Olika typer av makt

Som jag nämnde när vi pratade om makt och maktstrukturer så finns det en uppsjö av olika typer av makt. Vilka är de vanligaste och hur kan du använda dem om du vill ha mer makt i vardagen?

Makt är ett ämne vi sällan pratar om i vardagen trots att det genomsyrar allas våra liv på olika sätt. Hur använder du den på ett sätt som gör gott för både dig och din omvärld? Bild: Pixabay

Makt är ett ämne vi sällan pratar om i vardagen trots att det genomsyrar allas våra liv på olika sätt. Hur använder du den på ett sätt som gör gott för både dig och din omvärld? Bild: Pixabay

Olika typer av makt

Formell eller informell makt

Ett populärt sätt att skilja på formell och informell makt är att formell makt ges medan informell makt fås. Den är inte helt sann eftersom informell makt kan tas lika mycket som ges men den har en poäng. Formell makt är det mandat som tillkommer med en chefsroll medan den informella makten kan innehas av både de med formell makt men också av andra i organisationen. Till exempel informella ledare eller andra medarbetare.

Så kan du göra för att få mer formell eller informell makt: Att bli befordrad är ett sätt. Men det finns betydligt fler och vi kommer lyfta ett par olika nedan under de olika makttyperna.

Auktoritetsmakt

Att känna att man blir tagen på allvar är viktigt för de allra flesta. Först och främst gäller det att du tar dig själv, din kompetens och dina färdigheter på allvar. Var stolt och glad över det du gör och kan - det kommer att märkas av din omgivning. Tänk på hur du talar så att du inte förminskar dig själv genom att "ställa en liten fråga". Klädsel, utbildning, titlar och erfarenheter är också olika faktorer som påverkar din auktoritetsmakt.

Så kan du göra för att få mer auktoritetsmakt: Att auktoritetsförstärka varandra är ett sätt att stärka både individer och grupper legitimitet. Ett exempel på det är hur kvinnliga tjänstemän i Vita Huset medvetet använt sig av auktoritetsförstärkning för att bli tagna på mer allvar. En bok i ämnet som jag vill rekommendera (det är alltså ingen reklam, sponsring eller PR inblandad i detta inlägg) är Elaine Eksvärds Vardagsmakt. Här lyfter hon bland annat fram att erfarenhet är en viktig faktor när det gäller auktoritetsmakt. Ett sätt att försvara dig mot ifrågasättanden av din auktoritet är att förbereda dig med att själv nämna din svaghet och sedan kompensera den.

Fundera på vad de kan hävda till din nackdel. Lyft upp den aspekten själv (nej, jag har inte levt i hundra år ... ) då blir den avdramatiserad, men väg också upp den med en kompensation (... men jag har gjort hundra saker).

Elaine Eksvärd, Vardagsmakt

Visa empati och var öppen för att du kan lära dig något av alla även om du innehar en ledarroll: det kan stärka din sociala makt. Bild: Pixabay

Visa empati och var öppen för att du kan lära dig något av alla även om du innehar en ledarroll: det kan stärka din sociala makt. Bild: Pixabay

Kunskapsmakt eller färdighetsmakt

Kunskapsmakt är precis vad det låter som och talesättet att "kunskap är makt" är tveklöst målande. Det är ingen slump att många informella ledare ofta är personer som av kollegorna upplevs som kunnig. Framförallt om de har arbetat länge inom företaget. Här ingår även kunskaper baserade på vetenskap och fakta. Färdighetsmakt baseras på dina personliga egenskaper men även de färdigheter som du besitter. Har du mycket kunskaper samt är erfaren och duktig på det jobb du gör kan det öka både din formella och informella makt.

Så kan du får mer kunskaps- och färdighetsmakt: Var nyfiken, ställ frågor och lär dig så mycket som möjligt. Ansträng dig för att lära dig så mycket som möjligt om många olika processer och avdelningar inom organisationen. Kombinationen av färdighetsmakt och kunskapsmakt är stark och kommer att stärka din legitimitet om du vårdar den väl.

