Vad behöver du för att må bra?

Jag fick den frågan från en psykolog för många år sedan: ”vad behöver du för att må bra?”. Reflekterade en del över det då men tyvärr försvann det rätt snabbt ur sinnet igen. Fullständigt. Inte förrän jag blev sjukskriven för min utbrändhet kom de tankarna tillbaka igen och det tog en bra stund att klura ut det. Men när jag väl ritade upp mitt lilla behovshjul nedan blev det väldigt tydligt vilka element som är viktiga för mig och mitt välmående.

Behovshjulet

Behovshjul

Här är mitt behovshjul med tårtbitarna som behövs för att mitt liv ska rulla på så bra som möjligt.

Boende

Att jag har det någorlunda rent och ordnat omkring mig – oavsett om jag är hemma eller bor tillfälligt i en resväska. För mycket stök i rummet blir för mycket stök i hjärnan.

Familj

Familjemys är fint! Är inte så ofta vi hinner ses men att höras av med jämna mellanrum i vardagen betyder mycket. Min nära, nära familj (sambon och katterna) umgås jag med mest jämt.

Kärlek

Här är det lätt att tro att det bara handlar om kärleken till en partner. Icke. Detta handlar faktiskt mest om kärleken till mig själv, min kropp och livet. Att lyssna till vad kroppen min behöver och ta hand om den. Men klart, kärleken gentemot mina nära och kära spelar också in.

Arbete

Folk får säga vad de vill men jobbet är i alla fall en väldigt viktig del av mitt liv. Jag älskar att jobba och behöver ett arbete där jag utmanar min hjärna för att må bra.

Kreativitet

Att måla är verkligen en fantastisk kreativ terapi.

Träning

Träning som ger endorfinkickar och utlopp för känslor är svår att leva utan! Ingår här gör även den del som jag ofta glömmer – återhämtningen och vilan.

Kreativitet

Denna pusselbit var en överraskning för mig, hade nämligen ingen aning om hur mycket den betydde för mig och mitt välmående innan jag blev sjukskriven. Att skriva, rita, fota, sjunga eller måla är en slags terapi för min del. Kreativ terapi.

Vänner

Mina älskade, fina, kloka vänner som jag träffar alldeles för sällan. Det jag sett fram emot mest med att bli frisk från utbrändheten är att kunna spendera mer tid med dem. Det är en så viktig energikälla för mig.

Intressen

Här ryms många saker till exempel hästarna och ridningen, att resa, dansa, läsa eller vara i naturen. Det går inte att göra allt på en gång men som pusselbit är den sjukt viktig då den ger mycket energi. Skogen är den plats jag får mest energi utav i vardagen tillsammans med olika små äventyr och happenings som bryter av mot ens rutiner.

Naturen

Naturen liksom. Hur fint kan det bli? Foto: Markus Stymne

Fördelen med behovshjulet är att jag, om jag mår kass, kan gå tillbaka till skissen ovan och se om det är någon tårtbit som fattas mig. Just ikväll känner jag mig rätt mör i skallen efter en intensiv vecka så ska hasa mig ut på en liten prommis så snart middagen är intagen.

Och som vanligt är jag ju nyfiken: Vad behöver du för att må bra? Och hur gör du för att balansgången mellan de olika tårtbitarna? 

Föregående

Hälsningar på jobbet

Nästa

Världens mest tacksamma ledarskapsbloggare

7 Kommentarer

 1. Profilbild

  Mina behov påminner rätt mycket om dina, men jag är inte helt klar med mina än. Däremot har jag lärt mig hur viktigt det är för mig med stillhet trots att jag ofta vill vara igång jämt och hur viktigt det är att stanna upp och verkligen lyssna inåt för att stämma av. Bra och tänkvärt inlägg, något man behöver påminna sig ofta om. Och modigt av dig att dela med dig av dina behov.

  • Clara Löfvenhamn

   Det där med stillhet när man är energisk är inte alltid helt lätt! Måste också påminna mig om det regelbundet. Tror många av mina tårtbitar är rätt allmängiltiga men att man får ge dem sin egen twist när man kommer på hur man vill ha dem 🙂

 2. Profilbild

  Smart att ha en skiss på det sättet! Jag analyserar mina behov för fullt just nu. Livet har skakat till på många plan senaste tiden och att veta vad man mår bra av är nog det viktigaste har jag kommit fram till.

  Men hur gör du när du märker att något saknas men att tiden inte finns? Har du en prioritering på dina behov?

  Tror också jag ska göra en skiss som jag kan gå tillbaka till. Tack för att du delar!
  Kram Nina

  • Clara Löfvenhamn

   Ibland glimtar det till, hehe 😉 Skämt åsido så tycker jag oftast det blir lättare om jag ritar eller skriver ner saker. Det blir mer gripbart på något sätt.

   Har ingen direkt prioritering utan försöker bara se till att något ur alla tårtbitar finns med i livet varje vecka. Och när jag märker att något saknas (brukar vara kreativitet, intressen och vänner som ryker först pga kass på att prioritera nöje framför nytta) så brukar jag försöka smyga in det några minuter så snart som möjligt. Typ att gå ut i trädgården och sitta på gräsmattan en stund, ta fram en målarbok och kladda i fem minuter eller prata med en vän per telefon. Det blir kanske inte the real deal men då får jag iaf lite av det behovet tillfredsställt.

   Lycka till med ditt reflekterande, jag är övertygad om att du kommer att bli klokare på det!
   Kramar

 3. Profilbild

  Ojoj, tack för påminnelsen! Borde verkligen göra ett sånt där hjul också. Det är alldeles för sällan som “man” tänker så där. Livet bara rusar på liksom. För min del har det varit på tok för mycket arbete senaste tiden. Ska nog ta en stund av semestern och göra ett sånt hjul.

  Kram Lena

 4. Profilbild

  Zara

  Får att jag ska mår bra är det viktigt för mig att umgås och träffa vänner samtidigt med goda tankar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© Bossbloggen.se