Fem tecken på en giftig arbetsplats
Entrepreneur har listat fem tecken på en giftig arbetsplats. Känner du igen din organisation i dem? Om inte, grattis! Om ja, då är följdfrågan om du är i en position så du kan göra något åt det? Kan du det - försök ändra på det. Om inte, fly. Ta dig därifrån innan du blir för negativt påverkad av den giftiga miljön.
Stora kommunikationsproblem
Utan kommunikation är det omöjligt att samarbeta och för att kunna nå resultat och skapa en bra miljö: ja, då behöver dess medarbetare kunna samarbeta. Därför är ett av de första kännetecknen på en giftig arbetsplats att kommunikationen inte funkar. Antingen genom att det inte finns någon kommunikation alls och man som medarbetare får veta att saker hänt eller förändras i sista sekund eller rent utav efter att de har verkställts. Eller genom att information sprids genom djungeltrumman, inte delas med av alls eller är missvisande.Läs mer: Så chefar du på Facebook
När rutiner är snygga dokument på väggarna (eller inte finns alls)
De flesta organisationer idag är har policys och riktlinjer för vilka värderingar de står för, hur man ska arbeta och om man uppnår olika kvalitets- och miljöcertifieringar. Men vad händer om värderingarna bara blir snygga dokument och inte avspeglas i den dagliga driften? Eller, än värre, om det inte finns några rutiner eller värderingar alls?Arbetsmiljön kommer med stor sannolikhet att påverkas negativt eftersom medarbetarna upplever att företaget har en fasad utåt som inte stämmer överens med hur man jobbar. Alternativt så blir arbetet rörigt eftersom det inte är uttalat vem som gör vad vilket förmodligen kommer att ge både sämre resultat och sämre kvalitet både internt och externt.
Giftigt ledarskap
Om giftigt ledarskap föder giftiga organisationer eller om den giftiga organisationen främjar ett giftigt ledarskap är oklart. Men de har ett samband. Giftigt ledarskap är klurigt för det är inte alltid som det syns på direkten. Chefen kan verka lovande och framgångsrik men i själva verket så är hens ledarskap narcissistiskt, egoistiskt och manipulativt. Information omvandlas så hen framställs i positiv dager, omgivningen och människorna i dem är ett verktyg för att de ska uppnå sina mål eller i alla fall se bra ut.Läs mer: Den manliga chefssjukan
Tråkig stämning
En klassisk maskering av tråkig stämning på en arbetsplats är "hård jargong". Cyniska och sarkastiska kommentarer, klagomål och muttranden är sällan signaler på att saker står rätt till. Framförallt om de bottnar i att medarbetarna inte känner något förtroende eller någon tillit till ledningen. En annan tydlig signal är att syndabockar utses så fort något går fel eller att det alltid är fel på någon annan inom eller utom organisationen.
Medarbetarna mår dåligt
En giftig arbetsplats är som du hör inte en särskilt hälsosam miljö att vistas i i längden och den märks ofta på medarbetarnas hälsa på olika vis. Det kan vara stressrelaterade symptom, till exempel sömnstörningar, koncentrationssvårigheter. Hos vissa kan det yttras som humörsvängningar, irritation och kort stubin medan andra blir mer ältande, nedstämda och pessimistiska.Läs mer: När chefen mår dåligt
Vad kan man göra?
Hur var det att läsa detta? En lättnad över att ingenting stämde eller en upplevelse av att kunna sätta "check" på majoriteten av punkterna?Om det är den senare känslan som dominerar så är nästa steg är att ta ett steg tillbaka. Se om och hur du påverkas av arbetsplatsen och hur du kan bidra till att förändra läget. Försök att låta bli att ta åt dig av negativiteten (något som kan vara sjukt svårt om man har blivit indoktrinerad i den) och i stället sprida en positiv och optimistisk anda. Du som arbetar som ledare har betydligt mer handlingsfrihet till att försöka skapa en förändring men även som medarbetare kan du dra ditt strå till stacken.Om dina försök däremot inte ger resultat eller om du märker att du talar för döva öron - då är det bäst att du tar dig därifrån. För att recitera en okänd persons kloka ord: vem vill frivilligt sitta kvar i en tunna med gift?
