Astronauters tips om att underlätta social distansering

Nu börjar den sociala distanseringen bli mer vardag och vi hanterar den alla olika. För några passar det perfekt medan det är ansträngande för andra beroende på vem man är och vilka förutsättningar och arbetsuppgifter man har. En yrkesgrupp som arbetar rätt isolerat i perioder är astronauter och Forbes har därför intervjuat sju astronauter som ger sina tips på att underlätta social distansering. Här är några av dem!

I rymden blir social distansering en del av uppdraget. Bild: WikiImages från Pixabay 

Astronauters tips om att underlätta social distansering

Använd både din humor och empati

Var inte rädd för att använda humor för att skapa en god stämning är ett av råden eftersom det kommer att hjälpa er att skapa en känsla av samhörighet och lätta upp en pressad situation. I tider som dessa blir också ännu viktigare att känna in och fånga upp hur alla i teamet mår och vara empatiska med och mot varandra. Prata om hur ni mår, hur ni har det och försök att hjälpa varandra även om ni inte kan ses på alltför nära avstånd.

Skilj på arbete och fritid

Något som blir viktigt när man arbetar, sover, äter och lever på samma kvadratmeter blir det är ännu viktigare att skilja på arbete och fritid. Vissa använder sig av en promenad runt kvarteret för att “gå till jobbet” på morgonen och sedan “hem igen” på eftermiddagen. Andra har designerade arbetsplatser hemma. Några klär på sig och gör sig ordning som om en ska gå till jobbet. Alla knep som funkar är tillåtna men försök skilja dem åt för att undvika att allt flyter ihop i en enda gröt.

Värdera din fritid högt

En av astronauterna, Dr Mae Jemison som har tillbringat åtta dagar i rymden, berättar om vikten av att respektera och värdera sin fritid högt. Det är tiden när du inte behöver prestera eller vara produktiv och istället kan ge dig själv återhämtning. Töm hjärnan genom att lyssna på musik eller bara sitta ner och tänka är hennes råd.

Få utlopp för din stress

Ovissa, osäkra och pressade tider är stressande – det är inget konstigt med det. Och för att hantera dem bättre är det viktigt att få utlopp för sina stressreaktioner. Träning och motion har en stressdämpande effekt och likaså kan meditation, att prata om det eller aktivera sig med en hobby kan också funka som en pysventil. Så undviker att samla på dig all stress i en enda hög damm som riskerar att rämna under sin egen tyngd.

Astronauten Nicole Scott säger det så fint i artikeln: “We live on a planet. We are all earthlings. The only border that matters is the blue line of the atmosphere that protects us all.” Bild: Free-Photos från Pixabay

Omvärdera vad produktivitet innebär

Ett annat råd är att anpassa sina förväntningar på vad man ska producera efter de omständigheterna som råder. Dr Garret Reisman berättar att det finns en term som kallas “space brain” när man har svårt att fokusera när man är uppe i rymden. Något som kan göra det svårt att prestera såsom man är van och under ett tag retade det honom så mycket att han inte kunde somna.

Försök se nya perspektiv

Det låter klyschigt att skriva “försöka se och uppskatta de små sakerna i din omgivning” eller att använda denna tid till att försöka se nya perspektiv. Men det är ett av råden som ges att se sig omkring och försöka uppskatta det vi har och försöka hitta sätt att känna kontakt och gemenskap med både personer och naturen även om vi inte kan vara fysiskt nära varandra just nu.

Skapa små tävlingar

Dr Peggy Whitson (som för övrigt är den astronaut som spenderat flest dagar i rymden med sina 665 dagar) avrundar med att ge sina råd och det första är att skapa små tävlingar. Till exempel att försöka avsluta monotona arbetsuppgifter extra snabbt och att utmana sig på olika vis. Hennes nästa råd är att:

Komma ihåg ert större syfte

Även om det är slitsamt, jobbigt och långtråkigt att arbeta och leva under med social och fysisk distansering så görs det ändå av en anledning. Så att påminna er om ert större syfte kan bidra till att få kraft och energi att fortsätta.

Berätta gärna! Hur påverkas du som läser av denna sociala distansering? Hur känns det? Och har du några tips att dela med dig av?

Föregående

Sista vårveckan börjar nu

Nästa

Mina semesterplaner

2 Kommentarer

  1. Profilbild

    Jag saknar lite text i stycket om tävlingar. Den slutar med Hon menar också att det är viktigt att ……..

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© Bossbloggen.se