Varför jag blev utbränd

Att jag har varit utbränd och blivit frisk är ingenting nytt i detta forum – däremot tänkte jag idag berätta lite om hur jag hamnade där.

Min resa mot väggen

Först och främst kan vi ju konstatera att jag som person inte bara är högpresterande. Jag är även hyperaktiv.  Detta innebär att jag å ena sidan är som alla andra att för mycket enformig och felaktig belastning gör mig utmattad. Å andra sidan passar jag inte in i mallen över hur gemene man fungerar och vill leva sitt liv.

Till exempel: När jag berättar att jag har arbetat heltid jämte mina studier. Samtidigt som jag har arbetat ideellt, varit fysiskt aktiv och social i nästan hela mitt vuxna liv. Då tror nio av tio personer att det är därför jag drabbats av utmattningssyndrom – det är inte riktigt hela sanningen.

Mall

Du ser det där bladet till höger som gärna vill hänga kvar med det andra och ändå ut utanför staketet? Typ så känns det 🙂

Varför det hände

De åtta-nio månaderna innan jag faktiskt klappade ihop flydde jag från personliga sorger rakt in i arbetet. Jag utbildades internt och drev fyra stora Leanprojekt samtidigt som jag skötte mitt ordinarie heltidsjobb. Jag jobbade minst 10-12 timmar om dagen (ofta mycket mer) sex dagar i veckan. Det var en daglig kamp att få projekten att rulla (vilket de gjorde med bra resultat) men priset jag betalade för det var att jag bara jobbade och sov i över ett halvår. Och det var det, tillsammans med tyngden av mina sorger, som till slut knäckte mig.

Skillnaden mellan den stressiga perioden och alla andra stressiga perioder är idag solklar: innan hade jag alla de där olika pusselbitarna från mitt behovshjul i olika grad i vardagen medan jag den här gången skalade jag bort allt utom jobbet. Och det utarmade mig så fullständigt att jag när jag bytte miljö och började läsa journalistik kraschade den 11 september 2012.

För gemene man går inte att göra en och samma sak, utan avbrott eller återhämtning, i för stora mängder, i långa perioder utan konsekvenser. Det är inte din hjärna, inte dina värderingar, inte dina idéer eller teorier som vet vad din kropp år bäst av – det gör endast kroppen. Och det är därför jag borde ha lyssnat på dess varningssignaler i stället för att ha kört på i det destruktiva livsmönster som jag hade och mådde dåligt av.

Clara Löfvenhamn

Blir livet någonsin detsamma efter att man varit utbränd? Jag hoppas och tror det även om det kommer bli annorlunda och förhoppningsvis bättre och fyllt med mer livskvalitet.

Mot en friskare framtid

Men jag har som tur var lärt mig min läxa och jobbar nu aktivt med variation i vardagen. Likväl som jag planerar in återhämtning så gör jag rum för vänner, att röra på sig, ha kul och vara kreativ  i vardagen. Tyvärr har ju dygnet bara 24 timmar men då gäller det att göra sakerna i mindre doser. Då trivs jag och min hyperaktiva själ som bäst.

Vad säger ni som har också har erfarenhet av utmattning: vet du varför du blev utbränd? Och finns det någon annan som också behöver flera olika projekt och sysselsättningar för att trivas i vardagen?

Jag hoppas ni får en mysig kväll!

Clara

Föregående

Chef eller ledare?

Nästa

Sommar eller höst?

12 Kommentarer

 1. Profilbild

  Hej!
  Jo, det känns igen. Är med en högpresterande person som verkligen ogillar att göra fel. Det gnager i tanken om nån tror att jag gjort något galet med uppsåt.
  Överpresterar nog ofta och ibland känner jag mig helt slut.
  Men just nu, efter en lång skön semester känner jag mig tillfreds och vill bära med mig den känslan så att gropen inte blir så djup utan att jag kan klättra upp själv.
  Behålla lugnet och inte stressa upp mig så lätt… Inte det lättaste alla gånger, men jag jobbar på det…

  • Clara Löfvenhamn

   Ja, usch. Att göra fel känns verkligen avskyvärt. Bra å ena sidan för att man sällan gör samma misstag två gånger men det är ju långtifrån hälsosamt när man ältar små fel och misstag hela tiden. Så himla härligt att höra att du känner dig pigg och utvilad efter semestern. Hejar på dig att du kan behålla den känslan och stå stadigt när vardagen drar igång igen 😀

 2. Profilbild

  Så himla intressant! Det låter klokt det med livstårtan du pratar om/har tagit upp innan. Jag har efter att ha haft ett extremt stressigt år i skolan insett att jag har lite olika tolerans mot stress beroende på hur givande jag finner orsaken till stressen.
  Innan jag började plugga hade jag ett arbete där jag inte trivdes alls. Positionen var delad mellan två helt skilda tjänster där jag älskade den ena men i princip hatade den andra (som jag dessutom var sämre på och mer urgent, därför tog den all min tid). Jag blev typ deprimerad av att gå till det jobbet och fick flera tecken på utbrändhet som jag inte upplevt att jag fått till samma grad i år (även om jag drog på mig en liten magkatarr i mars). Väldigt intressant ämne som sagt, så kul att lära sig mer om!!