Är det någon här som känner igen symptomen? Har du upplevt detta på en arbetsplats och var det något som man lyckades förändra eller tog du dig därifrån? Berätta!
Tyckte du om detta inlägg? Klicka i hjärtat och dela det gärna vidare!Du följer väl Bossbloggen på Facebook, Instagram, Bloglovin’ och Youtube?
Klackar till vardags
Tjenare! Hur står det till? Jag vaknade lite med andan i halsen idag. Har drömt en massa konstigheter. Till exempel att i drömmen fick ångest över att två bilder i mitt Instaflöde var fel i storlek jämfört med de andra bilderna. Är det tecknet på att en börjar bli yrkesskadad på riktigt? En annan i-landsyrkesskada handlar faktiskt om skor. Närmare bestämt klackar till vardags.
Klackar till vardags
Jag brukade nästan alltid bära högklackat tidigare när jag jobbade på kontor och körde bil till och från jobbet. Nu märker jag till min egna stora sorg att det blir mindre och mindre av den varan eftersom jag går så mycket som möjligt och ofta är på språng hela dagarna. Lösningen på det för den som inte trivs i platta skor hoppas jag ska vara lägre klackar och här är det första paret ut i min nya samling. Brukar inte vara förtjust i ankelhöjd eftersom jag tycker mina ben ser så korta ut i dem men hey, snörningen avgjorde dealen.När jag köpte dessa så velade jag mellan dem och ett par verkligt klassiska pumps och kan inte låta bli att skratta åt mig själv. För hur gärna jag än vill köra en klassiskt, preppig, businessklädstil så blir det oftast inte så. Är helt enkelt lite för förtjust i nitar, spets, snörning för att bli helt vuxen i min garderob.Vad säger ni om högklackat till vardags? Hiss eller diss?
All träning är inte alltid bra träning
Det är i höst fem år sedan jag gick in i väggen och blev sjuk i utmattningssyndrom. Under den tiden har jag haft träningsförbud i långa perioder, något som har föranlett att jag ibland får kommentaren ”klart du mår dåligt om du inte tränar!”. Vilket är himla tråkigt. Jag hade nämligen jättegärna tränat om jag bara hade kunnat. I stället har alla ansträngande fysiska aktiviteter i stället gjort att jag har mått sämre och jag har behövt vara sparsam med hur mycket jag rör på mig i perioder. Det i kombination med detta inlägg från Sofia ”PT-Fia” Ståhl, inspirerade mig till att intervjua henne till dagens bloggartikel som handlar om att all träning är inte alltid bra träning.
Som utmattad, eller på väg tillbaka från en utmattning, är det dessvärre inte så enkelt att all träning är bra träning. Bild: Pixabay
All träning är inte alltid bra träning
För den som är sjuk i utmattningssyndrom kan det kännas som ett maraton bara att gå långsamt runt kvarteret. Eller att stå upp och laga mat i en timme. För individen som är så sjuk att hen är sängliggande kan det vara fysiskt tungt att bara resa sig upp ur sängen tre gånger om dagen. Då är högintensiv träning inte det mest lämpliga att göra eftersom det innebär ett högt stresspåslag.
− Det kan absolut vara bra att träna även när du mår dåligt. Men om man har kommit över en viss gräns och drabbats av utmattningssyndrom kan träningen i stället förvärra stresspåslaget som kroppen redan har, säger Sofia Ståhl.
Sofia "PT-Fia" Ståhl har själv erfarenhet av att vara sjuk i utmattningssyndrom och upplever att träning i dagens samhälle ofta blir väldigt prestationsinriktad och elitistisk:
− På de premisserna ska man inte uppmuntra utbränd att träna , säger Sofia Ståhl.
