Hur tar jag reda på mina värderingar?

Läsarfrågan:

Jag har en väldigt random fråga men tror att du kan hjälpa mig med den. Har verkligen klurat på det där med värderingar sen vi sågs sist men tycker att det är så svårt att faktiskt komma fram till vad jag har för värderingar. Tex att alltid vara snäll, det är bra att vara snäll men jag tror inte att det alltid är bra. Eller att vara ärlig, såklart inså stor utsträckning som möjligt men kanske inte i absolut alla situationer. Hur ska jag göra för att komma fram till tex 5 viktiga värderingar för mig?

Jag hörde en gång värderingar jämföras vid näckrosor eftersom deras rötter går så djupt och att blomman ofta är väldigt rörlig i förhållande till sitt rotsystem. En väldigt vacker liknelse, eller hur? Bild: Rainhard Wiesinger on Unsplash

Svar:

Hej! Vet du vad? Värderingsarbete är klurigt om man ska göra det jobbet ordentligt! Det är ofta därför många behöver och vill ha coachning i arbetsprocessen för att identifiera vilka värderingar en har. Dels för att våra värderingar ofta djupt rotade inombords och dels för att de ofta maskeras av bilder i form av vilka värderingar man “borde” ha eller tycka är viktiga. Ibland kan det rent utav vara så att man inser att de värderingar man har är “ärvda” eller någon annans rester och som egentligen inte alls är dina egna.

Först och främst: Ens värderingar skulle delvis kunna liknas vid ryggraden i kroppen. Den är med oss från födseln och dess utveckling präglas och påverkas av vår uppväxt, den påverkar oss varje dag i allt vi gör utan att vi tänker på det, vi är varierande flexibla i den men om vi böjer på den för mycket eller lyfter jättemycket tyngre än vad vi klarar av så gör det ont i varierande grad. I gengäld kan ens värderingar förändras och uppdateras under livets gång och det kan vi inte med ryggraden riktigt än och där faller min liknelse platt. Men jag tror du fattar vad jag är ute efter!

Härnäst blir jag nyfiken: hur definierar du värderingar? För baserat på det du skriver (och det kanske jag tolkar helt galet, ber om ursäkt om det skulle vara så) låter det som att du kanske tänker på värderingar som regler snarare än riktlinjer? Om ja, skulle du nog behöva luckra upp din syn på vad värderingar är och syna vad du vill använda dem till.

Värderingarna är saker som vi tycker är viktiga på riktigt. De känns i kroppen och triggar känslor som att vi blir glada, arga, frustrerade, känner oss tillfreds. Men de är inte absoluta och ingen av oss kan leva hundra procent i linje med sina värderingar dygnets alla timmar. Ingen av oss kan vara snälla eller ärliga mot alla i alla lägen även om det såklart är två egenskaper som är bra att sträva efter, framförallt som ledare. Alltså är perspektivet om dem som riktlinjer mer rimligt. De styr oss (och sedan kan vi välja om och hur vi vill reagera på det), de kan guida oss och vi kan använda dem som ett verktyg i vardagen. Men du har dem redan inombords och på så vis är det inget du behöver hitta utan snarare sätta ord på.

Jag tänker att det första du kan göra är att skippa antalet värderingar du ska komma på. Dels för att du troligtvis har fler än fem redan men mest för att släppa alla former av press i detta.

Steg två är att börja iaktta dig själv i din vardag. Vad är viktigt på riktigt för dig då? Både på ett intellektuellt och ett känslomässigt plan? Och det senare kan vara ett sätt att ringa in dina värderingar på. Hur reagerar du när människor beter sig på ett visst sätt? Vad får dig att bli glad? Vad gör dig asförbannad? När känner du dig nöjd och tillfreds? Exempelvis!

Och när du lägger märke till situationer som påverkar dig starkt kan du undersöka närmare:

  • Vad det är som känns?

  • Vad det är som skaver?

  • Varför fick just det här dig att reagera starkt?

Och sedan gör du en i taget tills du känner dig nöjd och stäm gärna av det sedan då och då i framtiden eftersom vi förändras allteftersom vilket i sin tur såklart kan påverka våra värderingar på olika sätt.

Det kanske kan vara ett sätt att komma närmare dina värderingar på? Annars är det vanligaste (och ofta snabbaste spåret) att bli coachad kring det. Utöver att många av oss har lättare för att inse saker när vi sätter ord på dem finns det nämligen också olika övningar en kan göra för att komma sig själv inpå livet på ett annat sätt. Men jag hoppas detta kan hjälpa till och hör av dig om du vill ha ytterligare hjälp och stöd på vägen!

Previous
Previous

Januari 2024

Next
Next

Tar mig i kragen