Nätverksmakt (eller social makt)

Nätverksmakt är inte att underskatta. Du kan trots allt vara hur kunnig som helst och ändå stämplas som en tölp om du inte är trevlig på jobbet. Men social makt är ingen popularitetstävling där flest kontakter vinner eller där du ska smickra uppåt och sparka nedåt. "Att nätverka" kan bli väldigt instrumentellt och opersonligt om du gör det bara för att öka antalet kontakter. Jag ser i stället "nätverkande" som en möjlighet att lära känna andra människor. Något jag uppskattar oerhört eftersom det ger mig energi och sätter en fet guldkant på min vardag.

Så får du mer social makt: Om du genuint bryr dig om andra människor, pratar med alla (oavsett vilka de är eller vad de jobbar med) och tror att du kan lära dig något från alla människor är du en bra bit på väg. Att vara glad, trevlig och verkligen prata med de du möter ökar chansen för trevliga och bra relationer.

Tystnadsmakt

Tystnad kan vara otroligt effektivt men det är ett tveeggat redskap som du kan göra både nytta och skada med. Å ena sidan så är det positivt att vara så trygg i sig själv att kunna vara tyst. Det kan ge möjligheter för andra att tala, det kan bekräfta din både din auktoritära och kunskapsmakt. Men det kan också skapa osäkerhet och obehag hos andra och det kan också bli för mycket tystnad. Som chef är det viktigt att du inte gömmer dig bakom tystnaden och låter medarbetarna dra sina egna slutsatser i frågor där du egentligen behöver ta ett steg fram och vara ledare.

Så kan du använda din tystnadsmakt positivt: Vad trygg i din egen tystnad, använd den inte som en sköld utan ett verktyg för att utveckla andra. Ett tillfälle där det kan vara extremt effektivt att använda sin tystnadsmakt är i förhandlingar. En gång råkade jag nästan bli bortkollrad av motpartens totala tystnad att jag höll på att sänka mitt pris. Som tur var insåg jag vad jag höll på att säga så jag lyckades stoppa mig själv. Att lära sig konsten att vara tyst och trygg i förhandlingar kan således tjäna dig väl!

Alla utövar vi vår makt över oss själva och andra hela tiden, därför gäller det som ledare att vara maktmedveten och att lära sig av missarna en gör. Bild: Pixabay

Alla utövar vi vår makt över oss själva och andra hela tiden, därför gäller det som ledare att vara maktmedveten och att lära sig av missarna en gör. Bild: Pixabay

Löftesmakt

Löftesmakt är en annan strategi som vi ofta använder oss av i vardagen och ofta på arbetsplatsen. Till exempel att ingjuta hopp om hur bra ni kommer får det när ni har gjort det där förändringsprojektet eller eventuella befordringar i framtiden om du presterar bra i nuet. De kan vara effektiva och även en ge en god effekt om de används rätt.

Så kan du använda löftesmakt för att stärka din legitimitet: Håll vad du lovar och lova inte för mycket. Om du inte kan det så var ärlig med varför det inte gick som du sagt. I Vardagsmakt nämner Elaine Eksvärd bland annat om att du bör, på förhand, berätta om de motsättningar som ni kan stöta på i arbetet med att uppfylla löftet för att inte skapa luftslott. Men också att du ska påminna om vilka löften du har uppfyllt. Det kommer stärka din legitimitet och utgöra en påminnelse om att saker inte löste av sig självt - du löste dem.

Summa summarum så finns det flera olika typer av makt och sätt som du kan öka både din formella och din informella makt med. En sista tanke är att det inte bara gäller att få makt, den behöver också underhållas och kanske förstärkas med jämna mellanrum. Precis som med ledarskap. Jag vet att ni var många som uppskattade det förra inlägget och som berättade hur ni vill göra gott med makten som ledarskap innebär. Är denna artikel och dess tips något du kommer att ha nytta av?

Previous
Previous

Känner du dig som en bluff?

Next
Next

Mörkt ute, mörkt inne men ljust sinne