Läs mer: Vad utmattningssyndrom kan lära dig som ledare
Nyansera vad som är träning
Sofia “Pt-Fia” Ståhl Foto: Anneli Hildonen
Det innebär inte att man som sjuk i utmattning bara ska sitta inne. Men det gäller att nyansera vid träning är och innebär. Anpassar vi träningen efter vår förmåga kanske det kanske kan räcka med lugna promenader eller att vara utomhus. Några av fördelarna med utomhusvistelse är att rörelse hjälper blodcirkulationen, vi andas lättare om vi är utomhus, magen och tarmsystemet fungerar bättre och vi kommer lättare ner i varv – framförallt om vi rör oss utomhus på lugnare platser. Rörelse anpassad efter vår förmåga kan även verka lindrande depression och ångest. Men du måste inte alltid vara ombytt eller ha ett avancerat träningsschema för att nå dessa effekter.
− De dagar när jag inte lyckades ta mig ut ur lägenheten så försökte jag ändå få frisk luft vid fönstret eller på balkongen. Att komma utomhus om så bara för att sitta på en bänk kan bidra till så mycket positivt, säger Sofia Ståhl.
Lyssna på din kropp
En del av sjukdomsproblematiken vid utmattningssyndrom är att man har ignorerat kroppens signaler och pushat sig själv för hårt, ett beteende som kan bli väldigt fel i träningssammanhang. Det är skillnad på att utmana sig och köra över sig fullständigt och det är sällan förrän man har provat som man vet vart gränsen går.
− Börja lyssna på vad du behöver här och nu och inte på det du vill göra. Se det som en övning att testa dig fram: gör lite mindre än du brukar och se hur kroppen reagerar. Håll i bromsen och har du svårt att göra det själv, be om hjälp, säger Sofia Ståhl och fortsätter:
− Jag har en PT som tränar mig en gång i veckan och hans viktigaste uppgift är att hålla i bromsen. Vi började bygga upp min kropp på ett hållbart och klokt sätt, säger Sofia Ståhl. Här är hennes råd till dig som har drabbats av utmattningssyndrom:
Andas frisk luft varje dag
Det kan räcka med att sitta vid ett öppet fönster en stund, sitta på balkongen eller på en bänk i parken men försök att komma ut en stund varje dag. Det kommer att göra dig gott!
Fokusera på rörelse mer än träning
− Jag tycker överlag att vi kan fokusera mindre på ordet ”träning” och mer på rörelse. Träning kan kännas som en omöjlighet eftersom det ofta förknippas med många moment. Låt det bli okomplicerat. Sitt på huk, cykla i vardagen eller stå upp laga mat. Vad vi utmattade orkar beror helt på dagsformen så låt den bestämma, säger Sofia Ståhl.
Läs mer: Den utbrändes rehab-team
Att vara utomhus kan vara en ansträngning i sig som utmattad men frisk luft är ofta välgörande. Själv orkade jag bara gå utanför dörren och sitta på trappan till vår lägenhet vissa dagar när det var som värst. Bild: Pixabay
Utgå från dagsformen
Dagsformen är varierande och som utmattad behöver du ställa dig frågorna: vad orkar jag idag? Vad är energikostnaden? Hur ska den prioriteras och vad blir konsekvensen? Ibland kan det vara värt att vara hemma och inte göra någonting för att må bättre i morgon. Som chef måste du hjälpa personen att tänka långsiktigt och se till att ni har en hållbar plan för hur hen ska komma tillbaka till arbetet. Då är det viktigt att ni också är flexibla och anpassar er efter dagsformen.
− Arbetet i sig kan vara träning för den som är utmattad. Det är både fysiskt och mentalt ansträngande att vara ute bland folk. Ta det allvarligare än vad den som är sjuk själv gör och anpassa arbetsbördan efter personens mående, säger Sofia Ståhl.
