Den internationella mansdagen

Idag är det inte bara lördagen den 19 november – det är tydligen också den internationella mansdagen. Jag visste faktiskt inte om att det sistnämnda var en dag som finns. Här gick jag runt i godan ro och trodde att det räckte med de 364 mansdagarna vi redan hade per år.

Men så började jag läsa på om internationella mansdagen. Och så vände mitt humör. För även om dagen instiftats eftersom kvinnor har en egen dag så finns det krafter som vill använda internationella mansdagen till att förändra mansrollen, skapa jämställdhet mellan könen och förbättra pojkar och mäns hälsa. Årets tema är att stoppa självmord bland män.

Den internationella mansdagen bör handla om att förändra mansrollen

Bild: Pixabay

Psykisk ohälsa suger

Oavsett vem som drabbas utav den så är psykisk ohälsa crap. Visst, att må dåligt i perioder är en del av livets toppar och dalar, en reaktion på de livskriser som vi går igenom. Men det är skillnad på att vara tillfälligt ledsen eller bära på ilska eller sorg för att något hänt oss och att må psykiskt dåligt. Och ibland kan de tillfälliga dalarna leda till det senare om vi inte vet hur vi ska hantera och bearbeta dem.

Här spelar illusionen om att ”vara en man” roll. En man porträtteras ofta som tuff, trygg, framgångsrik, tydlig, stark. Det är idealet för hur man ska vara som man och som ledare i alla möjliga olika roller i samhället. Kvinnor tillskrivs istället mjukare, mer inkännande, svagare egenskaper. Det är dags att förändra det.  Även om vi i Sverige har en mer nyanserad bild av mansrollen är exempelvis USA så är män rejält överrepresenterade i självmordsstatistiken enligt Karolinska Institutet. I USA begår tre eller fler pojkar självmord varje dag som följd av psykisk ohälsa.

http://ki.se/nasp/sjalvmord-i-sverige-0

Antal säkra och osäkra självmord bland personer i olika åldersgrupper 2015. Bild: Karolinska Institutet

Hur kan vi feminister fira internationella mansdagen?

För mig handlar feminism om att skapa jämlikhet. Lika lön för lika arbete är bara ett exempel av många. I detta arbete så ingår att förändra mansrollen. Precis som kvinnor allena inte kan se till så att de får högre lön (kommer att släppa en artikel om just det här framöver) kan inte heller män själva förändra den traditionella mansrollen. Vi måste alla hjälpas åt, som människor. Ett steg på vägen är att titta på dokumentären nedan. Och gör det inte själv. Titta på den med din partner, familjen eller vänner. Prata om den med varandra och andra. Den kan kännas amerikaniserad emellanåt men den är viktig. Riktigt viktig.

En bonus kan vara att titta på nedan TedTalk där Joe Ehrmann (som också är med i ovan dokumentär) pratar om hur och varför ”be a man” är de tre farligaste orden vi kan säga till unga pojkar.

If you don’t understand your own feelings and your own emotions, you will never understand the feelings and emotions of another human being.  Self understanding is critical to understanding.

Joe Ehrmann

Så. Om du verkligen vill fira den internationella mansdagen, gör det då av rätt anledning – låt den handla om jämlikhet och att förändra mansrollen. Så vi än snabbare kan göra om de där 363 dagarna om året till mänsklighetsdagar i stället. De behövs.


Tyckte du om detta inlägg?
Klicka på hjärtat eller dela det gärna så att andra kan få läsa det! 

Föregående

Överarbetad eller på väg att bli utbränd?

Nästa

Fem veckor kvar och för fem veckor sedan

8 Kommentarer

 1. Profilbild

  Ja, heja! Jag förstår inte det där med “de har alla andra 364 dagar” faktiskt. Det är hur män är uppfostrade som är grunden till mycket och vi kan aldrig kalla oss feminister om vi fortsätter att förminska andra personer och deras problem på grund av deras kön.

  Jag är inte insatt i debatten och inte aktiv inom något politiskt men jag tycker i alla fall att det är super att du lyfter detta!

  • Clara Löfvenhamn

   Tack Emilia! Tänker att de här med att män har 364 dagar handlar om patriarkatet, att samhället är utformat för män av män. Givetvis ska ingen förminska någon på vägen mot jämställdhet! Däremot tror jag det är viktigt att alla är beredda på att saker behöver förändras – till exempel vår syn på vad det innebär att vara manlig.

 2. Profilbild

  Helt rätt inställning till detta tycker jag! Kanon att använda mansdagen till att vrida och vända på mansrollen. <3

 3. Profilbild

  Krister

  Lägre livslängd för män,
  nästan bara män som dör i arbetsplatsolyckor
  och betydligt fler män tar livet av sig än kvinnor.
  Jämställt?

 4. Profilbild

  Superviktigt ämne att lyfta! Jag brukar alltid säga att det män vinner i makt förlorar de i så mycket annat (som hälsa & nära relationer till exempel). Vi skulle alla oavsett kön vinna på ett mer jämlikt samhälle <3

Lämna ett svar

© Bossbloggen.se