Lön som motivation

Att summan i lönekuverten inte avgör ditt värde som människa har vi ju konstaterat sedan tidigare - men ett ämne som vi inte har lyft än är det här med lön som motivationsfaktor. Är lönen verkligen en motivationsfaktor? Åsikterna går isär och det beror på vem en frågar. Alla motiveras vi olika mycket av olika saker.Det finns studier som säger att det finns ett tak för hur hög lönen ska vara för att göra oss lyckligare. Drygt 40 000 SEK per månad enligt amerikansk forskning och runt 50 000 kronor i månaden säger Henry Montgomery, professor i psykologi och forskare i beteendeekonomi, till DN. Men så finns det också forskning som talar för att lönen i sig inte är en motivationsfaktor alls och det är den som jag tänkte att vi ska kika lite närmare på idag!Läs mer: Det är dags att börja prata om lön på jobbet

Lön som motivation

På sextiotalet så fanns tesen om att om man hade en arbetsplats där medarbetarna inte trivdes så borde det räcka med att ändra på de sakerna för att trivseln skulle öka, till exempel att höja lönen. Men detta ställdes på sin kant när den amerikanske psykologen Fredrik Herzberg presenterade sina studier. Hans Tvåfaktorsteori eller som den också kallas, Herzbergs motivation- och hygienteori, visar nämligen att vissa faktorer gör att vi trivs bättre medan andra motiverar oss.Motivationsfaktorerna är enligt Tvåfaktorsteorin: Utmanande, utvecklande arbetsuppgifter, att individen känner ansvar och makt över sitt eget arbete och att man får erkännande för bra prestationer. Men också tillfredsställelsen en känner av att göra ett bra arbete och möjligheterna till att utvecklas och avancera inom företaget.Om dessa faktorer finns på plats blir vi alltså motiverade av vårt arbete. om de däremot inte gör det påverkar de inte vår trivsel på jobbet.Hygienfaktorerna är enligt Tvåfaktorsteorin: Ledarskapet i organisationen, den personalpolitik som organisationen har, relationerna på mellan ledare och medarbetare och arbetsvillkoren. Här ingår också lön, titel och befattning och anställningstrygghet.Hygienfaktorerna är i sig neutrala - vi trivs alltså inte bättre om de finns på plats.  Om de däremot saknas: då mår vi dåligt och vantrivs.

Tvåfaktorsteorins olika scenarios

Det finns enligt teorin alltså fyra olika kombinationer av motivations- och hygienfaktorerna.

  1. Hög motivation + Hög hygien = Den ultimata kombon då medarbetarna både är motiverade och trivs på jobbet
  2. Hög motivation + Låg hygien = Även om motivationen är hög så blir klagomålen många eftersom medarbetarna inte trivs och känner att deras förväntningar motsvaras.
  3. Låg motivation + Hög hygien = Medarbetarna går till jobbet för att få ut sin lön eller sina sociala behov tillfredsställda men that's it.
  4. Låg motivation + Låg hygien = Sämsta tänkbara läge.

Alltså. Lönen i sig är, enligt denna teori, inte en faktor som motiveras oss men om vi däremot inte får den, upplever att den är orättvis eller felaktig - då upplever vi vantrivsel. Den här teorin har dock kritiserats en hel del genom åren, framförallt gällande löneaspekten och med viss rätta. Jag känner till personer som verkligen triggas av siffrorna i lönekuvertet, andra som snarare motiveras av möjligheterna som pengarna skänker medan vissa inte bryr sig om lönen alls.Själv känner jag numera igen mig i ovan modell. Lönen i sig motiverar mig inte längre (den gjorde dock det när jag var yngre). Och oavsett om en gör det det eller ej tycker jag att den är intressant och bra att ha med sig i bakhuvudet som ledare. Framförallt de fyra scenarierna ovan kan vara nyttiga att ta med sig när du analyserar din egen organisationen.Vad säger du? Blir du mer motiverad av högre lön? Eller ser du den som en hygienfaktor? Berätta gärna! Det finns inga rätt eller fel gällande detta utan det är bara roligt att höra era olika tankar i ämnet.

Previous
Previous

Åtta bilder från påskhelgen

Next
Next

Jag ser det snöa, jag ser det snöa...