Vi diskuterade förra veckan varför organisationer behöver skärpa till sig och släppa fram fler förstagångsledare på ledarpositioner. Så vad kan du som är yngre och vill kliva fram till en ledarposition tänka på för att lyckas? Maria Berghäll, författare och föreläsare på Piece of Value, delar med sig av sina bästa tips tips till millennials som vill bli ledare.

Ledarskap har ingen åldersgräns, kom ihåg det! Bild: CoWomen on Unsplash

Tips till millennials som vill bli ledare

Lär av den äldre generationen

Använd andras erfarenheter och lärdomar till din fördel genom att försöka lära dig så mycket som möjligt at den äldre generationen. Iaktta och ställ frågor. Varför gör vi så? Vad händer om man gör så?

Maria Berghäll Foto: Privat

− Genom att vara nyfiken och ödmjuk mot andras erfarenhet kan du snabbare få en mycket större förståelse för hur organisationen fungerar och varför vissa processer ser ut som de gör. Det kan dessutom hjälpa dig göra ett bättre jobb när du väl kliver in i ledarrollen, säger Maria Berghäll.

Våga ta för dig

Samtidigt ska du inte heller bara behöva hålla dig i skuggan bara för att du är yngre och mer ny ute i arbetslivet. Våga ta för dig, be om att få ansvar, ifrågasätt och ställ frågor. Det är bra att iaktta och vara påläst och därmed bli mer bekväm och säker i det man gör men det gäller också att utmana sig själv också och prata högt om det du vill göra.

− Kommer du på en idé, berätta om den! Var öppen med att du vill ha en chefsposition i framtiden och be din chef om att hjälpa dig nå den. Din kompetens är lika mycket värd oavsett ålder så var inte rädd för att komma med förslag på hur ni kan vässa ert arbete, säger Maria Berghäll.

Läs mer: Ledarskapscoachning för dig som är eller vill bli chef

Genom att skugga en chef i hens dagliga arbete och ställa frågor kan du lära dig många matnyttigheter. Bild: Kobu Agency on Unsplash

Bygg nätverk

Genom att bygga nätverk och stötta varandra så får vi ett mer ett innovativt och kreativt näringsliv än vad Sverige har haft någonsin. Och det gäller att försöka nätverka med så många olika personer som möjligt så att du inte bara umgås personer som är precis som du.

− Det finns ett mod i att jobba med olikheter i en organisation och det gäller att vi också tänker på det i vårt nätverkande. Annars är risken att vi fortsätter bygga organisationer som är som de alltid har varit, säger Maria Berghäll.

Ta alla chanser du får till praktisk erfarenhet

I mitt arbete möter jag rätt ofta yngre som vill bli chefer som tänker att de är för unga eller oerfarna för att bli ledare. Ibland stämmer det, ibland inte. Inte sällan är det omgivningen som har en bild av att man måste vara en viss ålder för att kliva in i chefssrollen. Och visst, erfarenhet är en fördel när du blir ledare men det är inte alltid ett måste. Dock kan du underlätta för dig själv genom att försöka skaffa dig så mycket erfarenhet i förväg som möjligt. Om det sedan är en ledarroll via projekt på jobbet, föreningslivet, ideellt arbete, studentprojekt eller andra uppdrag spelar mindre roll eftersom du får praktiska erfarenheter.

− Du kan också be om att få skugga din eller en annan chef i organisationen så att du kan få se hur de arbetar. Det är ett jättenyttigt sätt att få lära sig mer på, säger Maria Berghäll.

Vad säger du som vill bli chef och läser detta? Hjälpte det dig? Finns det några andra utmaningar som du möter? Eller har du som ledare några tips att dela med dig av? Dela gärna med dig med en kommentar!