Tips till dig som vill jobba utomlands

Känns Sverige för litet? Kommer du på dig själv med att undra hur det skulle vara att testa på att jobba utomlands? Eller drömmer du rent utav om att bli en digital nomad som bor utomlands i perioder samtidigt som du jobbar?Men, vad ska man tänka på då? Karin Sjögren, internationell arbetsvetare och karriärrådgivare, ger sina bästa tips!

Tips till dig som vill jobba utomlands

Varför vill du åka?

Ställ dig själv frågan: varför du vill åka? Är det för att du vill ut och resa och försörja dig under tiden? Är det för att få erfarenhet av ett speciellt jobb eller bransch och vässa ditt CV? Är det för att du vill plugga? Är jobbet ett mål eller ett medel?− Det finns inget alternativt som är rätt eller fel. Men fundera över vad du vill innan du åker så din resa blir så bra som möjligt och så du får ut det du vill ha av den, säger Karin Sjögren.

Förbered dig

Om du ska söka jobb är det första steget att ta reda på vad för jobb du vill söka och vad som krävs för handlingar och dokumentation. I Europa är sällan något problem eftersom det är en öppen marknad men utanför unionens gränser så kan det tillkomma en hel del praktiska och byråkratiska detaljer med visum och arbetstillstånd.− Det är ofta samma sak som att söka jobb hemma men det kan klart finnas olika kulturella koder. Dubbelkolla så att dina kvalifikationer är gångbara och att de certifieringar som du har är godkända i landet som du vill åka till, säger Karin Sjögren.Hennes erfarenhet är att fokuset ofta ligger på att hitta ett jobb och att resten får ”lösa sig allteftersom” men för att undvika framtida problem bör man göra sin research redan innan man åker. Eftersom vi i Sverige är skyddade när det gäller mycket så är det bra om du läser igenom vad gäller i kontrakten du tecknar för jobb utomlands. Både vad du har för skyldigheter och för rättigheter. Ta den juridiska biten på allvar när det gäller försäkringar.− Hur funkar det till exempel med semester, pension och sjukförsäkring? Ingår det eller behöver du teckna sådant själv? Vad gäller om du åker med din familj eller din partner? Det låter tråkigt men kollar du upp det innan du åker så slipper du förhoppningsvis tråkiga överraskningar, säger Karin Sjögren.

Gör lite research

Hon berättar att en studie om global mobilitet, gjord av ECA International, visade att det fanns fem saker som personerna i studien hade önskat att de visste innan de flyttade utomlands. Dels vad som inte går att få tag i (som man kan ta med hemifrån) och hur lång tid olika saker kan ta. Men även att de hade vetat mer om utmaningarna att hitta boende inom sin budget och hur pendling och trafik fungerar. Högst upp på listat hamnade punkten om vad det faktiskt kostar att leva i landet som man flyttar till.Försök därför ta reda på hur löneläget ser ut men också vad det kostar att leva. Vi har många saker som är mycket dyrare utomlands jämfört med här hemma, till exempel barnomsorg eller sjuk- och tandvård.− Löneläge kontra levnadskostnader kommer ofta som en chock så undersök hur det ser ut. Gå gärna in i internationella forum och nätverk och be om råd och ställ frågor. Sedan går det inte heller att förbereda sig för allt. Förbered dig så gott du kan men sedan handlar det om din egna förmåga att hantera situationer som dyker upp på vägen, säger Karin Sjögren.

Ha en ekonomisk buffert

Att ha en ekonomisk buffert när du ska flytta utomlands är inte fel. Innan du har lärt dig vart du handlar mat billigt, de bästa färdmedlen och så vidare så kommer det förmodligen att kosta mer. Dessutom kan det ta bort ett potentiellt stressmoment om saker inte går som planerat.

Ha tålamod

Det är inte bara bra att ha en ekonomisk buffert med sig utan även lite extra tålamod. Bara en sådan sak som att öppna ett bankkonto eller få tillgång till internet kan vara en väldigt lång process i andra länder och extra tufft kan det bli på en ny arbetsplats med normer och sociala koder som är ovana för en.− Var snäll mot dig själv och vårda relationen om ni är flera som åker. Det är fullständigt naturligt att bli trött av alla nya intryck. Det är inte bara jobbet som ska fungera utan allt annat med så var lite sjyst mot dig själv. Det får ta lite tid att anpassa sig, säger Karin Sjögren.

Var öppen, njut och ha kul

Att resa, bo och jobba utomlands kan innebära huvudvärk emellanåt men försök att vara öppen förr äventyren och upplevelserna som väntar. Njut av dem och ha så roligt som möjligt. Det kommer inte bara bli ett minne för livet utan också ge kunskaper och erfarenheter som kan vara värdefulla även i ditt framtida arbetsliv.− Det är så fruktansvärt nyttigt att utsätta sig själv för nya värderingar genom att resa och bo utomlands. Vissa värderingar stärks medan andra sätts i nya perspektiv. Om du ger dig ut på en långresa, våga ta klivet och testa på att jobba. Det kan du lära dig otroligt mycket på plus att det säger mycket om dig och ditt dina förmågor att du har tagit dig ut i världen, säger Karin Sjögren.Vad säger ni läsare som har erfarenhet av att jobba utomlands? Vilka är ert bästa tips för oss som dagdrömmer om att boka en flygbiljett?


Tyckte du om detta inlägg? Klicka i hjärtat och dela det gärna vidare!Du följer väl Bossbloggen på FacebookInstagramBloglovin’ och Youtube?

Previous
Previous

Hur är en riktigt bra VD?

Next
Next

En sjuklig måndag