Den utbrändes rehab-team

Det finns en del saker som jag hade önskat att jag hade vetat om innan jag blev sjuk i mitt utmattningssyndrom: till exempel hur jag hade kunnat ge mig själv de bästa förutsättningarna att bli frisk. En viktig faktor som jag har identifierat i efterhand var mitt rehab-team, det vill säga de professionella nyckelfunktioner som kan och bör hjälpa en i ens rehabilitering. Det är de du bör vända dig till både om du ligger i riskzonen för att bli utbränd – men även om du redan har hittat den där berömda väggen.

Väggen

Upplevelsen att gå in i väggen är ingen erfarenhet jag önskar någon. Den har förvisso burit med sig en massa lärdomar jag behövde – men jag hoppas vi aldrig ses mer någonsin.

Rehab-teamet

Så dagens bloggartikel är ett slags facit. Full av bitterjuv efterklokhet. Det är inte det enda facit som finns och jag vill verkligen betona att denna version är baserad på mina erfarenheter och lärdomar. Jag känner flera personer som har lyckats bli friska från sin utmattning och utbrändhet helt på egen hand. Det är mina misstag som jag har lärt mig utav. Det är min förhoppning att denna artikel kan ses som en slags guide. Du kan använda dig av om du själv har blivit utmattad eller utbränd. Du kan använda den om du är chef och har en medarbetare som gått in i väggen. Du kan använda den om du har en anhörig som har drabbats och behöver hjälp och stöd.

Om du blir sjuk i utmattning eller utbrändhet bör ditt rehab-team bestå utav:

En läkare

Om du är sjuk – sök hjälp. Det kan låta fånigt att jag skriver det. Men jag själv lät bli att göra det för att jag inte ville erkänna att jag var sjuk. Jag även sett flertalet vänner och bekanta låta bli att söka läkarhjälp av olika anledningar. Ju tidigare du söker läkarvård desto bättre är det. Inte bara för rehabiliteringens skull utan för att väntetiden hos vårdcentralen kan vara lång. Så skjut inte på det om du kan undvika det.

När du sedan fått kontakt med en läkare, var ärlig med hur du mår och följ de råd som du får. Skulle din läkares råd vara dåliga eller inte fungera kan det vara en bra idé att testa dem i alla fall. Antingen så fungerar dem. Eller så kan du återkoppla att de inte fungerar och varför du upplever att du inte gör det. Det finns mycket att säga om dagens läkarvård, positivt som negativt. Men det är det första instansen du bör vända dig till.

En psykolog

Detta är en känslig men så viktig punkt! Om du har blivit utmattad eller utbränd behöver du inte bara hantera vardagen som du befinner dig i. Du behöver också lokalisera varför du blev sjuk. Dels för att kunna bli frisk men också för att se till att du förblir frisk och inte faller in i gamla ohälsosamma beteendemönster. Det mesta arbetet gör du naturligtvis själv men terapi kan ge dig verktyg och nya perspektiv. En psykolog behöver inte heller bara vara till hjälp för dig utan även din närmaste omgivning och de övriga funktionerna i rehab-teamet.

En sjukgymnast

Om du har gått in i väggen så har din kropp förmodligen tagit en del stryk på vägen. Det kan rentutav vara därför den har sagt upp sig. Om du har fysiska problem är det definitivt bra att få en sjukgymnasts perspektiv på saken. Beroende på dina problem kan du också få hjälp med behandling, övningar och hur du ska få din kropp att bli frisk igen.

Din chef

För att bli frisk gäller det att din chef och din arbetsplats är med på den här resan. Om du inte får det stöd som du behöver – vänd dig till din fackliga representant eller ditt arbetsmiljöombud.

Handläggaren från Försäkringskassan

Om du är sjukskriven på grund av utmattningssyndrom eller utmattningsdepression så kommer du att få kontakt med Försäkringskassan och din handläggare bör absolut ingå i teamet.

Rehab-team

Läkare, psykolog, sjukgymnast, handläggare från Försäkringskassan och din chef är personerna som bör ingå i ditt rehab-team. Grafik: Markus Stymne/MAST Produktion

Bubblare: Företagshälsovården

Om företaget har någon företagshälsovård kanske du kan få hjälp via företagshälsovården? Det borde ligga i arbetsgivarens intresse att engagera företagshälsovården men om de inte gör det kan du lyfta frågan själv.

Optimalt!

Beroende på vilka kompetenser din sjukgymnast har kan det vara guld värt att leta upp en massör/naprapat som kan hjälpa dig med att råda bot din kropps anspänningar som komplement till eventuell sjukgymnastik.

I mitt fall så blev mitt primära team min läkare, min handläggare från Försäkringskassan, min chef och min psykolog. De har träffats på gemensamma rehab-möten och jag har framförallt sett stort värde i att min psykolog och min läkare har kunnat prata med mig och varandra om min situation. Sedan har min vardag underlättats mest av kontakten med min psykolog samt sjukgymnasten som båda har kunnat ge mig verktyg och hjälpa mig att bygga upp min kropp och min vardag igen från mitt sämsta tillstånd när jag sov nitton timmar om dygnet i två månader.

Ett team – ett mål

Sist men inte minst så är det jätteviktigt att du och alla medlemmarna i ditt team har samma mål. Och det finns egentligen bara ett: att få dig frisk. Vad det sedan innebär är en fråga som är individuell och det är så viktigt att ni alla i rehab-teamet alla har samma bild utav vad detta är och hur ni ska uppnå detta. Jag upplevde själv att målbilden såg olika ut för några av funktionerna i mitt rehab-team och det ledde tyvärr till att min rehabilitering stördes rejält och tog mycket längre tid än vad som egentligen var nödvändigt.

Så. Jag hoppas att detta kan vara till någon nytta och jag skulle bli oändligt glad om du vill dela med dig av vad du tycker och tänker kring den här artikeln. Är det här information som är bra att ha? Tror du att ha nytta av den nu eller framöver om du jobbar som chef eller upplever att någon i  din närhet drabbas av utbrändhet? Är det något annat inom ämnet som du vill läsa mer om?

Ta hand om dig!

Clara

Föregående

Sommar eller höst?

Nästa

Sara Schelin: enhetschef som ser chefsrollen som hantverk

4 Kommentarer

 1. Profilbild

  Jag tycker det var ett väldigt bra och fylligt inlägg och påminner om vikten av att hela teamet behöver jobba tillsammans. Helheten är viktig, precis som varje bit i den.

  Jag delade det på min FB-sida och hoppas att det ger inspiration till fler som behöver ta del av detta! Tror det är viktigt för både medarbetare, chefer och närstående att tänka på detta!

  Tack för inlägget!

  /Anna

 2. Profilbild

  Carina Swarts

  Hej
  Skulle vilja lägga till arbetsterapeutkompetensen i teamet
  Arbetsterapeuten kan ge det stöd man behöver för att kartlägga vardagens alla aktiviteter och ge stöd i att uppnå en fungerande balans långsiktigt.
  Arbetsterapeuten är expert på att se ett holistisk helhetsperspektiv.
  På vårdcentralerna finns ofta en arbetsterapeut med ett uppdrag som rehabiliteringssamordnare.

  • Clara Löfvenhamn

   Hej! Det var mer än vad jag kände till och det låter verkligen som en viktig tillgång att ha med i teamet om det finns möjlighet till det. Är ofta väldigt att koordinera och samordna allt själv när man är sjuk. Superduperstort tack för din input Carina, jag uppskattar den jättemycket!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© Bossbloggen.se