Vidbränd, utbränd eller bara trasig?

Hej från sjukstugan! Hur mår ni denna torsdag? Här är det på bättringsvägen även om jag inte kan vara uppe och ränna rundor än. Bara att fortsätta vila så det här går över snart. Och jag tänkte faktiskt vi skulle prata lite om en annan sjuka där vila är ett av de viktigaste boten. Utbränd, vidbränd, utarbetad eller utmattad – ”kärt” barn har många namn. Enligt Försäkringskassan pressmeddelande så har antalet sjukskrivningar ökat rejält de senaste åren och den diagnos som har ökat mest är just stressreaktioner.

Min resa som utmattad

I september kommer det bli fyra år sedan som jag hittade den berömda väggen och rasade ihop i en liten hög på köksgolvet. De flesta människor tar sitt förnuft till fånga i det läget, blir sjukskrivna och börjar jobba för att bli friska. Jag var dessvärre inte så smart. Jag hade precis påbörjat min drömutbildning och valde i stället att fortsätta att plugga och jobba i ett och ett halvt år. Detta trots att jag var så sjuk att mitt vårdteam befarade att jag hade en hjärntumör. När jag sedan fick min journalistexamen och började jobba heltid igen hann jag inte jobba mer än i tre dagar innan kroppen kollapsade fullständigt och jag sjukskrevs på grund av utmattningssyndrom. Rehabiliteringen som följde är en helt egen historia och ni kommer att få ta del av den framöver. 

Utbränd

Skogen har varit en viktig del av min rehabilitering. Dess tystnad är oumbärlig för en trött hjärna.

Friskare om än inte frisk än

Idag jobbar jag 100 procent igen och jag kan äntligen leva ett mer normalt liv. Jag har inte, vad vården har sett, inte fått några allvarliga men eller skador från utbrändheten vilket givetvis är en oändligt stor lättnad. Vägen hit har känts evighetslång men jag har också lärt mig hur mycket som helst. Både om mig själv och om andra. Jag inser också att jag har haft tur eftersom jag under den största delen av tiden bara har haft utmattningssyndrom och inte utmattningsdepression.

Jag har tidigare i livet erfarat hur det kan kännas att vara drabbad av en kortare tids depression och det var ingen behagligt upplevelse. Därför har jag kunnat hitta glimtar av tacksamhet att det “bara” har varit min kropp som strejkat och att jag har mått relativt bra psykiskt detta till trots. Men tufft har det varit och jag är inte helt lagad än trots två och ett halvt års rehabilitering.

Praktiska okunskaper om utmattning

Under min resa har jag också blivit varse om den praktiska okunskap som än idag finns på dagens arbetsmarknad kring utbrändhet och psykisk ohälsa. Notera begreppet praktisk okunskap. Ty även om i princip alla känner till hur utbrändhet funkar teoretiskt är det långtifrån alla chefer och medmänniskor som vet hur man ska undvika det i praktiken – både hos sig själv men också för sin personal. Hur hanterar du som chef det bäst när en anställd blir utbränd? Hur gör du om du själv går in i väggen? Eller om en kollega gör det? Detta, och mer kring utmattningssyndrom och rehabilitering kommer vi att prata om i bloggen framöver.

Myskatt

När jag väl blev sjukskriven sov jag nitton timmar om dygnet i två månader. Det var ohyggligt populärt hos den här lilla damen som anser att min livsuppgift är att vara hennes huvudkudde 😉

Fråga till er: har du själv erfarenheter av utbrändhet? Eller har du varit chef över någon med denna problematik? Vilka är dina tankar och reflektioner kring detta ämne? 

Nåväl, nu ska jag försöka och stänga av min uppstoppade hjärna för idag. Jag hoppas ni får en härlig kväll!

Clara

Föregående

Varför behövs Bossbloggen?

Nästa

Med återhämtning i fokus

4 Kommentarer

 1. Profilbild

  Jag har en utmattningsdepression just nu. Har varit sjukskriven en månad och har nu semester en månad. Jag hoppas att kunna gå tillbaka på heltid efter semestern men jag förstår själv att det förmodligen inte kommer att funka. Min chef och mina arbetskamrater har varit toppen under denna perioden. Det är ju mest sig själv och sina egna tankar man behöver slåss emot. Man är ju på något sätt sin egen största fiende och anledningen till att man hamnade i situationen. Kämpar just nu med att få min hjärna att lyssna på min kropp, och på att få familjen att lyssna på mig. ☺️ de har svårt att se att jag är sjuk när jag ser ut precis som vanligt.

  • Clara Löfvenhamn

   Så skönt att du får bra uppbackning och stöd från din arbetsplats! Det är verkligen jätteviktigt för att rehabiliteringen ska fungera. Känner igen mig i att man är sin egen största fiende, att bli frisk kräver ofta stora inre förändringar och det är fasiken inte lätt! Det låter väldigt klokt att börja jobba successivt efter semestern även om man helst vill att det ska vara som vanligt igen. Bättre att göra så än att köra på för fullt och riskera att få stora bakslag. Jag hejar på dig för fullt och hoppas du får en bra helg detta till trots. Styrkekramar!

 2. Profilbild

  Så lätt hänt att hamna där när man är den där ambitiösa typen som tycker allt är kul! Jag var nog riktigt nära en gång på ett tidigare jobb. Vid ett stormöte hade jag så svårt att lyssna på vad avdelningschefen sa. Någon hade dessutom glömt stänga av telefonen. När den ringde en bra bit bort så ekade signalerna som ett larm i mitt huvud och jag höll på att bli galen. Samma dag när jag skulle köra hem, kände jag att jag ville köra rätt långsamt, men jag visste inte vilken fil jag skulle välja. Jag kom inte ihåg om det var högra eller vänstra filen som var för omkörning! Riktigt obehagligt!

  Vilka bra och viktiga inlägg du levererar!

  Kram Lena

  • Clara Löfvenhamn

   Men shit vilken obehaglig upplevelse att inte komma ihåg vilken fil som är rätt 😨 Då har hjärnan verkligen stängt ner helt liksom. Vilken lättnad att höra att du lyckades vända det innan du kraschade helt, sådana saker skojar man inte bort ❤ ha en härlig helg! Stor kram

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© Bossbloggen.se