Livet i största allmänhet består ofta av gråzoner och ledarskap är sällan ett undantag från det. Men det finns life hacks för dig som chef som kan göra ditt uppdrag enklare, inte minst i ett förebyggande syfte.

Här är ett gäng olika life hacks för dig som är chef!
Att arbeta som chef innebär sällan att man bara kan ligga på soffan men det finns knep som du kan använda dig av för att underlätta för dig själv. Bild: photosforyou från Pixabay 

Life hacks för dig som är chef

Skilj på sak och person

Alla skilja på sak och person berör förstås alla men extra viktigt är det för dig som ledare. Men det gäller att inte bara veta om det, du måste också visa att du gör det. Med vad du säger, feedbacken du ger och besluten som du fattar gentemot dina medarbetare. Också när det gäller dig själv. Som ledare företräder du mer eller mindre alltid ditt arbete och då blir det ännu viktigare att vara tydlig med om och när du kommunicerar i egenskap av privatperson eller din yrkesroll. 

Hälsa alltid på alla

Jag vet, det låter som en så liten och självklar detalj att alltid hälsa på alla på jobbet men den gör så stor skillnad. Och i kombination med småprat så kommer den att vara avgörande för dig att bygga starka och bra relationer med dina medarbetare och kollegor.

Undvik att reagera i affekt

Det är svårt, jättesvårt ibland, att inte bli arg och frustrerad även som chef. Men det är få gånger som det är bra att du reagerar i affekt på stående fot. Så märker du att du går upp i varv och in i ett känslomässigt läge: försök att dra tre djupa andetag, be om en stunds betänketid eller pausa det du gör till senare. Och det oavsett om det gäller att svara på mejl eller sitter i möte. Det är bättre att säga ”ge mig X minuter, jag behöver tänka lite” än att dyka huvudstupa in i en känslostyrd diskussion. 

Visa respekt mot de som har mindre makt än du

Alla har vi olika privilegier och makt och som ledare har du automatiskt mer makt. Vilket innebär att det är ännu viktigare att du visar respekt mot de som har mindre makt än du och tar ansvaret för deras välmående och intressen på allvar. Både för att det ingår i ditt chefsuppdrag och är det lämpliga att göra som människa.

Läs mer: Myten om den oumbärliga chefen

För att undvika huvudvärk så kan det vara bra att skapa en krishanteringsplan redan innan det dyker upp en kris. Bild: Shanon från Pixabay 

Gör en krishanteringsplan i förhand

När dåliga saker händer så har de en tendens att göra det när det passar som sämst, när det är som mest oväntat eller så kommer allt på samma gång. För att underlätta ett sådan situation och kanske förhindra att läget går från dåligt till katastrofdåligt – gör en kommunikationskrisplan redan i förväg. Spekulera i olika scenarios och bestäm er för hur ni ska agera om de händer. Förbered också ett scenario som heter ”oväntade krissituationer” som ni omöjligt kan gissa er till men så att ni har en handlingsplan även om det händer. Är oturen framme och det hinner hända en katastrof innan ni har er krishanteringsplan på plats, ta in experthjälp direkt så att ni kan få råd och stöd i vad ni ska göra.

Försök alltid ha luft inbokat i kalendern

Och apropå oväntade händelser, försök att alltid ha luft inbokad i kalendern för sakerna som oväntat dyker upp. Eller för de som du måste hinna med eller bara hinna småprata med personalen. Du kommer att må bättre av det, medarbetarna och därmed organisation också.

Ja, det finns förstås långt många fler bra hacks som att göra dig själv så umbärlig som möjligtoch ge dig själv så sjysta marginaler som möjligt. Men nu är jag nyfiken: har du några life hacks som du vill och kan dela med dig av?