Ledarskapstrender och framtidens ledarskap

Om det är något som jag är pepp på så är det framtidens ledarskap. Det ska bli så olidligt spännande att se hur vi kommer jobba framöver. När AI och VR är vardag, vi alla har små virtuella assistenter och maskinerna tar över våra jobb: hur kommer ledarskapet se ut då? Men ja, än är vi ju inte där så jag tänkte mig att vi idag skulle nöja oss med den lite närmare framtiden. Vilka ledarskapstrender är det som råder nu?

Ju mer robotiserade våra arbeten blir, desto mänskligare hoppas jag att vi kan få vara. Bild: Pixabay

Framtidens ledarskap

Värderingarna

Värderingar kommer fortsätta bli viktigare och viktigare i samhället och det gäller även vårt arbetsliv. Vi kommer alltmer att välja chefen framför arbetsuppgifterna och företag kommer att behöva syna sig själv rejält i sömmarna för att locka rätt medarbetare. För jo, det kommer kunna räcka med en dålig chef, omoraliska fadäser och att man som bolag inte tar kampanjer som #metoo på allvar för att folk ska lämna skutan om det inte rimmar med deras övertygelser.

Jag tycker redan idag ana en vattendelning mellan företag som jobbar i ett gammalt, traditionellt systemet där alla är en kugge i hjulet och företag med en mer modern och medmänsklig kultur. Det ska bli spännande att se vilken sida som växer sig störst framöver men jag sätter mina optimistiska slantar på den sistnämnda.

Medarbetarskap och medansvar

Har du läst artikeln om olika typer av medarbetarskap? Om inte, gör det. Medarbetarskap och medansvar blir en naturlig följd av att vi pratar mer om våra värderingar. Fler kommer vilja ta mer ansvar för oss själva och våra arbetsuppgifter och det kräver en arbetsmiljö och ett ledarskap som främjar detta.

Hur avancerad om omvärld än så tror jag ändå att ledarskap alltid kommer att vara aktuellt på något vis. Om så att man leder sig själv såsom i platta organisationer utan ledarskap. Bild: Pixabay

Laget går före jaget

Individualiseringens tider är knappast förbi men jag tycker mig se alltfler solidariska drag och beteenden. Teamet blir viktigare eftersom ensam inte är starkast. Något som glädjer mig oerhört. Inte bara för att det är sympatiskt och hållbart sätt att arbeta på utan också eftersom jag är inne på linjen att ledarskapsutveckling inte bara ska vara för chefer…

Självledarskap

För det är så att samtidigt som laget tycks bli viktigare än jaget så kommer ett av modeorden för den kommande tiden stavas: självledarskap. Vi pratade om det en hel del under förra året men nu växer det än mer. Allt fler vill kunna leda sig själva än mer och än bättre. Det är alltså ett sätt för företag att både säkra sina framtida ledare och främja arbetsmiljön att erbjuda ledarskapsutbildning till fler än bara de som redan är chefer.

Ledarskap generellt

Ledarskap är ett ämne som ständigt är aktuellt eftersom det är så närvarande i allas vår vardag. Det är viktigt och det behövs. Inte minst för att motverka det ökade antalet sjukskrivningar. Har man makt är det optimala att man vill väl med den och det hoppas jag att vi kommer att se mer av framöver.

Vad säger ni läsare? Vilket trender tror du vi kommer att se när det gäller ledarskap?

Föregående

På gott och ont

Nästa

Semester!

4 Kommentarer

 1. Profilbild

  Inom marknadsföring och samhället i stort har man sett en tydlig trend mot att värderingar blir viktigare och viktigare, något som har pågått i ett par år. Jag tror absolut du har rätt i att vi går mer och mer mot det i arbetslivet också. Flera undersökningar de senaste åren visar att det inte alltid är lönen som är det viktigaste utan företaget, en bra chef och att man får utvecklas. Det blir svårare och svårare att stå för ett företags värderingar som man inte själv delar. Det blir som att inte vara sann mot sig själv och det är väldigt viktigt idag.
  Vi har också en stor strävan efter att bli bättre versioner av oss själva och självledarskap ser jag som en del i det.

  • Clara Löfvenhamn

   Visst är det så! Och om inte företaget heller lever såsom man lär kommer det bli än svårare för folk att motivera sig till att stanna kvar. Kul att du med har sett de trenderna och jag håller verkligen med dig om självledarskapets betydelse i att vara sann mot sig själv. Det är en så fin tanke! Tack för det perspektivet <3

 2. Profilbild

  Tack för din skärpa! Jag tror helt och fullt på din analys. Värderingar och att se medarbetarna blir allt viktigare för att människor ska hålla. Kan också vara brist på det som ökar det egna ledarskapet tänker jag.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© Bossbloggen.se