Frågan “What would Beyoncé do?” är populär på sociala medier och jag fick den i bakhuvudet när jag förra veckan såg konsertfilmen Homecoming på Netflix. Filmen handlar om hennes framträdande på Coachella 2018. Vi får se delar av showen och ta del av den otroliga apparat som det innebär att förbereda en så stor föreställning. Hur verkar Beyoncé vara som ledare och vilka ledarskapsläxor kan vi få av Homecoming?

Insåg under filmen att Beyoncé ändå har gjort detta i snart tjugo år, vart tar tiden vägen? Bild: David Mark från Pixabay

What would Beyoncé do? Ledarskapsläxor från Homecoming

Practice makes perfect

Förberedelsetiden för två timmars show? Åtta månader. Visst, det är en stor produktion med många människor inblandade och det är så roligt att se hur förberedelserna tas på största allvar. Inget lämnas åt slumpen här.

Ha en tydlig vision med en känslomässig koppling

En annan detalj som jag fastnade för var hur både Beyoncé och andra inblandade pratade om hur det skulle kännas på scen. Vilken energi de skulle ha och hur det sedan kändes att göra det. Visioner och visionboards i all ära, de är superbra. Men än kraftigare blir det om vi förankrar våra visioner i känslor och lever ut dem.

Var närvarande i hela processen

Nu visade filmen lite för få klipp för att jag ska kunna få en bild av Beyoncé som ledare generellt. Därför är jag osäker på hur stort hennes kontrollbehov är respektive hur mycket hon delegerar. Men oavsett drivkraften så var hon närvarande hela vägen och brydde sig om alla olika moment som behövde finnas på plats. Härligt att se eftersom engagerade ledare bidrar till engagerade medarbetare. Sedan är det såklart en balansgång mellan att vara närvarande och lägga sig i.

Ordning och reda

Ordning och reda är en sådan typisk sak som kan låta astråkigt men är grymt viktig för att gemene man ska må bra. Eftersom vi är få som trivs i ovisshet. Ju större projekt desto högre krav ställs det på att det finna en tydlig ordning om vem som gör vad, vad som finns var och så vidare. Och nu är detta förstås en klippt film med begränsad insyn men jag upplevde ändå att ordning och reda verkar ha genomsyrat hela arbetet.

Bild: ktphotography från Pixabay

Använd din makt för att göra gott

Jag vill påstå att Beyoncé är en av de mäktigaste artisterna och affärskvinnorna i modern tid och det är så häftigt att se hur hon använder sin makt till att göra gott. Både inom Black Live Matters men också genom Homecoming där både konserten och filmen lyfter fram svartas kultur och historia på ett fantastiskt sätt.

Att visa sig svag som ledare

Ingen ledare är perfekt och ingen ledare måste eller kan vara stark hela tiden. Och även om jag tycker det är problematiskt att höra om hennes bantning för att komma i form till konserten, så uppskattar jag ändå hennes erkännande om att hon aldrig har utmanat sig och sin kropp så långt utanför sina gränser förut, Men också att hon aldrig kommer att göra om det igen. Ledare är också människor, inte superhjältar som klarar vilka fysiska och psykiska påfrestningar som helst.

Låt andras talanger glänsa

En annan härlig detalj var hur scenen under framträdandet inte bara var Beyoncés. Hon berättar i filmen att hon har handplockat varje person på scenen själv och det var så fint att se hur andras begåvningar också fick synas och glänsa i strålkastarljuset!

Tacka teamet offentligt

Sist men inte minst så var det rörande att få se hur hela teamet bakom Homecoming lyftes fram och tackades offentligt i slutet på filmen. En sympatisk och enormt viktig handling som ledare. Ledarskap, oavsett bransch, är inte en one-man-show utan det sker tillsammans med andra.

Vad säger du som läser? har du sett konsertfilmen och vad tyckte du i så fall om den? Kan du känna igen någon av ledarskapsläxorna?