  • Clara Löfvenhamn

   Så intressant det här med olika stresstolerans beroende på orsak – det har du verkligen rätt i! Hehe, så många följdfrågor i mitt huvud nu på hur det funkar – får nog kolla upp det närmare 😉 Jag upplever med att det är döden för humöret när man inte trivs med arbetsuppgifterna man ska utföra, det spiller över på allt annat. Ännu roligare då att få följa dig i det jobb du gör idag, galet inspirerande 🙂

 3. Profilbild

  Japp, känns igen. Blir galet uttråkad om jag bara jobbar heltid och inte har nåt annat på g. Typ studier, ordna bloggevent (2014) eller stora fester, trädgårdsprojekt, byggprojekt. Tänk om jag bara kunde vara nöjd och njuta av livet liksom. Men jag jobbar på det! Och tack vare bloggen går det bättre och bättre.

  Kram Lena

  • Clara Löfvenhamn

   Hehehe, gött att inte vara själv i båten 😉 Håller med om att bloggen är ett bra sätt att både få vara kreativ och fånga upp de fina stunderna samtidigt som man får sysselsätta sin rastlösa hjärna utöver jobbet 😀 Kram!

 4. Profilbild

  Jag känner igen mig i det du beskriver. Alla menade att jag blev utbränd för att jag jobbade för mkt men det är inte hela sanningen. Folk menade arta jag skulle dra ner på mitt bloggande och företagande men det var ju där jag hämtade kraft.
  För mig handlade om en påfrestning på jobbet, att jag inte riktigt trivdes med mina nya arbetsuppgifter och att jag som högpresterande kände att jag inte dög. Jag har lärt mig mkt genom min utmattning, även fast jag önskade att jag sluppit den läxan ☺️

  • Clara Löfvenhamn

   Vad bra att du har kunnat lokalisera varför du blev sjuk och inte bara köpte det som omgivningen föreskrev. Tror att det går snabbare att bli bra igen om man kommer åt grundproblemet. Det är tufft att gå igenom en utmattning eller utbrändhet och för mig har det förhoppningsvis blivit en läxa för livet. Vill aldrig bli sjuk i detta någonsin igen och hoppas att du kommer tillbaka igen snart <3

 5. Profilbild

  Tack för att du delar med dig!

  Jag har aldrig varit utbränd, men nära nog flera gånger. Och aldrig har det handlat om att jobbar för mycket. Snarare tvärtom! När jag har mycket att göra får jag ofta flow, blir effektiv, och även andra delar av livet tar fart. Jag får liksom mer gjort helt enkelt. Om jag inte har något att göra, så blir jag istället apatisk, börjar stressa upp mig, isolerar mig, och utsikten om minsta lilla ansträngning blir en källa till ångest och panik. De perioderna har jag alltid känt att jag har för mycket att göra, trots att jag allt som oftast inte ens haft en sysselsättning. Vet kanske inte riktigt om det kan klassas som utmattning, men det kändes så iaf.

  • Clara Löfvenhamn

   Bra att du lyckats hålla dig borta från utbrändheten och reagerat på varningssignalerna för den, det gläder mig enormt att höra! 🙂 Känner verkligen igen det där med vilken stress som understimulering och tristess kan skapa. För min del har det både bottnat i prestationsångest och rastlöshet så det är lite lättare att undvika sedan jag blev bättre på att hantera den förstnämnda. Och tack för din kommentar 🙂

 6. Profilbild

  Väldigt kloka insikter! Jag tror precis som du att det inte nödvändigtvis är skadligt att ha en hög arbetsbelastning. Det handlar mycket mer om hur man tar hand om sina övriga behov och hur man balanserar dessa.

  Kul att du är igång ordentligt med bloggen! Jag kommer helt klart att följa dig under hösten <3

  • Clara Löfvenhamn

   Tack så jättemycket Annie! Vad glad jag blir att höra det och se dig här. Hoppas nu att du får en mysig och lugn och skön augusti med massa återhämtning och vila, tänker på dig! <3

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© Bossbloggen.se