett ärligt försök tillsammans med medarbetaren att nå bättre resultat utan att lyckas.

Tro inte att det löser sig av sig självt

Att bakbinda sig själv med LAS är bara ett svepskäl från den svårare vägen: att ta sitt ansvar som ledare och arbetsgivare och försöka lösa problemet. Inte bara låta allt rulla på som det alltid har gjort. Få saker löser sig av sig själva. Bäst är det därför om man som ledare tar ett steg tillbaka och frågar sig varför man tycker att medarbetaren är ”så jobbig” och sedan resonerar med medarbetaren om hur hen upplever det. Alla är vi duktiga på något och det bästa är om ens talang kan få användas och utvecklas i och på jobbet. De absolut flesta människor vill göra nytta och känna att man bidrar.Dessutom. Att ha personalansvar är inte alltid enkelt. Det är definitivt inte alltid bekvämt och det ska det inte heller vara. Om det är för bekvämt, för enkelt eller för tyst på mötena så är risken överhängande att du som ledare och ni som organisation snarare problem som ni inte ser. Men det får bli en annan artikel.


Tyckte du om detta inlägg? Klicka i hjärtat och dela det gärna vidare!Du följer väl Bossbloggen på FacebookInstagramBloglovin’ och Youtube?

Read More

Mer att läsa

Bossbloggen genom tiderna