Fler och fler börjar komma tillbaka efter sin semester och jag ser vemodiga uppdateringar från olika håll i mina sociala kanaler. Att drabbas av semesterångest är varken konstigt eller ovanligt. Framförallt inte om semestern innehöll allt som du behövde och lite till. Om du, eller någon du känner är drabbad, här är några tips på hur du kan lindra din semesterångest!

Så kan du lindra din semesterångest

Det är inte alltid så trevligt att vi får ligga i hängmattan tills vi känner oss pigga, utvilade och klara med den. Ibland är det snarare så att vi stjälps ur den rakt ner i backen och att semesterångesten då är ett faktum.

Så kan du lindra din semesterångest

Mjukstarta

Yes, det är få av oss som mår bra av att dra igång ett träningspass utan uppvärmning och varför skulle du i din yrkesroll fungera annorlunda? Om du har dragit ner på tempot under ledigheten är det bra att lägga in ettans växel och hitta dragläget i stället för sladda in i hösten. Kan du ha ett par dagar eller rent utav en eller två veckor där du får jobba kortare dagar eller i ett lugnare tempo? Precis som det är bra att skala ner på tempot före semestern är en mjukstart inte att förakta.

Läs mer: Med återhämtning i fokus

Var snäll mot dig själv

Att vara snäll mot sig är inte alltid så enkelt men ofta välbehövligt. Framförallt om du är inne i en period när vardagen känns lite ovan och motig. Ha tålamod med att saker ta längre tid, försök att unna dig den där vardagsmotionen och att sova ordentligt.

Läs mer: De tre heliga – mat, sömn och motion

Prioritera roligheter

Något jag verkligen kan rekommendera är att fylla i roliga saker i din kalender innan du skriver upp jobbrelaterade och prioritera roligheter efter möjlighet och förmåga. Det kan vara så enkelt som att boka in en fika, biokväll eller en middag.

Läs mer: Bryt vardagstristessen och bli smartare på köpet

Fundera på vad det är som skaver

Om det känns riktigt, riktigt plågsamt att återvända till vardagen igen så kan det vara värt att ta dig en funderare över vad det är som skaver. Mår du dåligt av din arbetsplats eller känner dig understimulerad på jobbet? Larmar kroppen varningssignaler om att du stressar lite för mycket i din vardag för att det ska vara hälsosamt? Känner du så: ta det på allvar och börja undersöka vilka andra alternativ du har. Kan du prata med chefen om att få mer eller mindre ansvar? Är det dags att söka nytt? Eller är det kanske bara så att det tar tid för dig att bli uppvärmd och därför känns det lite extra stelt och ovant? Förändringar, oavsett storlek, sker sällan utan ansträngning och därför är det fullt normalt att det kan ta tid att anpassa sig till de vardagliga rutinerna igen.

Läs mer: Utbrändhetens varningssignaler och energimissbruk

Clara Löfvenhamn

Små utflykter till nya ställen i närheten av där du bor är inte att underskatta! Ej heller att få hänga ute i det gröna.

En av fördelarna med att inte ha haft semester är helt klart att inte riskera att drabbas av semesterångest. I stället har det varit sommarångesten som hälsat på, hehe. Jag är dock tacksam över att ha kunnat jobba i ett lite lugnare tempo, annars hade nog den kommande hösten känts oövervinnerlig.

Har du drabbats av semesterångest och/eller har du något favoritknep för att lindra den?