Senast jag var i Stockholm så satt jag på ett litet fik och jobbade när jag råkade höra att det samtal som utspelades några bord bort. Det var ett utvecklingssamtal och ett ruggigt bra sådant. Kvinnan som ledde det gjorde liksom alla rätt och utifrån sett var det en superfin och tydlig dialog. Så när det var slut och de skulle gå kunde jag inte låta bli att säga hej till denna grymma chef och prata lite mer. Det är jag grymt glad för att jag gjorde. Hennes resa och ledarskap är verkligen inspirerande och jag är så glad över att få presentera henne för er idag. Arbetsledaren på restaurangen Trattoria Grazie som pluggar till lärare: Buket Kocabay!

Buket Kocabay intervjuas i Möt en boss

Foto: Privat

Hej Buket, kan du berätta lite om dig själv för Bossbloggens läsare? 

− Hej! Jag är 37 och bor med min man och två barn i Stockholm. Gillar att utmana mig själv och känna att jag kliver framåt och uppåt. Inte bara med arbetslivet utan jag vill ha ett utvecklande liv. Våga prova på nya saker, vara flexibel och social. Jag hade aldrig klarat ett kontorsarbete där man sitter vid en dator hela dagarna.

Berätta om din karriär!

− När jag gick ut gymnasiet i Turkiet var min högsta dröm att läsa på svensk högskola. Är född här och ville komma tillbaka till det svenska samhället. Så jag sökte till en svensk högskola och kom in på medieteknik på KTH. Samtidigt började jobba som säljare i en butik och jag tyckte så mycket om det jobbet. Jag är som sagt social och så älskar jag att ge bra service.

Som säljare har du rätt stor makt och efter ett tag började jag inse hur mycket man kan påverka kunder och deras beslut. Så jag började undersöka det och testa mig själv med utmaningar. Som ”idag ska jag försöka få någon att köpa den här produkten”. Inte för att lura dem alltså men hjälpa dem att hitta en produkt som de kanske inte tänkt på själva. Vissa gånger gick det bra. Andra gånger gick det sämre men jag kände själv att jag blev bättre och bättre på att ta hand om människor och se deras behov. Målet var att de skulle lämna butiken med ett leende på läpparna.

Buket Kocabay

− Efter några år där sökte jag ett jobb där jag skulle jobba mot företag och sälja en applikation. Men det funkade inte alls och efter en tid insåg jag att det berodde på att det var en produkt jag inte trodde på. Så i stället sökte jag inte till Stockholms Universitet och pluggar till mellan- och högstadielärare. Jag har jobbat med barn och ungdomar tidigare och att få se deras utveckling gör mig glad. Men under mina studier så började jag jobba extra på en italiensk restaurang i Stockholm har med tiden blivit personalansvarig här vilket är jätteroligt.

Vad för ledarroll har du idag och hur ser ditt dagliga arbete ut?

− När chefen inte är här är det jag som leder arbetet och då ingår egentligen… Allt! Jag kan baka pizza, diska eller bära ut pasta. Där jag behövs, där är jag. Men det viktigaste är förstås att leda personalen så att verksamheten rullar på bra. Det är en liten restaurang med ett litet kök och man vet aldrig på förhand när stunderna, som det blir supermycket att göra på, kommer. Då gäller det att ha en röd tråd och en struktur där alla vet hur de ska bete sig när det blir kris. Eftersom vi inte är en restaurang som ligger mitt i stan heller så är det också jätteviktigt att vi har rätt personal med rätt kunskap och kompetens. Vi måste alltid göra ett bra jobb för våra kunder så de kommer tillbaka och berättar för sina vänner om hur bra det är här, haha.

Buket Kocabay intervjuas i Bossbloggen

Foto: Privat

Varför vill du vara den som är boss?

− Det som lockar är hur man kan påverka andra människor. Makt kan användas både negativt och positivt och jag vill alltid göra gott. En del av min motivation finns där. En annan är att kunna skapa en relation med medarbetarna och vara med i gänget. Jag är inte en boss som är utanför gemenskapen utan jag gör precis allt som alla andra gör. Skillnaden mellan oss är att de bara behöver ha koll på sig själva och kollegorna närmst dem medan jag behöver koll på alla i hela verksamheten.

Vad har du för mål med ditt ledarskap?

− Skapa arbetsglädje! Alla ska vara glada när de kommer till jobbet och känna att här är en avslappnad stämning med bra samarbete, både med mig och kollegorna. Då tror jag att resultatet blir bäst. I servicebranschen har man hela tiden ansiktet ut mot kunderna och det syns direkt om någon inte mår bra. Bakom en dator eller telefon kan du ha en dålig dag utan att det märks men det kan vi inte här. Så den goda stämningen behövs. Sedan är det förstås också viktigt med tydliga mål och förväntningar. Både vad jag som chef mig av dig som medarbetare men också gentemot varandra och våra kunder.

Jag gillar när vi pratar tillsammans om våra mål och hur vi kan lyckas nå dem. Ambitionen för verksamheten är att växa och bli än fler, så att det gäller att skapa en bra arbetsmiljö för alla så vi får möjligheten att expandera i framtiden.

Buket Kocabay

− De flesta som arbetar hos oss är unga. Ofta gymnasieelever så ett av mina mål är också att visa dem hur en bra arbetsplats kan vara innan deras ”riktiga” arbetsliv börjar. Arbetsglädje är viktigt men de ska också lära sig något av att jobba hos oss och det är så roligt att se dem växa i en roll som de inte har provat på tidigare och göra det tillsammans. När jag själv blickar tillbaka har jag haft jättebra chefer och ibland sämre sådana och jag vill helst vara ett exempel som de kan referera till i framtiden som positivt.

Vad är det viktigaste en ledare ska göra?

− Att bidra till en gemenskap mellan alla medarbetare där man respekterar varandra för den man är. Så man känner att man är i samma båt och vet vart man är på väg och då får en arbetsro. Så det är inte bara du som ledare som ska vara personlig och prata med alla, det gäller att få folk att prata med varandra också.

− Men också skapa gemensamma arbetsmiljöer där rätt så små saker kan hjälpa till att skapa den där känslan av gemenskap. Vi har till exempel en svart tavla där vi varje dag skriver upp saker som saknas och pratar om det. Då får alla vara med och påverka.

Tre Tips Buket Kocabay