Om SMART-modellen och mål

Att sätta mål är ett populärt och ofta mycket bra sätt att för att motivera sig till att åstadkomma saker. De kan också ge huvudvärk om man har ett mål som man vill nå men inte vet hur man ska göra det. Vad är egentligen skillnaden mellan bra och dåliga mål? Vad är den gamla klassiska SMART-modellen för verktyg och hur kan du använda den för att vässa dina mål?

Mål kan vara ett otroligt kraftigt verktyg för att visualisera vad ni som team ska lyckas med. Det kan ge ert arbete både konturer och riktlinjer. Bild: Pixabay

SMART-modellen

SMART-regeln som modell myntades från början som en projektledningsterm och är en idag en klassiker i målformuleringsteorin eftersom du kan använda den för att säkerställa att ditt mål är konkret. SMART står för:

S = Specifikt

Jämför målet “jag ska ut och springa” med “jag ska ut och springa fem kilometer”. Det senare är betydligt mer specifikt medan den första kan handla om en mil likväl som ett pass runt kvarteret. Ju mer specifika mål är desto lättare blir att uppnå dem.

M = Mätbart

Mätbara mål är ofta en stötesten i arbetslivet eftersom inte allt går att mäta. Men desto mer mätbara dina mål är desto lättare kommer det att bli att motivera dig till att nå dem.

A = Acceptans

Att få en order i knät om att ge sig ut och springa tilltalar sällan någon. De flesta av oss behöver förstå varför målet ser ut som det gör och acceptera det för att vi ska vilja jobba mot att uppfylla det. Då kan en order vara en sporre till att pallra sig ut och iväg.

R = Realistiskt

Är det realistiskt att kunna springa fem kilometer på tio minuter? Kanske inte. När man sätter upp visioner är det otroligt bra att drömma stort men för att mål ska bli konkreta krävs det att de är realistiska. Annars kommer vi inte orka jobba för att nå dem i längden.

T = Tidsbestämt

Att ge sig själv en deadline är en effektiv klassiker för att bli mer motiverad till att nå sitt mål och den sista delen i SMART-modellen. Notera skillnaden mellan: “jag ska springa” och “jag ska springa fem kilometer, två gånger i veckan i en månad”. Om det senare målet dessutom är realistiskt och accepterat är chansen betydligt högre att du kommer att hålla motivationen uppe så att du når det.

Läs mer: Tankar om mål för 2017

SMART-modellen är sällan, eller aldrig, verktyget ni ska använda när man vill vara som mest kreativ och brainstormar nya idéer. När den fasen är klar och det är dags att konkretisera idéerna däremot: då kan de göra stor nytta. Bild: Pixabay

Allmänt om mål

Att sätta mål är oftast ganska enkelt. Att förankra dem hos sig själv, hos andra och sedan jobba för att nå dem är inte alltid lika tacksamt. Dessutom kan mål, även de är SMART:a, behövas delas upp i mindre delmål för att bli mer hanterbara. Till exempel kan arbetet med en bok underlättas om du vet att du ska skriva 1000 ord om dagen i tjugo dagar för att hinna klart till din deadline.

En tendens som jag kan se, både hos mig själv och andra, är också hur mål snabbt kan börja användas som en piska i stället för morot. Visst, ibland kan det behövas lite disciplin mot sin väg mot målet men det är inte primärt så de ska användas. Det brukar snarare leda till stress och press än motivation och inspiration.

Själv undviker jag för tillfället att sätta upp mål eftersom jag då lätt överbemannas av min inre tävlingsidiot. Med det sagt jobbar jag inte planlöst utan försöker bara ta ett steg i taget. Använder du dig mycket av mål och målsättning i din vardag och i ditt arbetsliv?


Tyckte du om detta inlägg? Klicka i hjärtat och dela det gärna vidare!
Du följer väl Bossbloggen på FacebookInstagramBloglovin’ och Youtube?

Föregående

Högkänsligt ledarskap: att vara chef och HSP

Nästa

Att vara digital nomad

6 Kommentarer

 1. Profilbild

  Jag tycker om att ha mål men har länge fokuserat för hårt på målen, istället för att fokusera på att utveckla ett system som kommer att ta mig dit.

  Länkar en intressant artikel om mål vs system som jag tror kan vara nyttig att ha i bakhuvudet när man (jag iallafall) sätter mål! 🙂
  http://jamesclear.com/goals-systems

  • Clara Löfvenhamn

   Stort tack för tipset! Sjukt spännande. Det här ska jag lusläsa i morgon, hann bara skumma nu och det gjorde inte texten rättvisa kände jag 😀

 2. Profilbild

  Åååh, jag älskar sådana här inlägg!

  • Clara Löfvenhamn

   Vad roligt att höra! Orkar du utveckla vad det är du gillar med dem? Tar gärna emot feedback om vad som gör vissa inlägg bättre än andra 🙂

 3. Profilbild

  Vera

  Hej
  Jag använder mig av den här artikeln i arbete omkring Hälsopedagogik, tack för att jag fick se hur jag kan använda SMART👍🏻

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© Bossbloggen.se