De bästa tipsen från Karriärpodden

Vad är det som gör att vissa lyckas med sina karriärer och vilka beteenden skapar egentligen framgång? Nu är det snart 3,5 år sedan Eva Ekedahl ställde sig den frågan och startade Karriärpodden: podcasten där hon intervjuar kvinnliga förebilder och ledare. Nu har snart hundra avsnitt sänts och hon har hittat några röda trådar bland alla intervjupersoner. Här är de bästa tipsen från Karriärpodden!

Det här med att med att bygga sin karriär genom att använda armbågarna är sällan så lämpligt. Låt inte andra köra med dig men var snäll mot så många som möjligt. Bild: Pixabay

Dont

Var någon annan än dig själv

Känn dig själv och var dig själv. Det är lättare sagt än gjort men jämför dig inte med andra och våga visa din sårbarhet.

− De ledare som är verkligt bra och som står ut i Karriärpodden är de som är sig själva på jobbet, säger Eva Ekedahl, programledare för Karriärpodden och medgrundare till Women for Leaders, och fortsätter:

­− Känner du dig själv och står stadigt i det så kommer du inte behöva göra dig till så himla mycket. Det är få ledare med taskigt självförtroende som kommer så långt eftersom de lyser igenom att man inte är sig själv.

Sluta vara nyfiken

En fälla som kommer med erfarenhet är att luta sig tillbaka och tror att man kan det här nu. Gör du det så riskerar du att missa en massa nya kunskaper och erfarenheter.

− Fortsätt vara nyfiken i alla dina uppdrag. Både på ny kunskap och människorna runt omkring dig, säger Eva Ekedahl.

Ge upp

Ingen karriär är den andra lik och ingen av dem är spikraka. Det kommer att komma svackor och törnar på vägen. Eva Ekedahl har intervjuat ledare som fått sparken eller blivit uthängda i media men ändå har kommit tillbaka. Det behöver alltså inte innebära slutet bara för att man hamnat eller gjort fel.

− Det är lätt att tro att man är usel för att man har gjort fel men det stämmer inte, försök igen på något annat sätt. Bara för att du missar fotbollsmålet en eller två gånger så slutar inte fotbollsmatchen, säger Eva Ekedahl.

Vem har förresten sagt att ens karriär måste gå spikrakt uppåt? Du kan lära dig massor på att klättra på olika håll. Bild: Pixabay

Do

Prova dig fram

Vissas karriär kan liknas vid en motorväg där de tidigt vet vart de vill nå och sedan blåser fram i hundratjugo knyck. Men är långtifrån alla som vet vad de vill jobba med resten av sina liv efter studenten. Eller fem, tio, tjugo år senare med för den delen. Och det behöver verkligen inte vara av ondo. Ingen kan ta ifrån dig dina erfarenheter och dina kunskaper som du har fått under de år som du har jobbat utan att veta vad du vill göra sen.

− Alla jobb ger dig saker som är bra att ha med sig. Och vem vet, det är kanske när du tar sidovägarna som du hittar det du inte skulle ha sett om du körde på motorvägen? Många av de ledare som jag intervjuar berättar att de har valt jobb mer efter lust än måsten, säger Eva Ekedahl.

Tala om att du vill

Ett annat mönster som Eva Ekedahl har noterat bland Karriärpoddens intervjupersoner är att många har varit öppna att de vill avancera inom företaget och sedan kompletterat det med att leverera bra. Så har du ambitioner om att bli chef eller få mer ansvar? Prata med din chef och visa att du vill mer.

− Det handlar om att göra sig själv synlig och allra helst jobba med sådant som är mätbart så att dina goda resultat verkligen syns. Har du inte ett arbete inom försäljning eller nära er affär, försök mäta eller räkna på vad dina insatser är värda i pengar. Då kan du visa svart på vitt att du kan det du gör, säger Eva Ekedahl.

Bygg på dina styrkor

Alla måste inte kunna allt så fokusera på det du tycker är roligt och det du är bra på. Resten? Det kan du lära dig om du behöver det. Det viktigaste är att du inte låter det du inte kan stoppa dig från att söka ett jobb eller be om mer ansvar. Förminska inte dig själv eller din egen kompetens. Eva Ekedahl berättar om studier som visat att män söker ett jobb när deras kompetens till 60 procent medan kvinnor inte söker jobbet om de inte matchar annonsen till 100 procent:

− Sök jobbet även om du inte kan varje sak som de efterfrågar. När du sedan är på intervju ska du inte ljuga men var trygg och ärlig i att du kan lära dig det som saknas, säger Eva Ekedahl.

Sist men inte minst så är de gemensamma nämnarna för intervjupersonerna från Karriärpodden att de älskar sina jobb och att de har behövt vara modiga:

− I princip alla pratar om mod så det måste betyda något. Gör du samma sak er om och om igen så får du samma resultat. Gå istället utanför din komfortzon och gör avtryck där du har varit. Våga åstadkomma saker, det kommer att ge dig erfarenheter du lär dig mycket av, säger Eva Ekedahl.

Vad säger ni läsare? Vad är ditt bästa karriärtips?


Tyckte du om detta inlägg? Klicka i hjärtat och dela det gärna vidare!
Du följer väl Bossbloggen på FacebookInstagramBloglovin’ och Youtube?

Föregående

Olika typer av medarbetarskap

Nästa

Resan hem

2 Kommentarer

  1. Profilbild

    Det där med nyfikenhet är så viktigt! Och att säga vad man vill. Bra tips tycker jag!

    • Clara Löfvenhamn

      Eller hur? Det där med tankeläsning är inte alltid så enkelt 😉 🙂 Och om man inte vet vad man vill kan man kanske få nya idéer och infallsvinklar om man säger det med 😀 Kul att du gillade dem!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© Bossbloggen.se