Fråga:

Hallå! Ska skicka iväg mitt CV och brev ikväll och försöka knipa mitt första chefsjobb, har du några tips på vad jag ska skriva och pusha på i brevet?

Emma

Svar:

Hej Emma! Absolut har jag det. Nu fick du ett svar direkt i Facebooktråden men jag lyfter in din fråga här med om uti fall att det finns fler som sitter i startgroparna för att söka sitt första chefsuppdrag. Och först av allt så vill jag bara glädjejubla lite över att du vill bli chef. Vi behöver fler kvinnliga ledare så sök, bara sök!

Läs mer: Tips till dig som är ny som chef

Hittar du en jobbannons för en chefsposition som känns lockande? Sök jobbet även om du inte har haft ett chefsjobb tidigare! Det enda som är säkert är att om du inte söker jobbet kommer du definitivt inte ha en chans att få det. Bild: Pixabay

Att söka det första chefsjobbet

På sätt och vis är den första chefspositionen vilket jobb som helst eftersom många företag idag (tråkigt nog) gärna vill se att man har jättemycket erfarenhet av allt redan från början. Ett blogginlägg om hur man kan skaffa sig ledarerfarenheter och kunskaper innan man landar första chefsjobbet hittar du här: 4 tips för dig som vill bli chef.

Vill du bli chef i framtiden så kan jag verkligen rekommendera dig, om du är intresserad av att bli ledare, att du läser på, studerar och testar på ledande roller så mycket du bara kan. Analysera de gånger du har haft en ledande roll, hur var du då? Vad gjorde du bra? Vad kunde du gjort annorlunda? Det är varje arbetsgivares mardröm att göra en felrekrytering och därför vill de veta så mycket om dig som möjligt när du söker.

Berätta därför om de situationer som du haft en ledarroll och dela gärna med dig av konkreta exempel på hur du har agerat i/hanterat olika situationer. Då tar du udden av det eventuella argumentet att du inte verkar ha någon erfarenhet sedan tidigare.

The future? It is female. Bild: Pixabay

Andra, generella tips

Skriv ditt professionella brev utifrån vad arbetsgivaren vill veta. Jag har läst så många ansökningar som utgår ifrån den som söker jobbet, exempelvis “jag söker nya utmaningar” eller “jag vill utvecklas vidare…”. Men det de primärt vill veta är ju vad du kan göra för dem så fokusera på det.

Ta inte med alla jobb eller uppdrag som du har haft, varken i CV:t eller det professionella brevet. Välj ut de uppdrag, färdigheter och kompetenser som är relevanta för jobbet du söker! Påvisa vilka av de arbetsmoment som de beskriver som du redan kan/har gjort förr eller som påminner om det du har gjort innan.

Skriv inte ner dig själv. Det är så vanligt att en börjar förminska sig själv i sin ansökan. Var trygg, glad och stolt över den kompetensen du har och visa den i din ansökan.

Sist men inte minst: undvik klyschor. Att skriva kort och kärnfullt är ofta mer läsvänligt men låt din text spegla dig. Kom i håg att din ansökan är till för att du ska få komma på intervju, inte landa jobbet direkt. Därför räcker det med att väcka deras uppmärksamhet och en kortare presentation som motiverar dem att prata mer med dig.

STORT LYCKA TILL! Jag kommer att heja på dig och alla andra av er som kommer att söka chefsjobb i framtiden.

Vad säger ni läsare? Har ni några tips till den som ska söka sitt första chefsjobb?


Ytterligare ett sätt att vässa dina ledarskapsfärdigheter är att prenumerera på Ledarskapsbrevet! Det skickas ut 1-2 gånger per månad och är till för dig som vill bli en bättre ledare. Anmäl dig till clara@bossbloggen.se.