Börja med att rehab-träna
Man kan inte träna som man gjorde innan man blev sjuk på en gång efter en utmattning. Din kropp behöver rehabiliteras precis som den behöver det efter andra fysiska skador. Därför är det viktigt att du ber om hjälp så att du inte tränar för hårt för snabbt och därmed riskerar att skada dig.
− Det är inte säkert att lyfta tunga saker för kroppen är inte med. Framförallt om man har varit inaktiv på grund av sin utmattning. Din smidighet, styrka, uthållighet och många andra av kroppens funktioner sätts ur spel med en utbrändhet och då måste du börja med att bygga en bra grund. Gå inte till vilken PT eller sjukgymnast som helst utan se till att personen är kompetent och påläst om utmattningssyndrom och rehab-träning efter det. Annars är risken att träningen gör mer skada än nytta, säger Sofia Ståhl.
Vad säger ni läsare: hur ser er relation ut till träning? Känner ni igen det här med träningshets, framförallt om ni har erfarenhet av utmattningssyndrom?
På min gata i stan när träden stod i blom
Hej allesammans! Hur är läget? Jag mår fint med undantag för att stresshormonerna är rätt mycket högre än vanligt. Pust! Känns inte som att jag har fått någonting gjort fastän jag har jobbat hur mycket som helst. Är det så att allt händer nu i början på juni? Har fått det intrycket. Har verkligen fullt upp i dag och då har jag ändå tackat nej till hur många andra roligheter som helst. Ah well, får dra några djupa andetag och sedan börja jobba igenom en sak i taget så ska detta nog också gå. Kom på att jag helt glömt bort att visa de här BisFit-bilderna som togs på min gata i stan när träden stod i blom för några veckor sedan.
På min gata i stan
Närmare bestämt var det såhär jag såg ut när jag föreläste på Polhemsskolan här i stan.I dag så är jag på språng hela dagen. Har haft ett möte på morgonen och sitter just nu med Petra och jobbar med podcasten (har en liten bloggpaus medan hon kollar instruktionsvideos, hehe). Mellan möten filmar jag veckans vlogg och snart måste jag springa hem, krama om min kärlek och sedan bär det av till Skövde. Så det är fullt ös!Vad hittar du på idag?
Det är dags att börja prata lön
Lön ses ofta som känsliga uppgifter. Privata rent utav. Få vill eller vågar tala om det eftersom många av oss lever i kvar i en gammal tro att vårt värde mäts i vår inkomst. Att en person med högre lön är värd mer än någon med lägre. Så är det inte. Ditt värde som människa sitter inte i lönekuvertet. Däremot är lönetraditionen sådan att den som levererar mest/bäst, är mer utbildad, erfaren och kompetens ska ha mer betalt. Stor skillnad!De enda som förlorar på att vi inte pratar om lön är vi som jobbar. De enda som tjänar på det? Det är arbetsgivarna.
Fördelar med att våga prata lön
Den absolut största fördelen med att prata om löner, ha öppna löneklubbar och diskutera timarvoden är att transparensen. Att det betydligt snabbare och enklare går att se och göra något åt lönediskriminering. Det kan motverka att marknadspriser dumpas eftersom alla därmed vet vad marknadens lägstanivåer ligger. Det gör det lättare för dig att påverka din egen löneutveckling om du vet hur din prestations bedöms i förhållande till andras och det gör det enklare för dig att värdesätta ditt arbete i kronor och öron.
