H som i Hållbarhet

Det kanske låter naivt att säga att jag vill vara till med att bidra ett hållbarare arbetsliv - samtidigt är det prick det som en av mina stora visioner. För hållbarhet är viktigt ur många perspektiv och ligger i allas vårat intresse att vi gör det. Inte minst om vi ska hålla hela vårt arbetsliv. Sjukskrivningarna för reaktioner på svår stress ligger till största del bakom de senaste årens stora ökning av sjukskrivna enligt Försäkringskassan och sju av tio chefer är stressade och lider av brist på återhämtning enligt Unionen. Är detta hållbart? Knappast. Detta kan givetvis granskas, ifrågasättas och diskuteras ur flera olika perspektiv men i dag tänkte jag att vi ska hålla oss på individnivå. Hur kan vi leda oss själva, och andra, lite mer hållbart här och nu? Här är tre exempel:

Ledarskapets ABC H

H som i Hållbarhet

Planeringen

För ett par avsnitt sedan så pratade vi om förväntningar och hur viktigt det är att dessa ska vara rimliga. Det blir aktuellt här igen med frågan: vad är rimligt att hinna med på en arbetsdag? För det är trots allt här som ens arbetsbelastning ofta börjar. Är kalendern fullspäckad med möten? Bågnar att-göra-listan? Ja, då är det inte konstigt heller att det är svårt att sluta arbeta. Jag arbetar själv med den balansen och mina viktigaste verktyg där är lång framförhållning på deadlines med en generös och luftig planering som tillåter att saker dyker upp. Och när det kommer perioder av att det är överbelastat? Ja, då har jag mina strategier för att hantera dem på ett hållbart sätt.

Arbetstid vs fritid

När jobbar du och när är du ledig? Läser du mejlen om kvällarna? Så många som en tredjedel läser mejlen på semestern enligt en undersökning som Sifo gjort – ett beteende som i längden varken är hälsosamt eller hållbart. Att arbeta mycket är en sak och att arbeta ständigt utan återhämtning är en annan och vi behöver alla vår fritid. Du med och jag med.

Vad prioriterar du först: lönsamhet eller välmående?

Utan någon som helst lönsamhet finns det sällan möjlighet att ens fundera över välmående. Men om lönsamheten är där, när arbetet rullar på, vad prioriterar du först då: lönsamhet eller välmående? Om vi på bekostnad av vårt välmående ökar lönsamheten så kommer lönsamhetsutvecklingen att avta förr eller senare och om vi dränerar vår produktionsförmåga helt… Ja, då försvinner också möjligheten till att kunna producera alls.

Det är därför det är så fruktansvärt viktigt att också prioritera sitt välmående i vardagen - aktivt, medvetet och löpande. Det är nämligen ingen annan som kommer att göra det åt dig. Eller hur?!

Previous
Previous

Många intryck

Next
Next

En lista med en massa treor