Nackdelar med att våga prata lön
Jag har suttit här och funderat på det här med nackdelar en stund nu. Den enda jag kan komma på är att det ställer större krav på chefer och arbetsgivare. Att man som arbetsgivare måste ha kunskap och belägg för medarbetarnas lönenivåer och kunna argumentera för dem. Vilket ställer betydligt högre krav på arbetsgivarens värderingar när det kommer till employer branding.Framförallt ställer det högre krav på ledarskapet i organisationerna. Dess chefer måste ha kunskap och mandat att diskutera löneutveckling för sina medarbetare men även kunna och våga hantera diskussioner, eventuell avundsjuka och konflikter som kan tänkas uppstå. Det sistnämnde är dock något man som ledare kunna göra oavsett vad frågan gäller så det känns inte särskilt relevant som argument.
Dags att prova något nytt
Att prata om löner skulle innebära en förändring och det kan klart vara rätt ansträngande att genomföra sådana. Men ska vi verkligen leva kvar i att kvinnor och män inte tjänar lika mycket lön för lika arbete? Med fjolårets utvecklingstakt kommer det dröja 52 år innan det är lika lön för lika arbete mellan kvinnor och män. Det bästa sättet att få bort lönediskriminering på är givetvis att arbetsgivare slutar göra det. Men eftersom det går så sjukt jäkla långsamt kanske det är dags att prova något nytt? Som att se över sin egen inställning till sin lön och börja prata om lön inom arbetsgrupper, arbetsplatser, branscher och nätverk?
Att bara snacka löner kommer i sig inte att skapa en förändring men det skulle vara ett första steg mot att skapa den.
Jag skrev inledningsvis att de enda som förlorar på att vi inte pratar om lön är arbetstagare. Men det är inte helt sant. I framtiden, där värderingar och ideal blir allt viktigare för arbetsmarknaden, ligger det även i företagens intresse att stämplas som bra arbetsgivare med sjyst lönepolitik. Sjyst som i jämställd, marknadsmässig, hållbar och transparent. Det kommer vi alla att tjäna på.För dig som lönetagare: Om du nu börjar prata lön och känner hur du kokar över hur orättvist det känns. Här är en gedigen guide över hur du kan löneförhandla för att få högre lön.För dig som arbetsgivare: Om det ringer en varningsklocka att det här är något som ni borde jobba mer med? Säg till! Det finns massor med hjälp och verktyg att få.
Tyckte du om detta inlägg? Klicka i hjärtat och dela det gärna vidare!Du följer väl Bossbloggen på Facebook, Instagram, Bloglovin’ och Youtube?
Mer att läsa
Bossbloggen genom tiderna
- May 2025
- April 2025
- March 2025
- February 2025
- January 2025
- December 2024
- November 2024
- October 2024
- September 2024
- August 2024
- June 2024
- May 2024
- April 2024
- March 2024
- February 2024
- January 2024
- December 2023
- November 2023
- October 2023
- September 2023
- July 2023
- May 2023
- March 2023
- February 2023
- January 2023
- December 2022
- November 2022
- October 2022
- September 2022
- August 2022
- July 2022
- June 2022
- May 2022
- April 2022
- March 2022
- February 2022
- January 2022
- December 2021
- November 2021
- October 2021
- September 2021
- August 2021
- July 2021
- June 2021
- March 2021
- February 2021
- January 2021
- December 2020
- November 2020
- October 2020
- September 2020
- August 2020
- July 2020
- June 2020
- May 2020
- April 2020
- March 2020
- February 2020
- January 2020
- December 2019
- November 2019
- October 2019
- September 2019
- August 2019
- July 2019
- June 2019
- May 2019
- April 2019
- March 2019
- February 2019
- January 2019
- December 2018
- November 2018
- October 2018
- September 2018
- August 2018
- July 2018
- June 2018
- May 2018
- April 2018
- March 2018
- February 2018
- January 2018
- December 2017
- November 2017
- October 2017
- September 2017
- August 2017
- July 2017
- June 2017
- May 2017
- April 2017
- March 2017
- February 2017
- January 2017
- December 2016
- November 2016
- October 2016
- September 2016
- August 2016
- July 2016
- June 2016
- April 2016